Rajoni

Escobar: De EU moet de Westelijke Balkan zien als een kans, niet als een gevaar

Escobar: De EU moet de Westelijke Balkan zien als een kans, niet als een gevaar
De Amerikaanse gezant voor de Westelijke Balkan, Gabriel Escobar, zei maandag in Pristina dat de Europese Unie de regio eerder als een kans dan als een bedreiging moet zien, terwijl hij benadrukte dat de Verenigde Staten de onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van Kosovo volledig steunen.

De heer Escobar maakte deze opmerkingen op de eerste dag van zijn bezoek samen met Miroslav Lajcak, de Europese gezant voor de besprekingen tussen Kosovo en Servië, tegen de pogingen om de besprekingen tussen beide partijen te hervatten.

De twee gezanten hebben een ontmoeting gehad met de Kosovaarse president Vjosa Osmani en premier Albin Kurti en zullen woensdag tot Pristina blijven, vanwaar ze naar verwachting naar Belgrado zullen reizen.

"De Verenigde Staten steunen volledig de onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van Kosovo. "Je hebt bewezen dat je een stabiele partner en een goede vriend bent en daarvoor danken we je", zei de heer Escobar in een korte presentatie voor de journalisten.


Hij benadrukte dat Kosovo en de regio een buitengewone kans zijn met buitengewone energie. "Jullie zijn Europeanen, economisch, cultureel en historisch gezien zijn jullie Europeanen en we hebben met onze Europese collega's samengewerkt om ervoor te zorgen dat ze begrijpen dat de Westelijke Balkan een buitengewone kans voor hen is en geen gevaar. In die zin moedigen we alle partijen aan om de Westelijke Balkan te zien als een potentieel lid van de EU in de toekomst, dat alle (landen in de regio) vrede met elkaar hebben, dat ze allemaal productieve en capabele leden zijn, " Aangezien we hen als bilaterale partners hebben gezien, is de belangrijkste hoop hiervoor de dialoog", zei dhr. Escobar.

Hij herhaalde de steun van de VS dat de besprekingen door de Europese Unie moeten worden geleid.


EU-gezant Miroslav Lajak zei dat het gezamenlijke bezoek een duidelijk signaal was dat de Europese Unie en de Verenigde Staten nauw samenwerken, "dat we onze mening delen over Kosovo, over de besprekingen over normalisering met Servië en voor de toekomst van de regio. En ik ben blij dat dit bezoek al de gelegenheid bood om onze plannen voor de komende weken en maanden te bespreken met de vrouwelijke president en premier. "We zullen onze besprekingen voortzetten en hier tot woensdag blijven en ik weet zeker dat dit ons zal helpen een heel goed beeld te krijgen van wat we in de toekomst kunnen verwachten en hoe we ons proces vooruit kunnen helpen."

Takimi i fundit ndërmjet kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti dhe presidentit të Serbisë, Aleksandër Vuçiç, është mbajtur në korrik të vitit 2021, pa ndonjë përparim dhe qëndrimet tërësisht të kundërta të palëve detyruan Bashkimin Evropian të heqë dorë në fund të vitit të kaluar nga përpjekjet për një takim të ri.

Mospajtimet më të thella kanë të bëjnë me asociacionin e komunave me shumicë serbe, meqë Beogradi ngul këmbë që kjo është çështja kryesore, ndërsa Prishtina kërkon që çështje tjera më të ngutshme si ndriçimi i fatit të personave të zhdukur, të hidhen në tryezë.

SHBA-ja dhe BE-ja u kanë bërë thirrje Kosovës dhe Serbisë që të zbatojnë marrëveshjet e arritura deri tani në Bruksel, ndërsa sa i përket asociacionit, Shtetet e Bashkuara kanë theksuar se ai “është vendim sovran që duhet ta marrë qeveria e Kosovës” dhe se “ka modele të cilat mund të funksionojnë” dhe kanë inkurajuar qeverinë e Kosovës që t’i shqyrtojë ato. Por, askush nga zyrtarët amerikanë nuk ka saktësuar se për çfarë modelesh bëhet fjalë, duke nxitur opinione të ndryshme se si mund të duket ai.

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, tha të hënën se qeveria e tij e mbështet dhe është e angazhuar në procesin e bisedimeve në Bruksel për dialogun parimor dhe të drejtpeshuar nga i cili duhet të përfitojnë qytetarët e të dyja vendeve.

“Ne jemi të vendosur që integriteti territorial, sovraniteti, funksionimi shtetëror, kushtetutshmëria dhe ligjshmëria, tërë kohën dhe kudo, të ngelen të pacenuara nga çfarëdo përpjekje e ndokujt. Unë jam kryeministër i të gjithë qytetarëve pa dallim, prandaj edhe jam i gatshëm që t’u përgjigjem të gjithave kërkesave dhe nevojave të qytetarëve të Kosovës edhe të qytetarëve serb, me ç’rast do të marrim praktikat më të mira aktuale edhe të Kosovës por edhe të BE-së por duke pasur në vëmendje edhe praktikat dhe mënyrat të cilat i zbaton Serbia, sepse nuk duhet të kemi askund qytetarë apo komunitetet që janë të privilegjuar e diku tjetër të diskriminuar”, tha kryeministri Kurti, duke shprehur përkushtimin ndaj bashkëpunimit rajonal.

“Ne e mbështesim fuqishëm procesin e Berlinit dhe tregun e përbashkët rajonal dhe e ritheksova që integrimet evropiane dhe euro-atlantike, nuk kanë alternativë. Evropa është kontinenti ynë e BE-ja e NATO-ja janë fati ynë”, tha kryeministri Kurti, në paraqitjen e përbashkët me të dërguarit amerikan dhe evropian.

Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, sipas një komunikate të zyrës së saj, u ka thënë të dërguarve se “shteti është i përkushtuar për dialog që ka në qendër njohjen reciproke”, e cila sipas saj, “nuk duhet të prekë sovranitetin, integritetin territorial dhe rendin kushtetues të Kosovës”.


Ajo citohet të ketë thënë se “Serbia po e bllokon përparimin në dialog nëpërmjet qasjes së saj jokonstruktive” dhe nuk ka zbatuar marrëveshjet e arritura në procesin e deritashëm të bisedimeve.

Kosovo en Servië zijn sinds 2011 betrokken bij besprekingen die door de Europese Unie zijn gefaciliteerd, om een ​​akkoord te bereiken over de normalisering van de betrekkingen, wat een voorwaarde is voor hun vooruitgang in de richting van Europese integratie.

Servië, dat tegen de onafhankelijkheid van Kosovo is, heeft verschillende hoofdstukken geopend in de onderhandelingen over het EU-lidmaatschap, terwijl Kosovo de laatste blijft in het integratieproces en zijn burgers de enigen in de westelijke Balkan zijn die niet zonder visum naar Europa kunnen reizen.

VOA artikel