Shëndeti

Two new Omicron symptoms that have come to light

Two new Omicron symptoms that have come to light

The rapidly increasing number of Omicron cases has become a major source of concern. Several countries have been affected and health officials around the world have urged people to take all necessary measures. According to the World Health Organization (WHO), the new COVID variant continues to pose a 'very high' risk to the general population and could overwhelm healthcare systems.

In light of such chaos, scientists and medical professionals are closely observing the new variant and are observing any new developments. While most of the symptoms associated with the new variants of COVID remain the same, there have been some new diseases reported in those infected with Omicron, and even in those who are fully vaccinated.

The Omicron variant of COVID can cause cold-like symptoms

So far, the Omicron variant has been associated with mild infections, which have resulted in a range of symptoms resembling the common cold.

Having headaches, sore throats, runny nose, tired sensations and frequent sneezing can feel like a common cold or flu. However, Professor Tim Spector, head of the ZOE Covid study app in the UK, urges anyone suffering from cold-like symptoms to get tested right away.

Moreover, he stressed that symptoms like fever, cough and loss of smell are now in the "minority of symptoms".

"Most people do not have classic symptoms," he said.

That said, some of the most common symptoms reported in people infected with Omicron so far are mild fever, fatigue, sore throat, body aches and night sweats, with no sign of weakening of the sense of smell and taste. .

Personat e vaksinuar plotësisht mund të kontraktojnë gjithashtu infeksionin Omicron, të zhvillojnë simptoma

Gjatë valës së dytë të COVID-19, përveç individëve të pavaksinuar, shumë njerëz plotësisht të vaksinuar u infektuan dhe shfaqën simptoma të lehta deri në mesatare. Kjo ishte dëshmi se edhe pse popullata e vaksinuar është e sigurt nga infeksionet e rënda, ata ende mund të infektojnë virusin.

Sipas profesor Spector, varianti Omicron është po aq i përhapur tek të pavaksinuarit sa tek të vaksinuarit. Megjithatë, këto të fundit kanë më shumë gjasa të raportojnë simptoma më të lehta. "Shumë prej tyre kishin temperaturë të lehtë, dhimbje të fytit dhe dhimbje koke," tha ai.

Janë raportuar simptoma të reja

Aplikacioni i studimit ZOE Covid ka renditur së fundmi dy nga simptomat më të pazakonta të Omicron për të cilat ndoshta nuk keni dëgjuar ende.

- Të vjella

- Humbje oreksi

Kreu i aplikacionit të studimit, Spector tha se këto dy simptoma kanë qenë të përhapura tek personat me dy doza dhe tek ata që kanë marrë injeksione përforcuese.

Testohuni menjëherë, mos harroni të izoloheni

Pas analizimit të mijëra rasteve të COVID-19, aplikacioni zbuloi se rrjedhja e hundës, dhimbja e kokës, lodhja, teshtitja dhe dhimbjet e fytit ishin simptoma të zakonshme të COVID-19 në kohën kur filloi të shfaqej omicron.

Thënë kështu, nëse sëmureni dhe zhvilloni ndonjë nga simptomat e lartpërmendura, testohuni sa më shpejt të jetë e mundur. Mos harroni të izoloheni derisa rezultatet të dalin si 'negative'.

The Centers for Disease Control and Prevention recommend isolation for at least 10 days after the onset of symptoms.

Tiranapost.al