Shëndeti

These foods should not be overdone even though they are considered healthy

These foods should not be overdone even though they are considered healthy

The term "superfood" was first used to promote the banana in the early 20th century. Today it is used for anything that has high nutritional value and health benefits without going overboard with calories.

However, even superfoods can cause problems if you eat too much of them. As they say: Dish with salt and salt with curry.

Broccoli can irritate the intestines


Rich in fiber, protein, vitamin C, potassium and other vitamins and minerals. However, studies have found that excessive consumption of broccoli and other vegetables such as cabbage, cauliflower and Brussels sprouts can cause intestinal irritation and gas.

It can also cause more serious problems in people taking blood thinners.

Salmon can thin the blood

Salmon is a good source of protein and fatty acids that are good for reducing inflammation. However, excessive consumption of omega-3 can have a negative effect on the number of blood platelets and can even thin the blood. Additionally, studies have found that eating too much fish, including salmon, can increase blood mercury levels.

Cinnamon can poison you

Cinnamon is considered a superfood due to its high content of antioxidant properties and many other medicinal properties. Able to lower blood sugar levels and prevent heart disease.

Despite all its health benefits, the amount of cinnamon we consume should be monitored. No more than one teaspoon per day for adults. Research has found that cinnamon in large amounts can be toxic due to the coumarin it contains. Coumarin is particularly dangerous for people with liver problems and can cause liver damage.

Avocado

Avocado has gained global popularity as a superfood in recent years due to its high nutritional properties. A single serving of avocado meets a quarter of an adult's vitamin K requirement, a fifth of our folate requirement and a tenth of our daily need for vitamin E. The fatty fruit is also rich in omega-3s and fiber , but too much avocado can also lead to stomach bloating.

Për shkak të vetive të tyre yndyrore, avokadot nuk janë vetëm të pasura me lëndë ushqyese, por ato kanë një numër të lartë kalorish. Si çdo kalori tjetër, edhe shumë prej tyre mund të çojnë në shtim në peshë. Nëse planifikoni të përfshini avokado në planin tuaj të përditshëm të vaktit, ekspertët rekomandojnë të hani 50 gram ose rreth një të tretën deri në gjysmën e avokados. Kaq, jo më shumë.

Humusi mund të çojë në mbipeshë

Humusi është përbërë nga qiqra, susam, limon, hudhër dhe vaj ulliri. Të gjithë përbërësit përmbajnë një larmi përfitimesh shëndetësore veçmas; Por kur kombinohen, ato prodhojnë një superushqim të mbushur me proteina. Humusi jo vetëm që është i përshtatshëm për veganët dhe ata me alergji ndaj arrave, glutenit dhe qumështit, por përmirëson tretjen dhe rrit kontrollin e sheqerit në gjak.

Është e rëndësishme të theksohet se përfitimet e humusit gjenden veçanërisht në versionin shtëpiak, pra në atë që gatuani vetë. Shumica e humusit të blerë në dyqan nuk është aq e shëndetshme dhe madje mund të përmbajë përbërës të rrezikshëm, të tilla si sasi të larta natriumi, vajëra të panevojshëm dhe konservantë.

Toni i peshkut mund të prekë aftësitë tuaja sensoro-motore

Është i pasur me omega 3 dhe vitaminë B12. Studimet kanë treguar se ngrënia e tonit është e mirë për zemrën dhe forcon shikimin, sistemin imunitar, ul presionin e gjakut. Ngjashëm me salmonin dhe peshqit e tjerë, toni përmban mërkur, duke e bërë atë një ushqim të rrezikshëm kur konsumohet në sasi të mëdha dhe të shpeshta.

Çaji jeshil mund të shkaktojë dhimbje

Green tea has been labeled as one of the healthiest drinks in the world due to its high content of antioxidant properties. Antioxidants in green tea have been found to reduce the risks of cancer and heart disease, melt fat and improve brain function. While it has countless benefits, excessive amounts of it can cause negative side effects, especially due to its high caffeine content.

Effects of excessive caffeine consumption include insomnia, headache, heart palpitations and heartburn. For those with a low tolerance for caffeine products, green tea can also cause acidity and indigestion. According to experts, 3 to 5 cups of green tea per day is more than enough for the average adult.

Tiranapost.al