Rajoni

Video/ Things have changed in Europe

Video/ Things have changed in Europe

Pierre Mirel , one of the longest-serving enlargement directors in the European Commission, in an interview with Ilva Taren , for the Atlantic Council's #BalkansDebrief program, discussed the new negotiation methodology to be followed by the EU for Albania and North Macedonia.

According to Mirel, it is still early to measure the impact of the new methodology and almost impossible to give a date for the end of the membership talks.

“Mund të ketë pengesa që nuk i parashikojmë dot, për shembull sa kohë do t’i duhet Serbisë që të zgjidhë cështjen dypalëshe me Kosovën. Askush nuk e priste që Bullgaria do të vendoste veton për Maqedoninë e Veriut dhe ndoshta nuk mbaron me kaq. Askush nuk e di se si do të veprojë Bullgaria gjatë procesit të bisedimeve.

Në Mal të Zi, Kryeministri Abazovic thotë se ka vullnet pë të luftuar korrupsionin e nivelit të lartë, por nëse ai e bën këtë qeveria mund të rrëzohet pasi do të humbasë mbështetjen e partisë së Gjukanovicit."

“Shumë më pak vullnet politik ka në Serbi. Sipas mendimit tim personal”, - shtoi Pierre Mirel – “Presidenti Vuçiç është i bindur se në afat të shkurtër, apo të mesëm përfitimet politike nëse ai ruan stato-quo-n e Serbisë në rrugëtimin europian janë shumë më të mëdha sesa potenciali afatgjatë i anëtarësimit në BE”.

“Çfarë mund të bëjë BE me Serbinë? Bashkimi Europian po përpiqet të gjejë një balancë të kujdesshme që mos i ushtrojë shumë presion Serbisë e cila është shumë afër me një kamp tjetër apo dy të tjerë, siç është Rusia dhe Kina. Ndaj BE nuk e ka të lehtë të veprojë ndërkohë që dhe në zgjedhjet e fundit mbështetja për Presidentin Vuçiç ishte e fortë.

Vendet anëtarë të BE-së duan të shohin se c’do të ndodhë me reformat në Shqipëri. A do të vazhdojë reforma në drejtësi, apo do të ndalet? Çfarë do të ndodhë me polarizimin e lartë të situatës politike në Shqipëri me ndarjen në dy pjesë të Partisë Demokratike? Ka shumë të panjohura që nuk mundësojnë dhënien e një date të mundshme anëtarësimi për vendet e Ballkanit Perëndimor”.

I pyetur nese ekziston një vullnet i ri politik në Europë, Pierre Mirel shprehet se nuk është i bindur për këtë.

"I would have liked to say yes, things have changed. But, first, the economic situation in the EU is not good, mainly because of the war in Ukraine. The energy issue or the fragility of the Eurozone, especially after what happened in Italy. Secondly, the issue of immigration is not yet closed in the EU. I think there will be clashes or opposing views between East and West in the coming months on the issue of migration.

Another problem remains the abuse of the veto by Hungarian Prime Minister Orban. There are some member states that are not enthusiastic to accept new members, fearing that after a few years they may become close allies of Orban and turn into illiberal democracies", Mirel concluded the interview for #BalkansDebrief.