Rajoni

Rama and Vucic cancel their participation in the forum in Novid Sad

Rama and Vucic cancel their participation in the forum in Novid Sad

Neither Prime Minister Rama nor Serbian President Aleksandar Vucic will attend the Novid Sad Forum tomorrow

It is alleged that such a change occurred "at the last minute", according to Serbian media Danas.

According to unofficial information from the Serbian media, it is planned that the Prime Minister of Serbia, Ana Brnabi?, will replace Vuiqiiq, while the Prime Minister of Northern Macedonia, Zoran Zaev, will join via video link.

The two-day conference "Western Balkans, a region, a market - a step towards the EU common market" will be held today and tomorrow in the Serbian city of Novi Sad.

The organizers of this conference are the Vojvodina Fund for European Affairs, the Konrad Adenauer Foundation and the Regional Forum of Young Leaders.

Vucic, Rama and Zaev were originally scheduled to speak at the so-called leadership panel tomorrow, and then to hold a press conference.

This event is being held on the anniversary of the creation of the mini-Schengen initiative for economic cooperation in the Balkans, whose first meeting was held in 2019 in Novi Sad in October, and recently changed its name to the Open Balkans.

Danas reports that it has not been learned from the Albanian and Serbian authorities why Vucic and Rama canceled their participation.

Diplomatic circles speculate that the change may be directly related to current tensions in Kosovo.

Kujtojmë se kryeministri shqiptar vizitoi dje Prishtinën, ku dërgoi kritika të qarta ndaj Beogradit zyrtar, dhe mbështeti Kosovën.

Rama, ndër të tjera, tha se Kosova ka "plotësisht të drejtë" në lidhje me reciprocitetin e targave me Serbinë, dhe vuri në dukje se zgjidhja e problemit është në marrëdhëniet midis Kosovës dhe Serbisë.

Nuk ka diskutim që në radhë të parë dhe mbi të gjitha është Serbia që duhet të njohë Kosovën, është për të ardhur keq që në vend të përparimit konkret të dialogut drejt njohjes reciproke, sot jemi dëshmitarë të manovrave teatrale luftarake të Serbisë.

Ato manovra nuk mbrojnë qytetarët serbë në veri të Kosovës, sikundër pretendohet nga udhëheqja e Beogradit dhe nga disa fantazma të ushtrisë së mundur 20 vite më parë, sikur kanë dalë nga varri me pretendimin se po mbrohet integriteti dhe siguria e qytetarëve serbë në Kosovë.

Qytetarët serbë në Kosovë jetojnë të pakërcënuar, madje fjala vjen ju paguhen dhe faturat e energjisë elektrike nga qeveria këtu si askujt askund në botë.

Fatkeqësisht ato manovra sjellin në skenë hijen e së shkuarës, nxisin nacionalizmin vandal të institucioneve publike. Qytetarët serbë nuk janë viktima të represioni, por janë pengje të staniacionit në dialog.

The application of reciprocity of license plates is an elementary norm, but also an agreement reached in time between the two respective governments. I want to say here today, the position of Albania, which I consider clear and fair, from the first moment it appeared, the right here is with Kosovo and points. ' said Rama.

Tiranapost.al