Rajoni

A true friend would encourage Serbia to join EU sanctions against Putin

A true friend would encourage Serbia to join EU sanctions against Putin

Ilva Tare interviewed Maja Piscevic and Damir Marusic, experts on the Balkans at the Council of Europe Center for the Atlantic, for the show Balkans Debrief.

"A true friend should have encouraged Serbia to join EU sanctions against Putin and not fragment the region."

This is how they comment on the statement of the Prime Minister of Albania in Brussels on Serbia's sanctions against Russia, Piscevic and Marusic.

Maja Piscevic, expert of the Atlantic Council Center for Europe, Belgrade, Serbia:

A true friend would encourage Serbia to join EU sanctions against Putin

"My view is that Serbia should align its foreign policy with that of the European Union. My fear is that now any postponement of decision-making works against the interests of Serbia. And I do not think time is our ally. The situation in Serbia is worrying because we do not know when the new government will be formed. No one knows, maybe not even Vucic, as we have repeat elections and if we wait for the new government to be formed to make a decision, whatever the decision, it will take at least two weeks to several months to materialize. Regarding the position of Prime Minister Rama regarding the pressure on Serbia, I must say that despite the good intentions, this is not the right way to help Serbia. Belgrade should be encouraged to do the right thing.

Kush përfiton nga hezitimi i Serbisë për t'iu bashkuar sanksioneve ndaj Rusisë?

Damir Marusic Ekspert i Qendrës për Europën i Këshillit të Atlantikut, Washington, DC:

A true friend would encourage Serbia to join EU sanctions against Putin

“Sigurisht që mendoj se Rusia përfiton dhe është një mjet që fragmentarizon rajonin. Është dhe një dëshmi e pafuqisë së BE-së dhe e Perëndimit në përgjithësi që të sigurojë kohezionin e nevojshëm. Mendoj që është një situatë e keqe për Serbinë së brendshmi, por edhe një mundësi për europianët që të veprojnë dhe të mos e lënë z. Vuçiç t’iaa hedhë paq. Kryeministri i Shqipërisë Rama është shprehur se Serbisë nuk duhet t'i bëhet presion për këtë çështje, por nuk mendoj se kjo është rruga e duhur. Gjithmonë ka ekzistuar një frikë që nëse serbëve do t'u ofrohet një pozicion më i fortë ata do të largoheshin. Por e vërteta është se rajoni duhet të ecë përpara dhe nuk ka alternativë tjetër përveç BE-së. Nuk ka alternativë për Perëndimin në përgjithësi, ndaj duhet të shtohet presioni duke e shoqëruar me premtime dhe me mesazhin qendror që e ardhmja e Serbisë është në Europë.

Bashkëpunimi Rajonal si një kundërpëgjigje për zhgënjimin nga Këshilli Europian. Procesi i Berlinit, apo Ballkani i Hapur? Debatet për pronësinë e iniciativave dhe si mund të shkrihen?

Maja Piscevic, eksperte e Qendrës për Europën e Këshillit të Atlantikut, Beograd: “Kur i merr në konsideratë të dyja iniciativat shkojnë në të njëjtin drejtim dhe që është ai i përfitimit nga katër liritë e Bashkimit Europian në Ballkan dhe për ta përgatitur Ballkanin që të anëtarësohet një ditë. Të përdorësh energji të çmuara dhe kohë për të debatuar mbi avantazhet dhe disavantazhet e njërës, apo tjetrës iniciativë do të thotë të harxhosh energji të vyera dhe shumë nga koha që rajoni ka për të bashkuar forcat dhe për t’u përgatitur për sfidat ekonomike që ndeshin në rajon. Mendoj se duhet të mbetemi të hapur për çdo lëvizje pozitive dhe për t'i vënë në provë të dyja iniciativat, sepse e vetmja mënyrë që mund të mësojmë se cila është më e mirë është që të masim rezultatet. Dhe shpresoj që një ditë të dyja iniciativat të shkrihen dhe t'a çojnë Ballkanin aty ku duhet”.

A true friend would encourage Serbia to join EU sanctions against Putin

Is Macron's idea of ??a European Geopolitical Community good for Enlargement?

Damir Marusic Expert of the Atlantic Council Center for Europe, Washington, DC: “ I think the initiative proposed by Macron and Charles Michel tries to shape the relationship between the integrated parts of Europe and the periphery. I think it is important not to be cynical with this idea. We must consider any European idea that aims to strengthen regional integrity between the Balkan countries, but also between the Balkans and Europe. Every proposal that is thrown should be used to the maximum. There is a lot of energy expended on what the right path should be. "We must look for ways to bring about progress and not allow the desire for perfection to turn into the enemy of the good."