Shëndeti

Some ways sleep affects weight loss or gain

Some ways sleep affects weight loss or gain
The amount of sleep you get can be just as important as the exercises and what you eat. If you do not get the sleep your body needs, your brain will need energy elsewhere, such as in high-calorie foods and sugars.

There are 2 hormones that control appetite, one of which is known as the hunger hormone (ghrelin) and the other as the satiety hormone (leptin). These 2 hormones balance food cravings, but lack of sleep unbalances them.

A Bright Side article explains why sleep is important for weight loss.

1. Lack of sleep can increase appetite and the possibility of becoming obese.

Some ways sleep affects weight loss or gain
Hormones play an important role in appetite and sleep quality, so when you sleep less, you upset the balance of your hormones. This, in turn, may make you want to eat high-calorie foods, even if you may have eaten a meal 1 hour ago.

What to do:

-Sleep in a dark room - when you are exposed to light, there is a higher chance that it will be harder to sleep and staying awake is an added risk for obesity.

-Do not stress too much - this can lead to poor sleep and weight gain.

Lie down early - when you go to bed late, you get more calories.

2. Going to bed early prevents cravings in the late hours.

Some ways sleep affects weight loss or gain
Ngrënia e ushqimeve në orë të vona të natës bën që metabolizmi ynë të funksionojë ndërkohë që duhet të pushojë, dhe bën që marrja e kalorive të ruhet si yndyrë. Gjithashtu mund të na pengojë të flemë mirë.

Çfarë duhet bërë:

-Hani darkë 2 orë para se të shkoni në shtrat.

-Hani mjaftueshëm gjatë ditës për të bllokuar dëshirat tuaja gjatë natës.

-Nëse ndiheni vërtet të uritur pas darkës, mos hani ushqime me sheqer. Në vend të kësaj, merrni disa fruta, kos me pak yndyrë ose disa karota .

3. Gjumi mund të rrisë aktivitetin fizik.

Some ways sleep affects weight loss or gain
Në mënyrë që të merrni energji për stërvitje, duhet të pushoni plotësisht pasi kur jeni të çlodhur, trupi zhvillon hormonin e rritjes, i cili bën që muskujt në trup të rriten. Hormoni i rritjes zakonisht aktivizohet gjatë gjumit, dhe nëse ju mungon gjumi, atëherë ai shtypet, duke çuar në shanse më të vogla për të djegur yndyrën.

Gjithashtu mund të jetë e rrezikshme të stërvitemi kur jemi të lodhur, veçanërisht kur ngremë pesha. Në rast lëndimi, hormoni i rritjes ndihmon në përshpejtimin e procesit të shërimit, prandaj është e rëndësishme që të pushoni plotësisht.

4. Gjumi mund të ulë dëshirën për të ngrënë të ëmbla.

Some ways sleep affects weight loss or gain
Mund të mos jetë surprizuese nëse ju hahen ëmbëlsira pas një dite të gjatë në punë. Pagjumësia dhe dëshirat për ushqim janë, në fakt, armiq, gjë që ndodh sepse mungesa e gjumit kontribuon në çekuilibrin e hormoneve që rregullojnë oreksin që shkakton shtim në peshë.

Çfarë duhet bërë:

-Flini për të marrë energji në vend që të hani sheqerna.

-Shtoni 1 orë në orarin tuaj të zakonshëm të gjumit, pasi kjo mund t'ju ndihmojë të bëni zgjedhje më të shëndetshme ushqimore.

5. Fjetja më e gjatë mund t'ju ndihmojë të shmangni shtimin në peshë.

Some ways sleep affects weight loss or gain
Sleep for a short period of time, like 6-7 hours a night, is associated with weight gain. More specifically, it can cause a wider waistline and more stored fat in the abdomen. This occurs not only in adults but also in children, especially in middle childhood (6-8 years).

What to do:

-Sleep 7 - 9 hours of sleep every night.