Politikë

Veton Surroi: Albin Kurti to be everywhere in regional initiatives for the good of Kosovo

Veton Surroi: Albin Kurti to be everywhere in regional initiatives for the good

The publicist and at the same time the advisor to the Prime Minister of Kosovo, Veton Surroi, in an interview with Ilva Taren for the #BalkansDebrief of the Atlantic Council, has demanded that the dialogue between Pristina and Belgrade become serious. Surroi also, unlike Kurti, suggests that Kosovo should take an active part in any regional or European initiative to express its views.

According to Surroi, the talks have reached a point that needs to be taken seriously, which means that they should be talks on the current state of relations between Kosovo and Serbia as states and how they can be normalized.

"As long as there are issues such as the recognition of license plates, and others like these, that receive attention and energy, then the talks have not brought any change in the relations between the two countries. Unfortunately, the dialogue has entered a micro-management phase, not now, but for years now. "So the main challenge is how to start a dialogue where the parties face their grievances," he said.

Veton Surroi: Albin Kurti to be everywhere in regional initiatives for the good

Kosovo-Serbia Dialogue

Surroi underlines that the current relationship between the two countries is that of an unfinished conflict.

"We must reach a point where both countries agree to work for a better future, where to cooperate and find, not only peace, but also an advanced form of integration into the European family. "It must be our joint effort. "The question remains, how will we get to the point where Kosovo-Serbia relations are like those of two European countries," he said.

I pyetur nga gazetarja Ilva Tare se cila është rruga për të ecur përpara me dialogun, Surroi u përgjigj se: “duhet një mirëkuptim mes palëve se si do të ndajmë të njëjtat marrëdhënie që shtetet europianë kanë, siç janë liritë europiane, katër liritë e lëvizjes dhe më pas ne angazhohemi në një proces, i cili, jo vetëm do t’i japë fund konfliktit, por do të hapë një epokë të re në marrëdhëniet dypalëshe, ku ekonomitë tona komunikojnë, njerëzit komunikojnë, shtetet dhe kulturat tona komunikojnë.

Procesi duhet të bëhet serioz dhe të vendosë afate, për shembull në 12 muajt e ardhshëm të arrijmë të biem dakord se do të nisim një dialog serioz. “Çfarë kërkon Serbia që të ndjehet e relaksuar në marrëdhënien e saj me Kosovën shtet të pavarur? Çfarë ka nevojë për mbrojtjen e pasurisë kulturore? Çfarë i duhet për mbrojtjen e njerëzve, në kuptimin që është detyrim për shtetin fqinj t’i respektojë në mënyrë që të përparojë më tej bashkëpunimi për çështjet e sigurisë me Kosovën?”

Kosova dhe Procesi i Berlinit

Veton Surroi është i mendimit se Prishtina dhe të gjitha palët të gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor duhet të angazhohen në Procesin e Berlinit.

“Kemi nevojë për të arritur objektivat që janë parashkruar në marrëveshjen e Sofjes për të ndihmuar Tregun e Përbashkët Rajonal. Objektivi ynë është si të arrijmë tek Tregu i Përbashkët Rajonal mes të gjitha vendeve të Balkanit brenda një kohe relativisht të shkurtër. Duhet të vendosim pritshmëri të matshme, për shembull, cilat janë 10 gjërat që na duhen në 6 muajt e ardhshëm për të përforcuar procesin dhe të kemi rezultate konkrete” shprehet ai.

A ndryshon kjo qasje që sugjeron Surroi nga ajo e Kurtit që kërkon më parë njohjen e plotë nga Serbia të Kosovës si shtet i pavarur dhe më pas diskutime për marrëveshje?

Veton Surroi: Albin Kurti to be everywhere in regional initiatives for the good

Surroi thotë se ideja e Tregut të Përbashkët Rajonal nënkupton se të gjitha palët janë të barabarta. Dhe testimi është i thjeshtë, i matshëm.

“Së pari, nuk mund të kesh Treg Rajonal pa patur lëvizje të lirë të njerëzve. Kështu që ky është testi i parë, le ta provojnë. Brenda 6 muajve të gjithë qytetarët e gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor do të udhëtojnë me mjetet e identifikimit biometrike. Dhe kjo është e thjeshtë. Nuk është diçka e vështirë për t'u arritur, është teknike, jo çështje politike.”

Ballkani i Hapur dhe deklarata e Lavrov

Surroi thotë se arsyet e deklaratës së Lavrov mund të jenë edhe politike, ose të tjera.

"Russia is not a supporter of cooperation between the Balkan countries. Has tried in the last 10 years secretly, semi-secretly, or not at all secretly to hinder cooperation between the Balkan countries. Montenegro has been destabilized by Russian actions. "There have been attempts in northern Macedonia, so I would not pay much attention to his statement on these issues," Surroi suggests.

Regarding participation in the Open Balkans, Veton Surroi says, “Kosovo should participate and be a full member, or observer, to express its views on any reasonable initiative in the Western Balkans and any other initiative. in Europe".

"Our goal is to participate in every multilateral process in Europe, outside Europe and in the world. "We must actively express our opinions," Surroi concludes.