Shëndeti

5 myths about HIV that you should ignore

5 myths about HIV that you should ignore

The last time Paul Thorn saw his parents, decades ago, they threw away the dishes he ate for fear of infection. When he was diagnosed with HIV in 1988, he had to stop training as a nurse.

"I lived all my 20s in fear," he says.

Now, Mr. Thorn, he hardly thinks about the virus - except to take one pill a day and visit his doctor twice a year.

People with HIV receiving treatment can live a completely normal life - and outdated and inaccurate views that the AIDS-causing virus (HIV) can be caught by sharing a plate are largely gone - but misinformation still circulates.

'There is a cure'

Doreen Moraa Moracha, from Kenya, was born with HIV but only found out about her diagnosis when she was 13 years old, in 2005.

A TV commercial then took him to a man in Tanzania who claimed to be a healer, he told him he could cure Ms. Moraa Moracha and her mother from HIV.

"We drank the herbal medicine he was selling and came back believing we were HIV negative," she said.

She stopped taking her anti-retroviral drugs, which prevent the virus from reproducing - until she contracted herpes and pneumonia due to her weakened immune system.

And her viral load was so high that the doctor told her if she caught another infection, she would kill him.

Untreated, HIV can lead to acquired insufficiency syndrome (AIDS) - a disease where the body can not fight even minor infections.

Ajo e kuptoi se burri ishte një "mashtrues". Nuk ka vaksinë apo kurë për HIV-in, por besimi në një kurë është i zakonshëm, thotë presidentja e Shoqatës Ndërkombëtare të Sidës, Dr Adeeba Kamarulzaman.

Rastet e fundit të njerëzve të shëruar nga virusi kanë rritur shpresat.

"Do të jesh gjithmonë infektues"

Joyce Mensah - e cila është nga Gana, por u zhvendos në Gjermani për t'i shpëtuar stigmës - thotë se ajo ka humbur marrëdhëniet dhe madje edhe punën e saj për shkak të keqkuptimeve për gjendjen e saj.

Stigma rrjedh nga gabimi se njerëzit me HIV janë gjithmonë në rrezik që t'ia kalojnë atë partnerit ose fëmijës së tyre, thotë ajo.

"Kur një person i tregon statusin e tij HIV një anëtari të familjes ose një partneri... njerëzit kanë këtë keqkuptim se nuk është 100% i sigurt, pasi të jesh pozitiv, ti je pozitive," thotë zonja Mensah.

Në fakt, pas marrjes së ilaçeve anti-retrovirale për një kohë mjaft të gjatë, njerëzit nuk do ta transmetojnë virusin pasi nuk ka asnjë infeksion të matshëm për tu transmetuar (megjithëse ata do të kenë ende HIV dhe do të kërkojnë trajtim gjatë gjithë jetës).

Zonja Mensah kishte katër fëmijë gjatë trajtimit - dhe asnjë nuk u infektua me virusin.
Në mbarë botën, rastet e transmetimit nga nëna tek fëmija janë përgjysmuar që nga viti 2010, pasi trajtimi është bërë më i përhapur.

Por në Ganë, vajza e zonjës Mensah u dërgua kohët e fundit në shtëpi nga shkolla e saj me besimin e rremë se edhe ajo kishte virusin - dhe mund të infektonte të tjerët.

Ian Green, shefi ekzekutiv i organizatës bamirëse në Mbretërinë e Bashkuar Terrence Higgins Trust, i cili jeton me HIV, tha: "Çështja më e madhe e vetme për njerëzit që jetojnë me HIV, dhe sigurisht përvoja ime gjithashtu, është se shpesh e shihni veten si një vektor për sëmundje.

Për shumë vite, isha i tmerruar për transmetimin e virusit te dikush tjetër.

"Të dish tani që është e pamundur për mua të transmetoj virusin, kjo ka qenë jashtëzakonisht çliruese."

'HIV ka mbaruar'

Ndërsa HIV nuk është më një dënim me vdekje dhe njerëzit me virus mund të jetojnë jetë normale dhe të shëndetshme, disa aktivistë thonë se perceptimet janë kthyer shumë larg nga ana tjetër.

"Ka pasur përparime të mahnitshme në trajtimin dhe mjetet e parandalimit të HIV-it, por ky perceptim se SIDA ka mbaruar, për sa i përket punës parandaluese - nuk është tmerrësisht i dobishëm, dhe sigurisht për sa i përket investimit në kërkimin e një kure për HIV," thotë Dr Kamarulzaman.

Shifrat e OKB-së sugjerojnë se në vitin 2020, rreth 38 milionë njerëz në mbarë botën jetonin me HIV dhe 700,000 vdiqën nga sëmundjet e lidhura me SIDA-n, të cilat mund të jenë rezultat i mungesës së trajtimit të virusit.

Thorn thotë se të rinjtë e shohin atë si një sëmundje të të moshuarve.

"Ata mendojnë se HIV është diçka në të kaluarën," shton ai.

"Unë nuk jam ai lloj personi që infektohet me HIV"

Ashtu si të rinjtë e shohin atë si sëmundje të një personi të moshuar, shumë e shohin virusin si diçka që prek vetëm meshkujt homoseksualë.

Në mbarë botën, pak më shumë se gjysma e njerëzve me HIV janë gra - dhe është vrasësi më i madh i grave në moshë riprodhuese, sipas Christine Stegling, e bamirësisë Frontline Aids.

Por pak gra me të cilat ajo flet janë të vetëdijshme për rrezikun e tyre.

"Është një pikë shumë e rëndësishme e të dhënave për tu angazhuar, sepse gratë që janë në atë grupmoshë dhe gratë që mund të duan të mbeten shtatzënë duhet të kenë biseda të vështira për seksin e pambrojtur," thotë zonja Stegling.

While much progress has been made, the misinformation still circulating can leave people without jobs, relationships, proper treatment or even a diagnosis in the first place.

Tiranapost.al