Rajoni

Video/ The Kosovar actor who lives in Sarajevo shows the emotional phone call with his father when visa-free travel to the Western Balkans was decided

Video/ The Kosovar actor who lives in Sarajevo shows the emotional phone call

Do you know what it means that for 23 years you have to get permission to see your children, grandchildren, great-grandchildren?

Kosovo Albanians (and BP) are still living it, although for a very short time.

With last year's signature at the Berlin Summit, Kosovo will be able to move freely, only with ID, without visas, within the Western Balkans.

Alban Ukaj, a Kosovar who has been living in Sarajevo for 23 years, told Majlinda Bregu - (Secretary of RCC), the initiator of this policy of free movement - his story and the touching phone call with his father after the signing.


"Alban Ukaj, aktor i njohur kosovar është një nga qindra rastet e historive njerëzore që prej vitesh kanë mbajtur mbi supe edhe hallin e pamundësisë për t'u takuar me të afërmit për shkak të vizave.

Përgjatë viteve të fundit numri i vizave të lëshuara nga Bosnjë Hercegovina për Kosovë dhe anasjelitas ka qenë më i ulët se numri i vizave të refuzuara.

Ndaj marrëveshja për lëvizjen e lirë me kartai dentiteti e nënshkruar vitin e kaluar në #BerlinProcessSummit, nuk ishte thjesht një moment celebrimi.

"Kur u firmos, babai më mori në telefonie i emocionuar

Janë 23 vite jetë me përpjekje e lodhje për të takuar prindërit e gjyshërit nipërit...

Eshtë më e lehtë të marrësh një vizë armerikane, se sa një vizë si qytetar i Bosnjë Herzegovinës për Kosovë dhe anasjelltas"

Ps Soon the long procedure of obtaining a visa will be a thing of the past and we are humbly proud of the role in this achievement", writes Majlinda Bregu.

You can find the full video here