Qyteti

The new school in Dritas, Veliaj: Crisis because of the war, let's come together for each other

The new school in Dritas, Veliaj: Crisis because of the war, let's come

The 9-year-old school of Dritas, in Zall-Herr, has received this school year about 270 students in modern conditions, the same as those of the schools that are being built everywhere in Tirana. At the inauguration of the new building, the head of the Municipality of Tirana, Erion Veliaj, said that the school is part of the package of 40 new schools rebuilt after the earthquake in Tirana. He wished the students a successful year.

"I have always liked the name of the village of Dritas, especially in times when terri tries to impose itself on us. When I say 'terri' I don't only mean physical darkness, but also those who are dark in mind, always negative and who see black and black and worse and worse. But today there is light in Dritas! A good job has been done. It's not perfect, but at least we can be proud of this good work and we can say that we really created a point of gravity for the community here. Last year we opened 14 new schools. 12 new schools this year. And, in total, in these years we have built 40 schools. When the balance is done, it will be very clear. Who has done 40 schools and who has done zero schools. I believe that 40 to 0, there is no more winning result, as long as the result is work and not arguments, not swearing, not insults!", said Veliaj.

The new school in Dritas, Veliaj: Crisis because of the war, let's come

The mayor added that Tirana today is a small America. "When you ask someone: Do you know the mayor? You can say that I hate the mayor, that I don't love the mayor, that I will fight to defeat the mayor. But you can't say that I don't know these 'foreigners', that I'm not new to Tirana. Tirana today is 90% men and women who came from somewhere else and made their success story in this city. Our Tirana is a small America, where if you work hard, if you strive, it doesn't matter what your last name is, or whose party you belong to, where you were born and where you live because you can succeed . In a place where a small chick, who sold figs, becomes the mayor, every chick and small chick from Dritas, from Zall Herri, from Tapiza and every suburb of Tirana,

The new school in Dritas, Veliaj: Crisis because of the war, let's come

Ai solli shembullin e zysh Silvës, e cila - tha ai - nuk proteston për pagën që e ka sa gjysma e pedagogëve, por vjen çdo ditë nga “Ali Demi” për në shkollën e Dritasit, që t’u japë mësim fëmijëve këtu. “Kur takoj zysh Silvën (Silva Dautin), e cila vjen çdo ditë në Dritas, me një rrogë më pak se gjysma e asaj të pedagogëve, që protestojnë sot dhe zyrat i kanë te sheshi “Nënë Tereza”, atëherë kush ka të drejtë të protestojë në një vend ku nevojat janë pafund? Ka të drejtë zysh Silva, se zysh Silva vjen përditë nga “Ali Demi”, që të bëjë këtë punë. Zysh Silva ka më pak se gjysmën e rrogës së SHIK-save që protestojnë sot. Zysh Silva ka të gjithë të drejtën e botës të protestojë. Po zysh Silva është e buzëqeshur sot, është buzagaz, është e mbushur me dashuri, sepse është këtu t’i shërbejë këtij vendi dhe këtij komuniteti, kësaj shkolle, këtyre çunave dhe këtyre gocave. Kjo është diferenca!”, deklaroi Veliaj.

Kryebashkiaku shtoi se ky nuk është momenti për protesta, por për solidaritet dhe bashkim. “E gjithë bota bën luftë me Rusinë, këta që marrin lekët e rusëve bëjnë luftë me ne. E kuptoni sa jashtë realitetit janë? E gjithë bota po përgatitet si të mbrohet, si të reagojë, si t’i përgjigjet luftës me Rusinë, kurse këta që marrin lekët e rusëve përgatiten si të bëjnë luftë me shqiptarët. Sot, miqtë e mi, duhet të jemi shumë të qartë! Jemi në një situatë të vështirë. Ndaj, nuk lipset të bëjmë luftë shqiptar me shqiptar. Lipset të ndihmojmë njëri-tjetrin! Lipset t’i japim një dorë njëri-tjetrit! Edhe pse jemi vend i varfër, qeveria tha: “Rritjen e çmimit të energjisë do ta përballojmë ne, që njerëzve të mos u ndryshojë fatura, pavarësisht sa ka shkuar çmimi në bursë”. Të njëjtën gjë po bëjmë edhe ne në Bashkinë e Tiranës. Gjysmën e kostos do e përballojmë ne, që studentët të mos e ndiejnë rritjen e çmimit për konviktet dhe për gjithë shërbimet e tjera,” theksoi Veliaj.

He also underlined that another decision will be that of not increasing the price of water, although the cost of energy and electric pumps has increased. "We will bear this cost ourselves, until the cursed war of a psychopathic executioner is over."