Qyteti

The winning project of Tirana Multifunctional Center, Veliaj is announced: Next week we open the competition for the New National Theatre

The winning project of Tirana Multifunctional Center, Veliaj is announced: Next
"Mount of Tirana" the winning project of the design studio Cebra

Today, the International Competition between 5 prestigious architecture studios was publicly held, for an ambitious new construction in Tirana, which will further strengthen the profile of the regional metropolis of the future for the capital.

The winning project of Tirana Multifunctional Center, Veliaj is announced: Next

"Cebra" was declared the winning studio for the multifunctional center in Tirana, while the mayor of Tirana, Erion Veliaj said that the new center will complete the crown around "Skënderbej" square.

The winning project of Tirana Multifunctional Center, Veliaj is announced: Next

“Do të ketë disa hapësira, jo vetëm për zyra, por edhe për rezidencë, hoteleri dhe argëtim, që do të kompletojë kurorën rreth sheshit “Skënderbej”, ashtu siç ka qenë plani francez origjinal, në përputhje me kërkesat gjithmonë e në rritje të një qyteti që këtë vit është Kryeqyteti Europian i Rinisë dhe vitin tjeter, me shprese do të jetë Kryeqyteti Europian i Sportit”, tha Veliaj.

The winning project of Tirana Multifunctional Center, Veliaj is announced: Next

Ai tha se pati nje diskutim të gjatë mes anëtarëve të jurisë për zgjedhjen e fituesit. “Unë jam te pjesa e politikës, prandaj sot nuk ndërhyra sepse nuk do të doja që ne që nuk jemi profesionistë të flisnim me ekspertizë për gjëra që nuk janë të fushës sonë. Në këtë vend jemi mësuar me gjithologë, ku një analist flet edhe për COVID-in, edhe për tërmetin, edhe për arkitekturën, është bërë pak bajat”, tha Veliaj.

The winning project of Tirana Multifunctional Center, Veliaj is announced: Next

The Mayor also announced that the competition for the New National Theater will be opened next week. "Next week we will open the competition for the New National Theatre, a project by Bjarke Ingles Group", said Veliaj.

The winning project of Tirana Multifunctional Center, Veliaj is announced: Next

The jury was composed of the Prime Minister Edi Rama, the Mayor of Tirana Erion Veliaj, as well as a group of well-known architects such as Pablo Bofill, Stefano Boeri, Filippo Innocenti, Freek Persyn, who evaluated the proposals on the Tirana Multifunctional Center project.

The winning project of Tirana Multifunctional Center, Veliaj is announced: Next

The winning project of Tirana Multifunctional Center, Veliaj is announced: Next

The winning project of Tirana Multifunctional Center, Veliaj is announced: Next

The winning project of Tirana Multifunctional Center, Veliaj is announced: Next

The winning project of Tirana Multifunctional Center, Veliaj is announced: Next