Shëndeti

3 foods to eat and 3 foods to avoid to reduce the risk of bowel cancer

3 foods to eat and 3 foods to avoid to reduce the risk of bowel cancer

More than 40,000 Britons are diagnosed with bowel cancer each year, according to the British Medical Journal (BMJ). Being overweight can put you at increased risk of developing the disease, while eating certain foods can lower your chances of being affected by the disease. What three foods should you eliminate from your diet today and which three should you start consuming more of?

And the type of foods you eat can also increase your risk of bowel cancer.

Dr Lesley Booth, Director of Patient Research and Involvement at Boel Research UK, said: “Foods rich in nitrates, such as processed or processed meats such as bacon, sausage, are also known to increase the risk of cancer of the intestines, so they should be eaten in smaller quantities and not more than once a week.

What foods are associated with a higher risk of bowel cancer?

red meat

Red meat includes lamb, beef, goat and pork.

It is recommended to eat less than 500 g of red meat every week.

Processed gums

Processed or processed meats, including bacon, sausages and sausages, contain preservatives that can be harmful to your health.

alcohol

Pirja e tepërt e alkoolit është lidhur gjithashtu me një rrezik më të lartë të kancerit të zorrëve dhe mund të kontribuojë gjithashtu në mbipeshë ose obezitet.

Marrja e tepërt e alkoolit është lidhur gjithashtu me forma të tjera të kancerit, duke përfshirë mëlçinë, gjirin dhe ezofagut.

Cilat ushqime duhet të hani për të reduktuar rrezikun e kancerit të zorrëve?

Perime, fruta dhe drithëra integrale

Këto ushqime natyrale janë të pasura me fibra, të cilat i mbajnë jashtëqitje të shëndetshme dhe të rregullta.

Të ulëta në kalori dhe të larta në lëndë ushqyese, këto ushqime mund t'ju ndihmojnë gjithashtu të humbni peshë.

Uji

Pirja e ujit është një mënyrë tjetër për të mbajtur zorrët tuaja të shëndetshme.

Ju duhet të pini gjashtë deri në tetë gota ujë në ditë, që është e barabartë me 1.6 deri në dy litra.

Proteina pa yndyrë

Nëse jeni duke reduktuar konsumimin e mishit të kuq, mund ta zëvendësoni atë me burime proteinash pa yndyrë si tofu, peshk dhe pulë.

Këto burime proteinash janë më të ulëta në kalori ndërsa janë të larta në proteina, gjë që ju mban të ngopur.

Kushdo që shqetësohet për dietën ose stilin e jetës së tij duhet ta diskutojë këtë me një profesionist mjekësor.


Dr Lesley Booth tha: “Grupet e ushqimeve që përgjithësisht konsiderohen të dobishme për shëndetin e mirë të zorrëve në popullatën e përgjithshme janë të larta në fibra si bishtajore, fruta të freskëta dhe shumica e perimeve.

“Burimet e ligëta të proteinave si peshku janë gjithashtu opsione të shëndetshme, veçanërisht peshqit me vaj si skumbri ose salmoni, veçanërisht nëse përgatiten pa skuqur aty ku është e mundur.”

Perime, fruta dhe drithëra integrale

These natural foods are rich in fiber, which keeps stools healthy and regular.

Low in calories and high in nutrients, these foods can also help you lose weight and maintain a healthy size.

Test

Drinking plenty of water is another way to keep your intestines healthy.

You should drink six to eight glasses of water a day, which equates to 1.6 to two liters.

Fat-free protein

If you are reducing the consumption of red meat, you can replace it with non-fat protein sources like tofu, fish and chicken.

These protein sources are lower in calories while being high in protein, which keeps you full.

Tiranapost.al