Shëndeti

Covid and flu at the same time. What do we know so far about "Flurona"

Covid and flu at the same time. What do we know so far about "Flurona"

The beginning of 2022 has brought new concerns for public health in the world. This is because in some countries of the world have already been identified cases of citizens who are infected at the same time with COVID-19, as well as seasonal flu.

To describe the condition of a patient who is infected with these two viruses at the same time, the term Flurona is being used around the world.

According to what has been written so far, Flurona is not a new variant of the coronavirus nor a specific disease.

Although the word "Flurona" is relatively new, COVID-19 infections and seasonal flu at the same time are not new.

The first cases of Flurona have been reported in various parts of the world including the United States, Israel, Brazil, the Philippines and Hungary.

The Washington Post reports that while many countries follow cases of coronavirus and influenza, there seems to be little data on how many people have these two viruses at the same time.

As more and more cases of dual infection are emerging every day, health experts and doctors point out that coronavirus and flu vaccines remain the best way to protect against serious infections.

What is known about the Flurona cases?

The first traced case in Israel of a person infected with COVID-19 and seasonal flu at the same time was confirmed by the Ministry of Health of this country on Tuesday, January 4, 2022, raising many questions about how the two viruses could affect someone who is infected with both viruses at the same time.

The patient, an unvaccinated pregnant woman in her 30s, was released on Thursday, January 5, "in good general condition," Beilinson Hospital in Petah Tikva said in a statement, CNN reports.

"This is the first mother to be diagnosed with the flu and coronavirus in Beilinson. "We treated her with a combination of drugs that targets both the coronary artery and the flu," said Arnon Wiznitzer, director of the Department for Women in Beilinson.

Shpërndarja e gripit në dy vitet e kaluara, sipas ekspertëve, është frenuar për shkak se shumë qeveri në botë kishin vendosur masa kufizuese në luftën e tyre ndaj COVID-19.

Lirimi i masave dhe mospërdorimi i maskave mbrojtëse në muajt e fundit, sipas tyre, ka ndikuar që të shtohen rastet me variantet e COVID-19, si dhe me grip stinor.

Ata parashohin përhapje të shpejtë të gripit edhe për shkak të takimeve familjare dhe tubimeve të ndryshme gjatë festave në fund të vitit.

Shpjegimi i OBSH-së

Organizata Botërore e Shëndetësisë – (OBSH) thotë se të dy viruset, si koronavirusi ashtu edhe gripi stinor, mund të kenë simptoma të njëjta dhe mund të jenë fatale për njerëzit.

“Të dy viruset ndajnë simptoma të ngjashme, duke përfshirë kollën, rrjedhje hundësh, dhimbje të fytit, ethe, dhimbje koke dhe lodhje. Njerëzit mund të kenë nivele të ndryshme të sëmundjes si me COVID-19, ashtu edhe me grip. Disa mund të mos kenë simptoma, mund të kenë simptoma të lehta ose sëmundje të rënda. Si gripi, ashtu edhe COVID-19 mund të jenë fatale”, thotë OBSH-ja.

Sa i përket shpërndarjes, OBSH-ja thotë se të dyja viruset, si COVID-19, ashtu edhe gripi, përhapen thuajse në mënyrë të njëjtë, kur një person i infektuar kollitet, teshtin, flet, këndon ose merr frymë.

Spërkalat e personit të infektuar, sipas OBSH-së, mund përfundojnë në sytë, hundën ose gojën e njerëzve që janë afër, zakonisht brenda një metri nga personi i infektuar, por ndonjëherë edhe më larg.

Njerëzit, gjithashtu, mund të infektohen me COVID-19 dhe me grip duke prekur sipërfaqe të kontaminuara, më pas duke prekur sytë, hundën ose gojën pa i pastruar duart.

Sipas OBSH-së, të gjitha moshat mund të infektohen me virusin COVID-19 dhe virusin e gripit stinor, por më të rrezikuarit janë të moshuarit, njerëzit me sëmundje kronike, njerëzit me kushte imunosupresive si HIV/AIDS, pacientët që marrin kimioterapi ose steroide, ose ata që vuajnë nga sëmundjet malinje.

Punonjësit e kujdesit shëndetësor thuhet se janë në rrezik të lartë për t’u infektuar nga COVID-19 dhe në rrezik të lartë për t’u infektuar nga gripi stinor.

Ndërkohë që shtatzënat dhe ato që kanë lindur kohët e fundit janë në rrezik të lartë për të përjetuar grip të rëndë dhe COVID-19 të rëndë.

Çfarë duhet të bëni nëse ju merrni "flurona"?

Për njerëzit që janë përgjithësisht të shëndetshëm, një bashkë-infeksion i gripit dhe COVID-19 nuk do të jetë domosdoshmërisht i rëndë.

Konsultohuni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor dhe ndiqni këshillat e përgjithshme të kujdesit në shtëpi për të dyja sëmundjet , thonë ekspertët e shëndetit. Kjo përfshin qëndrimin e hidratuar, pushimin e mjaftueshëm dhe menaxhimin e çdo ethe ose dhimbje trupi me medikamente kundër dhimbjeve pa recetë. Nëse keni ndonjë faktor themelor që ju vë në një rrezik më të lartë për simptoma të rënda të COVID-19 ose gripit, ofruesi juaj mund të përshkruajë një ilaç antiviral për gripin ose antitrupa monoklonale për COVID-19.

Be sure to follow the public health guidelines for quarantining and keeping people around you safe. And, of course, if you experience severe symptoms like breathing problems or high fever that does not respond to medication, you should seek medical attention.

Tiranapost.al