Rajoni

A Serbian politician paints Mladic's mural

A Serbian politician paints Mladic's mural

The expression of dissatisfaction with the erection of a mural with the image of Ratko Mladic, former commander of the Serbian army in Bosnia and Herzegovina, convicted of genocide in Srebrenica, continued in Serbia on Wednesday (November 10th).

Joorjoo ujujovi., An official of the Social Democratic Party of Serbia, painted the mural on a central Belgrade street.

On November 9, the Serbian Ministry of Internal Affairs banned a rally of the Youth Initiative for Human Rights in Serbia, which wanted to erase Mladic's mural.

On Tuesday a large number of police officers stood in the part of the city where the mural is located.

Serbia's human rights activist Aida Korovic was detained by police in Belgrade on Tuesday after throwing eggs at a mural.

Police were not present at the location on Wednesday.

In an open letter, the NGO Youth Initiative for Human Rights in Serbia (YIHR) said earlier that it would no longer attempt to remove Ratko Mladic's mural in central Belgrade, as planned.

The organization said it had given up after fully understanding the statement by the Interior Ministry and Minister Aleksandar Vullin, which spoke of "photographs of bloodied Serb heads" if Mladic's mural was painted.

"His paramilitary formations, such as the (ultra-right organization) Leviathan, would break our heads and his police would not protect us," the organization said.

Të martën, policia nuk i lejoi aktivistët t'i afroheshin muralit derisa një grup i mbështetësve të Mlladiqit u mblodhën në të njëjtin vend duke brohoritur mesazhe mbështetjeje për të.

Ministria e Brendshme tha se policia ka ruajtur rendin dhe qetësinë publike në Beograd.

Gjatë ditës, policia arrestoi gjashtë persona “për prishje të rendit dhe qetësisë publike në zonën e tubimeve të paligjshme publike”.

Në deklaratë thuhet se policia nuk e mbron muralin, por “rendin dhe qetësinë publike nga të gjithë ata që duan ta rrezikojnë atë, pavarësisht nëse janë pro heqjes së muralit apo e kundërshtojnë atë”.

Si komandant i ushtrisë serbe në Bosnje e Hercegovinë, Mlladiq është dënuar për gjenocid në Srebrenicë, persekutim, krime kundër njerëzimit, shfarosje dhe krime të tjera lufte, të kryera gjatë luftës në Bosnje, nga viti 1992 deri më 1995.

* REL article, republished by Tiranapost.al