Shëndeti

Some reasons why you should eat more cauliflower 

Some reasons why you should eat more cauliflower

Dietitians and health experts have always rated cauliflower as one of the best plant foods: a single serving provides 73% of the daily dose of vitamin C, contains almost zero grams of fat, sodium or sugar, and comes with a variety of health benefits. , from cancer protection to improving mental health.

Here are some of the reasons why you should consume more cauliflower:

Helps in weight loss


A 2015 study from the TH Chan School of Public Health at Harvard University found that consuming cauliflower helps with weight loss. Fruits and vegetables generally help with weight loss, however people who consume non-starchy fruits and vegetables such as cauliflower, lentils or apples lose weight faster.

Scientists say this is because non-starchy foods have a lower glycemic content, which raises blood sugar levels.

Reduces the risk of developing degenerative brain diseases

A 2011 study, published in the journal "Frontiers in Aging Neuroscience", shows that foods rich in vitamin E, such as cauliflower, help to reduce the risk of developing neurodegenerative diseases, such as Alzheimer's or Parkinson's.

Dozat e larta të ushqimeve të pasura në vitaminë E mund të ulin konsiderueshëm rrezikun e demencës dhe parkinsonit, thonë hulumtuesit shkencorë

Një tjetër studim, i publikuar në vitin 2014, tregon se përmbajtja e lartë në antioksidues tek lulelakra, brokoli, lakra e perime të tjera ndihmon për të parandaluar sëmundjet neurodegjenerative.

Zhbllokon arteriet

Një studim i vitit 2009 tregon se konsumimi i lulelakrës mund të mbrojë pjesën e brendshme të arterieve. Hulumtuesit shkencorë kanë zbuluar se një proteinë është pasive tek disa pjesë të arterive, duke i cenuar nga sëmundje të ndryshme.

Pas disa eksperimenteve që kryen tek minjtë, shkencëtarët zbuluan se një përbërës kimik i quajtur ‘sulforafane’, që gjendet në mënyrë natyrale tek perime si lulelakra, mund të stimulojnë këtë proteinë dhe sigurojnë mbrojtje tek arteriet.

Duke konsumuar lulelakër, ju pastroni njëkohësisht arteriet dhe ulni rrezikun për zhvillimin e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru.

Ul rrezikun e zhvillimit të kancerit

Një studim i vitit 2007 ka zbuluar se një dietë e pasur në lulelakër dhe brokoli mund të ulë në mënyrë drastike gjasat për zhvillimin e kancerit të prostatës tek meshkujt.

Ekspertët tek Instituti Kombëtar Amerikan i Kancerit në Maryland monitoruan 29 mijë meshkuj për një periudhë 4-vjeçare, ku vëzhguan mënyrën e ushqyerjes dhe i kontrolluan rregullisht për shenja të kancerit të prostatës. Në fund të sutidmit ata zbuluan se meshkujt që konsumonin lulelakër dy herë në javë ulën rrezikun e zhvillimit të kancerit të prostatës me 52%. Studimi zbuloi gjithashtu se frutat dhe perimet e tjera nuk kanë të njëjtin efekt si lulelakra.

Mbron shëndetin mendor

Cauliflower is rich in a nutrient called choline, which is very important for mental development as it helps protect cell membranes.

A 2014 study, published in the journal 'Neurophysiology', revealed that the presence of this nutrient affects mental and cognitive development during pregnancy.