Shëndeti

5 ways cold temperatures affect your body and how to protect yourself

5 ways cold temperatures affect your body and how to protect yourself
The cold inevitably affects our body and puts us at risk for seasonal illnesses, but not only that. Colds, sore throats and fevers often accompany us in this period, but there are many other bad changes that we may notice in our body during the colder months.

Here are 5 ways low temperatures affect us, and what are the strategies to protect ourselves.

Nasal discharge

Although it is annoying, having a cold is not a concern at all. Since it does not mean that a strong cold is developing, it just means that your body is protecting itself from the winter cold.

Since the nose is the first part of the respiratory system, it has a very important function: to heat and filter the air we breathe before it reaches the lungs.

Since the air is often cold and dry in winter, the nose increases the production of mucus to recreate the ideal conditions, warmer and wetter, to work.

However, it is important to avoid sudden temperature changes and use a humidifier at home to maintain the proper humidity level.

Pages that turn red

One of the most noticeable effects of low body temperature is redness of the cheeks. It is a real burn caused by cold wind, as it happens in summer for exposure to sunlight. There is nothing to worry about, it is actually a transient effect and does not cause any problems for the body.

Ky fenomen ndodh sepse i ftohti dhe lagështia e ulët bëjnë që lëkura të humbasë vajrat e saj natyrale. Ndër pasojat kryesore, përveç skuqjes, mund të ndjeni kruajtje dhe ndonjëherë edhe pak ënjtje.

Mënyra më e mirë për të parandaluar këtë problem është të mbuloni zonat e ekspozuara duke përdorur syzet e diellit, një shall dhe doreza.

Lëkurë të thatë

Jo vetëm faqet janë në rrezik prej skuqjes. Në përgjithësi, i ftohti dhe thatësia e ajrit shkakton efekte negative në lëkurën e të gjithë trupit, edhe në zonat ku nuk ka ekspozim të drejtpërdrejtë. Shkaku i lëkurës së thatë është lagështia e ulët e mjedisit, e cila nxit dehidratimin e lëkurës. Kësaj i shtohen edhe efektet e vazokonstriksionit, me të ftohtin, trupi tenton të kontraktojë enët e gjakut në mënyrë që të mos shpërndajë nxehtësinë.

E gjithë kjo shkakton skuqje, kruajtje, plasaritje, si dhe rrit rrezikun e dermatitit dhe eritemës.

Për të luftuar këtë problem të bezdisshëm, duhet të shmangni produktet higjienike agresive dhe të përdorni rregullisht hidratues.

Kollitjes dhe vështirësia në frymëmarrje

Një tjetër nga efektet më të zakonshme të temperaturave të ulëta në trup është shfaqja e papritur e simptomave si kolla e thatë. Zakonisht shkaktohen nga ajri i ftohtë, i cili irriton rrugët e frymëmarrjes dhe mushkëritë. Është një problem që prek shpesh personat me astmë ose bronkit, por është i shpeshtë edhe te njerëzit e shëndetshëm.

Hunda përpiqet të mbrojë trupin nga ajri i ftohtë dhe i thatë duke rritur prodhimin e mukusit, megjithatë, nëse jeni mësuar të merrni frymë përmes gojës trakti i frymëmarrjes ka më shumë gjasa të vuajë pasojat e rrjedhës së ajrit të lagështuar jo në mënyrën e duhur. Thatësia ngushton rrugët e frymëmarrjes dhe e bën më të vështirë frymëmarrjen, plus mund të shkaktojë vështirësi në frymëmarrje ose një kollë të vogël.

Si mund të mbroheni nga këto simptoma? Para së gjithash, përpiquni të merrni frymë përmes hundës, e cila ka sistemin e vet efektiv për ta bërë ajrin të arrijë në mushkëri në kushte ideale. Gjithashtu mbuloni hundën dhe gojën me shall kur jeni jashtë sepse ndihmon për të krijuar një ambient më të ngrohtë dhe më të lagësht në hyrje të rrugëve të frymëmarrjes.

Dridhjet e të ftohtit

When you feel cold, you start shivering. It's a feeling we all know very well, but what is the reason why this happens? This is another defense mechanism that the body decides to protect itself from low temperatures. Tremors are nothing but rapid muscle contractions with which the body generates heat.

The goal is to prevent the body temperature from dropping too low, creating a phenomenon called hypothermia, which is dangerous.

Cold medicine consists of the right clothes, as the case may be: if at home, while we are a little on the move, a thin sweater is enough, when we sit on the sofa we may need a warmer one and outdoors a sweater or thick coat, scarf, hat and gloves.