Qyteti

The fair "Taste the local products of Tirana" opens, Veliaj: Buy Albanian, let's not pay the tribute of the war in Ukraine

The fair "Taste the local products of Tirana" opens, Veliaj: Buy

For three days in a row, 500 farmers who cultivate local products are exhibiting their products at the stands of the agro-food fair "Taste the local products of Tirana" in "Skënderbej" square. The 5th edition of this fair in the capital aims to promote agricultural and livestock products, as well as handicrafts.

The Mayor of Tirana, Erion Veliaj, who, together with the Minister of Agriculture, Frida Krifca, visited the fair today, expressed pride that Tirana, in every stand, has an original product, with which it is presented and recognized even beyond the Albanian territory. "It's very easy to talk, - have you seen them on the screens, when they give advice on everything? - but today we don't need those who give advice, we need those who produce work, those who build greenhouses, those who fill the tables and those who live by honest work. I don't believe there is a more beautiful postcard for the "Skënderbej" square than the 500 enterprises of honest work, from all over Albania and our territories," said Veliaj.

The fair "Taste the local products of Tirana" opens, Veliaj: Buy

He added that today Tirana is full of tourists from all over the world, but the best advertising for the country and our products can only be done by Albanians: "Today I want to appeal to everyone: The New Year is coming, so don't there are better turkeys than Baldushku turkeys, which are produced by our peasants, which feed on our olives, on our corn, and which bring money back to the families that raise them themselves, to build a house, to buy clothes for the children , school books. It is a way we stand in solidarity with each other. The whole world has oil, but no one has seen or tasted olive oil like that of Ndroqi. Therefore, make the salad only with Ndroqi oil. It is the best oil in the country. There are grapes everywhere, but there is no brandy and wine like Lundra! There are plenty of tomatoes, but there are none like the Shëngjergji tomato! therefore,

“Kush blen mall importi”, - apeloi Veliaj, “praktikisht po paguan haraçin e luftës dhe inflacionin e çmimeve. Kush blen mallrat e familjeve dhe punëtorëve të Tiranës, ka ndihmuar ata dhe veten,” vlerësoi ai.

Veliaj theksoi edhe faktin se së shpejti të gjithë fermerët do të shpëtojnë nga makthi i taksave të privatit në tregun agroushqimor. “Kush ka kaluar në zonën e Unazës së Madhe, nga TEG-u te fusha e helikopterave, do shikoni në krah të djathtë që po ngrihen disa kolona të mëdha. Për herë të parë, pas kaq shumë vitesh, po ndërtojmë tregun publik të shumicës, pa pagesë, për të gjithë ata që prodhojnë në Tiranë dhe në Shqipëri. Për herë të pare çlirohemi nga inflacioni, duke blerë shqip, por çlirohemi edhe nga taksa e privatit për çdo arkë, duke krijuar për herë të parë tregun agroushqimor të shumicës për publikun, për njerëzit që punojnë, pa taksën që të vështirëson dhe të rrit çmimin. Nga kjo fitojnë ata që shesin sepse nuk do kenë nevojë të paguajnë ndërmjetësin, do fitojnë dhe ata që blejnë, se taksa e ndërmjetësit nuk do iu llogaritet tek ushqimi,” tha kreu i Bashkisë.

Meanwhile, the Minister of Agriculture, Frida Krifca said that "Tirana, today is represented here with about 500 producers, who make us very proud because it is the fruit of a long work, of a seed planted for several years now, they make us proud because exhibit products not only manufactured, but also processed with processing lines with EU standards."