Shëndeti

What is Flurona and what ages are most at risk?

What is Flurona and what ages are most at risk?
The beginning of 2022 has brought new concerns for public health in the world. This is because in some countries of the world have already been identified cases of citizens who are infected at the same time with COVID-19, as well as seasonal flu.

To describe the condition of a patient who is infected with these two viruses at the same time, the term Flurona is being used around the world.

According to what has been written so far, Flurona is not a new variant of the coronavirus nor a specific disease.

Although the word "Flurona" is relatively new, COVID-19 infections and seasonal flu at the same time are not new.

The first cases of Flurona have been reported in various parts of the world, including the United States, Israel, Brazil, the Philippines, and Hungary.

The Washington Post reports that while many countries follow cases of coronavirus and influenza, there seems to be little data on how many people have these two viruses at the same time.

As more and more cases of dual infection are emerging every day, health experts and doctors point out that coronavirus and flu vaccines remain the best way to protect against serious infections.

What is known about the Flurona cases?

The first traced case in Israel of a person infected with COVID-19 and seasonal flu at the same time was confirmed by the Ministry of Health of this country on Tuesday, January 4, 2022, raising many questions about how the two viruses could affect someone who is infected with both viruses at the same time.

The patient, an unvaccinated pregnant woman in her 30s, was released on Thursday, January 5, "in good general condition," Beilinson Hospital in Petah Tikva said in a statement, CNN reports.

"This is the first mother to be diagnosed with the flu and coronavirus in Beilinson. "We treated her with a combination of drugs that targets both the coronary artery and the flu," said Arnon Wiznitzer, director of the Department for Women in Beilinson.

Shpërndarja e gripit në dy vitet e kaluara, sipas ekspertëve, është frenuar për shkak se shumë qeveri në botë kishin vendosur masa kufizuese në luftën e tyre ndaj COVID-19.

Lirimi i masave dhe mospërdorimi i maskave mbrojtëse në muajt e fundit, sipas tyre, ka ndikuar që të shtohen rastet me variantet e COVID-19, si dhe me grip stinor.

Ata parashohin përhapje të shpejtë të gripit edhe për shkak të takimeve familjare dhe tubimeve të ndryshme gjatë festave në fund të vitit.

Shpjegimi i OBSH-së

Organizata Botërore e Shëndetësisë – (OBSH) thotë se të dy viruset, si koronavirusi ashtu edhe gripi stinor, mund të kenë simptoma të njëjta dhe mund të jenë fatale për njerëzit.

“Të dy viruset ndajnë simptoma të ngjashme, duke përfshirë kollën, rrjedhje hundësh, dhimbje të fytit, ethe, dhimbje koke dhe lodhje. Njerëzit mund të kenë nivele të ndryshme të sëmundjes si me COVID-19, ashtu edhe me grip. Disa mund të mos kenë simptoma, mund të kenë simptoma të lehta ose sëmundje të rënda. Si gripi, ashtu edhe COVID-19 mund të jenë fatale”, thotë OBSH-ja.

Sa i përket shpërndarjes, OBSH-ja thotë se të dyja viruset, si COVID-19, ashtu edhe gripi, përhapen thuajse në mënyrë të njëjtë, kur një person i infektuar kollitet, teshtin, flet, këndon ose merr frymë.

Spërkalat e personit të infektuar, sipas OBSH-së, mund përfundojnë në sytë, hundën ose gojën e njerëzve që janë afër, zakonisht brenda një metri nga personi i infektuar, por ndonjëherë edhe më larg.

Njerëzit, gjithashtu, mund të infektohen me COVID-19 dhe me grip duke prekur sipërfaqe të kontaminuara, më pas duke prekur sytë, hundën ose gojën pa i pastruar duart.

Sipas OBSH-së, të gjitha moshat mund të infektohen me virusin COVID-19 dhe virusin e gripit stinor, por më të rrezikuarit janë të moshuarit, njerëzit me sëmundje kronike, njerëzit me kushte imunosupresive si HIV/AIDS, pacientët që marrin kimioterapi ose steroide, ose ata që vuajnë nga sëmundjet malinje.

Punonjësit e kujdesit shëndetësor thuhet se janë në rrezik të lartë për t’u infektuar nga COVID-19 dhe në rrezik të lartë për t’u infektuar nga gripi stinor.

Ndërkohë që shtatzënat dhe ato që kanë lindur kohët e fundit janë në rrezik të lartë për të përjetuar grip të rëndë dhe COVID-19 të rëndë.

Maqedonia e Veriut raporton katër raste me Flurona

Një qytetar i Maqedonisë së Veriut i cili kishte udhëtuar nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës u bë personi i parë në këtë shtet që u zbulua se ishte i infektuar në të njëjtën kohë me COVID-19 si dhe me grip stinor. Ndërkohë, të mërkurën, më 5 janar, Ministria e Shëndetësisë e Maqedonisë së Veriut njoftoi edhe për tri raste tjera të qytetarëve të infektuar me Flurona.

Sipas Ministrisë së Shëndetësisë në Maqedoni të Veriut, rasti i parë është zbuluar në Kërçovë nga një klinikë private te një person i moshës 26 vjeç, i cili më 31 dhjetor kishte udhëtuar nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Kurse, tri rastet e tjera janë regjistruar në Shkup. Gjendja shëndetësore e të infektuarve raportohet se është e qëndrueshme.

“Bazuar në anketën epidemiologjike, personi në fjalë ishte i vaksinuar me dy doza të vaksinave. Pas detektimit të infektimit pacienti ndodhet në shtëpinë e tij për trajtim mjekësor në gjendje stabile shëndetësore”, thuhet në njoftimin e Ministrisë së Shëndetësisë së Maqedonisë së Veriut.

Sipas Institutit të Shëndetit Publik në Maqedoni të Veriut, Flurona manifestohet me simptoma të koronavirusit dhe gripit stinor.

Në Kosovë u shtuan rastet me grip stinor

Javëve të fundit Kosova është përballur me një fluks në rritje të rasteve me grip stinor.

Në pjesën e dytë të muajit dhjetor të vitit të kaluar Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike i Kosovës, raportoi për më shumë se 15 mijë persona të prekur nga gripi stinor vetëm brenda dy muajve në vend.

Sipas të dhënave të IKSHPK-së, nga 15,786 raste me grip, 2,498 janë cilësuar si infeksione respiratore akute dhe 69 me infeksion të rëndë respirator akut.

Zyrtarët e IKSHPK-së kishin thënë se gripi stinor nuk e ka arritur ende pragun epidemik, porse vërehej intensitet i shtuar i rasteve.

Numri më i madh i personave të prekur ishin të moshës 15 deri në 29 vjeç, pasuar nga fëmijët e moshës 5 deri në 14 vjeç.

Kosova deri më tani nuk ka regjistruar asnjë rast të infektimit të dyfishtë me COVID-19 dhe grip stinor, porse ka identifikua nëntë raste të variantit Omicron.

Omicron është shndërruar në variant dominues javëve të fundit, gjë që bëri që gjatë fundvitit shumë shtete në botë të vendosin masa kufizuese.

Disa shtete përveç që mbyllën shkollat, e bënë të domosdoshme mbajtjen e maskës në ambiente të mbyllura dhe në publik.

During the end-of-year holidays, especially in European countries, gatherings of many people were banned, while a series of cultural activities were banned.

The rapid spread of the Omicron variant led to the suspension of thousands of flights worldwide as the infections affected the airline staff, which caused numerous troubles for the citizens who had gone on vacation or to celebrate with their families.

* REL article