Qyteti

The "Kiço Blushi" school in the '5 Maj' neighborhood is ready in September

The "Kiço Blushi" school in the '5 Maj' neighborhood

The new "Kiço Blushi" school, which includes the entire cycle of the pre-university system, from preschool to high school, will be ready in September, joining the 12 new schools opening in Tirana at the start of this new educational year.

The "Kiço Blushi" school in the '5 Maj' neighborhood

The head of the Municipality, Erion Veliaj, who inspected the last works before handing over this new modern educational infrastructure building in the capital, said that this school unites the old area of ​​Tirana in Unit 8 with the new neighborhood of "5 May" ending the drudgery and workload that imposed two-shift teaching on students.

The "Kiço Blushi" school in the '5 Maj' neighborhood

“Është një ditë shumë e mirë për të gjithë zonën e Pazarit të Ri, gjithë transformimet që janë aty, por dhe për pjesën e Njësisë 8 që është pjesa e shtuar poshtë Unazës deri tek Bregu i Lumit, sidomos kjo e fundit, e cila ka qenë pjesa ndoshta më e degraduar dhe e lënë pas dore e qytetit. Sot kjo zonë e Tiranës është kthyer në një nga pjesët që realisht është një kantier total punimesh, duke filluar nga zona e “5 Majit” me gjithë transformimet që po pëson prej lagjes së re të Stefano Boerit dhe gjithë shtëpitë e reja që janë aty, jo vetëm për ata që u prekën nga tërmeti, por edhe për ata që po i marrin metrat në kompensim, nga diçka pa urbanistikë dhe pa hipotekë, sot në një gjë të jashtëzakonshme.”, tha Veliaj.

Kryebashkiaku tha se me këto shkolla dhe kopshte të reja prindërit nuk do të kenë më arsye për t’u shqetësuar për arsimimin e fëmijëve të tyre.

“Kemi pasur një situatë kaotike, kur u gjetëm në Tiranën e vitit 2015, ku jo vetëm shkolla “Partizani” ishte e vetmja në territor, por edhe shkollat 9-vjeçare ishin në kushte skandaloze. Ne kishim një gjimnaz të mbingarkuar dhe shkolla 9-vjeçare që po rrënoheshin. Sot duke filluar nga “Servete Maçi”, te shkolla “Siri Kodra” dhe pastaj te shkolla “Lek Gjiknuri”, që është shkolla e re tek ambientet e kthyer në zyra UKT-je, - ndërkohë që ishte shkollë në gjithë planin e urbanistikës së qytetit -, nuk ka asnjë arsye për t’u shqetësuar se u duhet të shkojnë të insistojnë dhe të futen me bërryla ngushtë e ngushtë në shkollat e Tiranës së vjetër, por kanë kushtet optimale,” tha ai.

Veliaj siguroi se me portalin “Mësues për Shqipërinë” edhe stafi mësimor do të jetë i përzgjedhur dhe i kualifikuar në cdo shkollë të re.

“Me shkollat e reja krijohet edhe një kolektiv i ri mësuesish, ndër më të mirët e kimisë, fizikës, letërsisë, biologjisë, matematikës, anglishtes e gjermanishtes e kështu me radhë. Kështu që, fakti që kemi infrastrukturën më të mirë dhe mësuesit më të mirë duhet t’i japë besim secilit prind. Kush është tek Pazari i ri e ka shkollën tek “Servete Maçi,”. Kush është te Rruga “5 Maji” e ka shkollën te “Betim Muço” dhe kush është te Medresja e ka shkollën te “Lek Gjiknuri”. Në këtë sens, na duhet të sjellim një lloj qetësimi të atij mentaliteti, të asaj histerie që të gjithë shkollat më të mira janë në qendër të qytetit, nuk është kështu më.”, tha ai.

According to the Mayor of Tirana, today the infrastructure is better with these new schools that are being built and of course the teachers are also better because they are the ones who appeared on the portal now first, not those of previous years where there were no neither contests, nor portals.

"We will always have debates, but it is important for the city to have them, but at least we won't have any more about two-shift schools. "Pazari people" who confuse Tirana with Kabul should get to know the real Tirana, the good schools that are being built and learn that the city is not insulted for political interest", concluded Veliaj.