Politikë

Meta's three main messages today at the press conference: About Basha, Rama and his political future

Meta's three main messages today at the press conference: About Basha, Rama

President Meta held a press conference today, the first for this year. Meta's key messages and issues are summarized below.

The message for Basha and the comparison with the resignation of Ramiz Alia:

"I am sorry when I see after 30 years such behavior, that Ramiz Alia would never dare to do, he was President, he resigned and said to the other party, take the President as well. "After 30 years, we are proud of this situation that we have and it seems to us that Macedonia and Kosovo are light years ahead in terms of democracy", said Meta, recalling the resignation of Ramiz Alia.

The message for Rama and his blame for the protest at the PD headquarters:

"What happened at the PD headquarters was an organized attempt to divert attention from the mass theft that is being done to the country, from those 500 thousand young people who are fleeing," said Meta.

Message about his political future:

"Zero issues for the President of the Republic in the Constitutional Court and everywhere. zero, zero, zero. Those who want to divert attention from other issues. Free vote. Ilir Meta does not intend to call for Albanian pop for the chair, but to protect the free vote, to uncover hundreds of millions of euros of criminal affairs. What happens at headquarters is a well-organized, distracting effort to divert attention.

Kështu që asnjë shqetësim për atë çështje. Në qoftë se do kishte thënë Gjykata që dekretet e presidentit ishin antikushtetuese do shkonim në Gjykatat europiane, jo vetëm për të mbrojtur qytetarët shqiptarë, por dhe ata europianë se përbën precedent. Unë nuk mund të rri, Durrësi, probleme shumë të mëdha dhe qytete të tjera me probleme, nuk mund të rri indiferent. Mos kini merak se 30-40-50 vitet e ardhshme këtu do më keni. Mos u shqetësoni. Do jem në krye të gjitha përpjekjeve për vendosjen e sovranitetit të qytetarëve shqiptarë”.

I pyetur më tej nga gazetarët: Ju keni hyrë në muajt e fundit të mandati tuaj. Keni paralajmëruar se do ti ktheheni politikës. A do keni bashkëpunim me Berishën për të mundur dyshen Basha –Rama le të themi?

Meta tha: “Kjo është pyetje pa asnjë sens. Pas 25 prillit misionin si president e quaj të përfunduar por detyrën e bëj çdo ditë sepse respektoj institucionin.

Do ishte dashur që në 26 prill të kisha marrë një drejtim tjetër. Por më duhet të tregoj respekt për shtetin, institucionet. Unë bëra çdo gjë që të mos kapet Reforma në Drejtësi siç është kapur”.

Meta njoftoi se i ka dërguar një letër komisionerit shtetëror për zgjedhjet ku kërkon zhvillimin e zgjedhjeve vendore për bashkitë pa kryetarë.

“S’dua të dëgjoj më “Durrësi pa kryetar, çfarë bën presidenti”? Mundësia e abuzimit është e madhe, ka kryetar te zgjedhur që abuzojnë, jo më te pazgjedhur qe abuzojnë me lehte. Unë përmbush detyrimin tim në këtë çështje”, tha Meta.