Qyteti

On Education Day, two new schools in Tirana are inaugurated

On Education Day, two new schools in Tirana are inaugurated

"Kiço Blushi" and "Sevasti Qiriazi" are the two newest schools added to the capital.

They were inaugurated today, on the International Education Day, by the Mayor of Tirana, Erion Veliaj.

On Education Day, two new schools in Tirana are inaugurated

In his speech Veliaj said:

"The 'River Bank' area was regarded as a reality outside of attention, an intermediate area between the river and the urban planning of Tirana. Everything beyond the ring road, beyond the '5 Maji' street, was considered a godless area, where construction was done haphazardly, where there was no urban design, no sewerage. We forgot these! We have forgotten that the river overturned the houses. Now the area of ​​'Bregut te Lumi', with the investments we made, starting with the first school we built, 'Ardian Klosi', or the whole new neighborhood that is being developed, the opening of the '5 Maji' road axis, is returning in one of the most developed areas of Tirana. With the highway that will pass from the other side of the river and 4 bridges that will connect it with the area of ​​Paskuqani and Kamza, they will make this area the gateway to Tirana. It will be the area where there will be more increase in property value than in the 27 units of Tirana", said Veliaj.

On Education Day, two new schools in Tirana are inaugurated

Kurse për zgjedhjen e emrave për këto shkolla të reja, kryebashkiaku Veliaj shtoi:

“Unë e di se, teksa afron fushata në Tiranë, plas një modë patetike e atyre që garojnë, që bëjnë garë për të treguar kush është më ‘tirons’ dhe nuk është i ardhur në Tiranë. A thua se të ardhurit kanë sjellë probleme! Në fakt, të ardhurit kanë sjellë mundësi. Të ardhurit kanë sjellë krah pune, të ardhurit kanë sjellë talent, të ardhurit kanë sjellë sipërmarrje. Ndaj, duke filluar nga këta të ardhurit nga Korça, si Sevasti Qiriazi dhe Kiço Blushi, e deri tek ata të ardhur nga të gjithë cepat e Shqipërisë, unë besoj se ky qytet, nëse dikujt që lindi në fshatrat më të humbur të Tropojës ose në fshatrat më të humbur të Skraparit, i dha shansin që të bëhen kryeministra, president, po punove fort, po ishe anëtar i dobishëm i komunitetit, ti ia del të bësh një histori suksesi dhe respektohesh nga komuniteti”, tha Veliaj.

On Education Day, two new schools in Tirana are inaugurated

Minitrja e Arsimit, e pranishme në inaugurim, Evis Kushi foli në lidhje me standardin e shkollave të reja.

“Shkollat e reja që po ndërtohen janë me standardet më të mira bashkëkohore. Vetëm vjet në Tiranë ndërtuam 12 shkolla të reja dhe 79 në të gjithë vendin. Këto janë 2 shkollat e para që po ndërtojmë këtë vit, por dhe shumë të tjera pasojnë. Dua të falenderoj shumë kryetarin Veliaj sepse është ndër të parët që nuk mjaftohet vetëm me infrastrukturën, por ai promovon edhe nxënësit e talentuar. Po keshtu, me programin e vitit të kaluar, Tirana Kryeqyteti i Rinisë, Bashkia e Tiranës ka mbështetur shumë projekte rinore. Shumë falemindeit Erion për këtë kontribut”, tha ministrja Kushi.

On Education Day, two new schools in Tirana are inaugurated

SP deputy, Mimi Kodheli, also present, said: "I single out the mayor Erion Veliaj, for the vision to build the 9-year school "Kiço Blushi" and the "Sevasti Qiriazi" secondary school in this unit, to give more knowledge and light and proper environments an area which was totally an informal area. 20 years ago, when I was the deputy mayor of the Municipality, this was not only an informal area, but totally impossible to live in. Today we live in a different reality, European reality, comfortable, contemporary to teach young people to make the next generation the European generation we are all working for."

On Education Day, two new schools in Tirana are inaugurated

Tiranapost.al