Shëndeti

Is it a cold, flu, or Omicron? How to tell the difference

Is it a cold, flu, or Omicron? How to tell the difference

Not only are we seeing an increase in COVID-19 cases, partly thanks to the omicron variant, but we are now also seeing an increase in flu cases. So if you feel overwhelmed and tired, it can be difficult to figure out which of these diseases you have.

While flu cases have just begun to rise, COVID-19 cases are "accelerating dramatically," said Dr. John Torres, senior medical correspondent for NBC News.

"So if you start getting sick, you basically have to assume it 's COVID, unless proven otherwise. And by that I mean make sure you isolate (and) do a test to make sure it' s not COVID. negative result, at that point you may start to consider cold or flu, but you have to assume it is COVID-19 by then.You notice that there is a lot of overlap in those symptoms, and that is why it can be so "It's hard to tell the difference between them all," Torres said. "But there are some differences."

Common cold symptoms

Leakage or blocked nose

Sore throat.

cough

jam

Common flu symptoms

Unlike the common cold or COVID-19, flu symptoms tend to appear suddenly and can be severe. "The flu hits you right away," Torres explained. "If you've ever had the flu, you know you get to a point where you can't get out of bed."

Here's what to look out for:

fever

cough

Sore throat

Leakage or blocked nose

Body aches

Headache

General symptoms of COVID-19

"With previous COVID variants, including the delta, the main sign was that there was a lot of taste or smell," Torres said. In addition to this sign, people experienced other cold and flu-like symptoms.

Headache

Sore throat

Nasal discharge

fever

Body aches

Loss of taste and smell

Symptoms of Omicron COVID-19

Deri më tani, shenjat e omicron priren të jenë të ngjashme me shtamet e mëparshme të COVID-19 dhe ato mund të përfshijnë simptoma të lehta të ngjashme me të ftohtin. Por ka disa dallime të vogla që shfaqen.

Njerëzit nuk po raportojnë një humbje të shijes ose aromës aq shumë me omicron sa ishin me variantet e mëparshme, tha Torres. “Por njerëzit po raportojnë djersitje gjatë natës, që është një simptomë shumë e çuditshme që ata thonë se kanë.”

Kollë

Lodhja

Rrjedhje e hundës dhe kongjestion

Djersitje natën

Më pak gjasa për të pasur një humbje të shijes ose nuhatjes.

A është tepër vonë për t'u vaksinuar?

Kur bëhet fjalë për COVID-19 dhe gripin, dijeni se nuk është tepër vonë për t'u vaksinuar për njërën ose për të dyja në të njëjtën kohë.

Both influenza and COVID-19 vaccines take several weeks to establish an immune response and provide the greatest protection. So if you have not yet received those vaccines, getting them now is the best way to protect yourself in the future.