Rajoni

EU membership a dead end! Interesting thesis of the expert Gerald Knaus on the Western Balkans

EU membership a dead end! Interesting thesis of the expert Gerald Knaus on the

The EU membership of the Western Balkans, including Albania, is in a 'dead end', a dead end, says expert Gerald Knaus for Ilva Tara's podcast #BalkansDebrief of the Atlantic Council.

The idea of ​​Gerald Knaus, President of the European Stability Initiative, is a Common Market that includes: “The chance to join a common market and enjoy the four freedoms, which means the free movement of people in European Union countries as citizens of the Balkans ", says Knaus.

He explained his thesis of two-stage EU membership, as was done in 1994 with Finland, Sweden and Austria.

"Balkan economies need to integrate into a common European market. Otherwise there is no chance of reaching the level of Romania, the Baltic countries, Poland and Slovakia, to converge with the average per capita income with other European Union "said Gerald Knaus.

The benefits of this idea are: The free movement of people, goods in the EU, but not only that.

Even for corruption Gerald Knaus has a rational and uncomplicated theory. It reminds us that it is not the domain of Albanians or countries that are not strong in state formation. Corruption never ends, but stronger institutions will reduce it. Are you? Here is the example he gives.

"Corruption does not end with EU accession. There is corruption in Germany, in Italy, in Belgium, in Austria. What you need are strong and credible institutions. As we saw recently in Austria, where prosecutors investigated even government ministers, "Knaus says.

Why is this proposal more important today than ever?

"The war in Ukraine and the Russian military invasion have transformed the debate over European Union enlargement," Knaus said. "If we want to be honest we have to admit that the beta nodal promises to the Balkans were not kept. "Even Serbia and Montenegro that are negotiating do not seem to be going anywhere."

The importance of the first step and the parallelism with the Baltic countries

"So, there is an interest from both sides for a real integration process. But if the process does not move forward for political reasons, then we should look at the experiences of the past and turn it into a two-stage process, where the first step, which is to offer all the countries of the Western Balkans, Ukraine and Moldova a chance to join a common market and enjoy the four freedoms, which means the free movement of people in European Union countries as citizens of the Balkans, just as Norwegians, Icelanders and Romanians or Bulgarians move and where businesses, goods move freely. "Let's work to do something feasible, such as a common market in the next four years."

Pse Treg i Përbashkët Europian dhe jo Treg i Përbashkët Rajonal apo Ballkan i Hapur? Knaus shpjegon se bashkëpunimi rajonal është gjithmonë i mirëpritur, por nuk zëvendëson tregun e përbashkët europian.

“Open Balkans është një proces i mirë, por vetëm tri shtete janë të përfshira. Përse jo? Ama nuk është e njëjta gjë nëse mundësohet plotësisht tregtia dhe investimet pa kufi me vendet e Bashkimit Europian. Nuk ka pengesa. Nuk do të ketë barriera apo tarifa të çdo lloji midis Shqipërisë ose Serbisë, ose Maqedonisë së Veriut dhe BE-së. Pra ajo që ne propozojmë shkon përtej kësaj. Pse lind nevoja tani? Shkak është Ukraina. Ky shtet dëshiron statusin e vendit kandidat, si një sinjal se një ditë mund të bashkohet me BE-në. Kjo është simbolike. Është e rëndësishme, por mbetet simbolike. Ata duan t`i nisin negociatat se e dinë që do duhet ta rindërtojnë vendin e tyre. Po nëse ata thjesht marrin statusin e vendit kandidatit si Turqia, që e ka marrë që në vitin vitin 1999, dhe nuk ndodh asgjë më tej, a do ta ndihmonte thjesht ky status Ukrainën të rindërtojë ekonominë? Pra, Ukrainës i duhet dicka reale”, thotë Knaus që vijon më tej.

Një Traktat i Ri i Romës, këtë herë për t`u firmosur nga më shumë anëtarë

“Nëse BE-ja i jep diçka reale Ukrainës, atëherë ka vende në BE, si Greqia, Austria, Hungaria dhe të tjera që thonë: Nëse ia japim këtë Ukrainës, ne duhet t'i japim diçka edhe Ballkanit, dhe kjo është një gjë e mirë. Pastaj kemi vende si Franca apo Holanda që kanë qenë skeptike ndaj anëtarëve të rinj në BE, të cilët thonë: Nëse mbështesni integrimin e tregut të përbashkët gjatë viteve të ardhshme, atëherë ne kemi atë që atë që quhet procesi i anëtarësimit me dy faza.

Nëse Komisioni Europian beson në këtë proces dhe fillon të punojë për këtë me të gjithë nëpunësit e tij civil në pesë vitet e ardhshme, kjo mund të jetë transformuese.

Ne kemi nevojë që liderët e Bashkimit Evropian të propozojnë krijimin dhe nënshkrimin e një Traktati të ri të Romës për rikrijimin e një komuniteti ekonomik evropian me të gjitha vendet demokratike që plotësojnë kriteret e Kopenhagës për sundimin e ligjit të të drejtave të njeriut dhe plotësojnë kushtet për t'u anëtarësuar tregun e vetëm dhe më pas t'i integrojnë plotësisht në të ardhmen e afërt me mbështetjen e plotë të Komisionit Evropian. Kjo është diçka realiste. Është transformuese. Do të ishte historike dhe është e mundur”.

Ilva Tare e pyet ekspertin Knaus në lidhje me kushtet dhe monitorimin që do t`u bëhet vendeve për t`u përfshirë në tregun e përbashkët të BE-së. Si do funksionojë?

“Kur hyn në tregun e përbashkët, institucionet e forta dhe të besueshme janë domosdoshmëri në mënyrë që rregullat e përbashkëta të zbatohen edhe në vendin tuaj, që gjykatat të jenë të pavarura. Ndryshe nuk funksionon. Në fund fare, kjo ka lidhje me të pranuarin njësoj si të diçkaje që prodhohet në Serbi, ashtu edhe të asaj që prodhohet në Shqipëri”, thotë Knaus. Duke e ditur që na inspektojnë, institucionet rregullatore nuk mund të korruptohen, nuk do të korruptohen. Do të ketë një sistem të pavarur gjyqësor që do t'i ndjekë. Pra, kjo është vendimtare. Është absolutisht thelbësore, megjithatë të mos hiqemi sikur kjo nuk ka ndodhur më parë”.

Me hyrjen në BE nuk do të marrë fund korrupsioni. Institucionet që do ta hetojnë, gjykojnë dhe dënojnë do jenë më të forta. Po korrupsioni nuk merr fund.

"When I look at the experience of Romania, for example, there have been tremendous changes in recent years. We have had prime ministers who have been accused and sentenced to prison. We have had many mayors sentenced to prison. We have made many efforts against corruption. Corruption does not end with EU accession. There is corruption in Germany, in Italy, in Belgium, in Austria.

What you need are strong and reliable institutions. "As we saw recently in Austria, where prosecutors also investigated government ministers."