Rajoni

Assassination of Zaev? Greek media reveal how the plan was broken after the 'Prespa Agreement' by the US and Greece

Shërbimet sekrete greke dhe qeveria kanë parandaluar një atentat ndaj liderit të Maqedonisë së veriut, Zoran Zaev. Atentati thuhet të jetë planifikuar disa muaj pas nënshkrimit të Marrëveshjes së Prespës në verën e vitit 2018 dhe para se parlamenti i Shkupit të votonte ndryshimet në Kushtetutë me 80 vota. Lajmi është publikuar nga media greke Vradini.gr që i referohet disa burimeve nga Shërbimet Sekrete dhe Ministria e Mbrojtjes në Greqi.

Assassination of Zaev? Greek media reveal how the plan was broken after the

The article, citing sources, says that after the ratification of the Prespa Agreement by the Skopje Parliament with 69 votes on June 20 (the agreement was signed on June 12 in the village of Psarades in Prespa) political tension reached its peak in northern Macedonia.

The Greek media article follows:

The VMRO-led Macedonian opposition led by Mickowski, who replaced Gruevski, had polarized the political climate to a dangerous level, while assassination attempts in northern Macedonia are not unknown. Powerful Macedonian organizations in Australia and Canada expressed their anger, and were told they would fund the opposition in Skopje, but would also raise funds and secure votes against the agreement.

The Greek secret services informed the then Prime Minister Alexis Tsipras that large movements against Zaev were taking place in Skopje: The opposition was crucifying him, the American services were watching the reactions.

At the same time, the US services considered that "the forces that have an interest in not signing the Agreement will seek to prevent the change of the Constitution (of Macedonia at that time) by the Parliament". Shortly afterwards, Russian diplomats were expelled from Athens.

The Americans intercepted the conversations of the leaders moving in the court premises in Hungary, specifically Gruevski, who is said to have documented evidence that tried to prevent constitutional changes, while contacts with leaders of organizations in Australia and Canada have also been confirmed.

Assassination of Zaev? Greek media reveal how the plan was broken after the

The effort was allegedly funded by several foreign organizations and was planned by third-country intelligence officials who appear in Skopje as trade agents or media executives.

Në të njëjtën kohë, shërbimet e inteligjencës greke informojnë Ministrinë e Punëve të Jashtme se "një veprim agresiv kundër Zoran Zaef është i pashmangshëm", por pa të dhëna të tjera specifike.

Më pas Tsipras udhëzoi Ministrinë e Punëve të Jashtme që të informojë autoritetet kompetente të vendit fqinj, dhe Ministri i Jashtëm i atëhershëm i Punëve të Jashtme, Nikola Dimitrov ishte i pari që u informua e më pas vetë Zaev.

Amerikanët morën në mbrojtje kryeministrin e Shkupit dhe u dërguan mesazhe ambasadave të huaja dhe politikanëve kundërshtarë duke iu thënë se e dinë se çfarë po planifikohet. Në atë kohë kryeministri Zaev kishte të njëjtën mbrojtje si presidenti amerikan: Kjo gjë bëri që plani të dekurajohej dhe të mos realizohej. Thuhet se Gruevski është paralajmëruar se nëse i ndodh diçka Zaev, ai do të mbajë përgjegjësi.

Lajmi u publikua mbrëmjen e djeshme dhe tregon qartë se edhe në ditët e sotme, mbrojtja e Zoran Zaev është tregues i frikës së udhëheqësit të Shkupit, i cili të kujton fatin e Gligorov që i shpëtoi mrekullisht një atentati në vitin 1995.

Vetë kryeministri maqedonas, Zoran Zaev nuk ka reaguar për të vërtetuar lajmet dhe të dhënat e publikuara, për të cilat thuhet se janë të referuara nga shërbimet sekrete greke.

* Article of https://www.vradini.gr/ translated and adapted in Albanian by Tiranapost.al