Politikë

Rama for "Die Presse": Let's keep away the threats from the Balkans

Rama for "Die Presse": Let's keep away the threats from the

The Prime Minister of Albania, Edi Rama, in an interview with Hans-Peter Siebenhaar of the well-known Austrian newspaper "Die Presse", expresses concern about Russian influence in the region. "Let's keep the threats from the Balkans away", declared Prime Minister Edi Rama, who also asked for understanding for not imposing sanctions on the part of Serbia.

The full interview of Prime Minister Rama:

Mr. Prime Minister, how much does the war in Ukraine threaten stability and peace in the Balkans?

Rama: He is a potential threat to our region. Because in parts of the Balkans, Russia traditionally has a strong influence. This is especially true for Serbia, Montenegro, North Macedonia and Republika Srpska in Bosnia and Herzegovina.

What does this mean for EU sanctions policy against Russia?

Rama: We must do everything we can to keep the potential threat out of the Balkans. Therefore, no more pressure should be exerted on Serbia to impose sanctions on Russia. Such sanctions are not possible, because without Russia, Serbia cannot survive. Furthermore, the government and President Aleksandar Vu?i? would not politically survive the sanctions against Russia. Serbia has already taken a stand. We must not forget that Belgrade has already voted three times against Russia at the UN. This is a big surprise. It is also a sign that there is a strong will in Belgrade to integrate into the EU.

They want to create a kind of miniSchengen between Serbia, Albania and Montenegro. What are the chances of that happening?

Rama: We need the free movement of people, goods and services between our countries. This is part of our path to the EU. It is very important because it increases the chances of higher economic growth. All of us in the Western Balkans are very small markets. Therefore, further isolation is economically very unfavorable for WB6. We are already seeing the benefits of rapprochement in the Western Balkans
through greater trade volume.

On July 19, the EU opened membership negotiations with Albania and North Macedonia. How fast will the talks go ?

Rama: Është shumë e vështirë të parashikohet progresi i mundshëm në bisedimet e pranimit. Nuk do të jetë një rrugë e lehtë. Do të na duhen vite për të bërë rrugëtimin drejt BE-së. Në fund varet nga vetë WB6 se sa shpejt do t’i plotësojmë të gjitha kushtet. Por, qasja konstruktive e BE-së ndaj zgjerimit në Ballkanin Perëndimor është gjithashtu shumë e rëndësishme.

Çfarë po ndodh aktualisht?

Rama: Ne jemi shumë të lumtur për transferimin e njohurive për të avancuar vendin. Asnjë institucion tjetër në botë nuk është në pozitë më të mirë se BE-ja për të përmirësuar organizatat shtetërore dhe për të mbështetur vendet në përpjekjet e tyre për reforma në mënyrë që të krijojnë një administratë funksionale ose një gjyqësor të pavarur. Prandaj është me fat që vende si Shqipëria të kenë këtë mbështetje të BE-së në këtë kohë.

Austria e sheh veten si ndërtuese e urave në rajon. Sa e mirë është mbështetja nga qeveria në austriake?

Rama: Në fakt, Austria është një ndërtuese ideale urash për Ballkanin Perëndimor për shkak të rrënjëve të tij historike. Jam i vetëdijshëm se disa në Austri i konsiderojnë këto lidhje më shumë si një trashëgimi nostalgjike. Megjithatë, qeveria në Vjenë ka kërkuar gjithmonë integrimin e plotë të Ballkanit Perëndimor në BE. Ne e vlerësojmë shumë këtë ndjeshmëri të veçantë.

Evropa po lufton me një krizë kërcënuese energjetike. Çfarë do të thotë për Shqipërinë çmimet e larta të energjisë elektrike dhe gazit?

Rama: Jemi të bekuar me një avantazh. Ne mund të mbulojmë nevojat tona për energji elektrike me energji hidroelektrike. Prandaj, prodhimi ynë i energjisë tashmë është 100 për qind i gjelbër. Ne nuk jemi në asnjë mënyrë të varur nga gazi mesianik. Por, ne varemi nga bekimi i Zotit.

Cili?

Rama: Zoti është në qiell lart, për të na dërguar shi të mjaftueshëm pavarësisht ndryshimeve klimatike. Në fund të fundit, në pesë vitet e fundit kemi pasur periudhën më të thatë në historinë tonë. Ne rrezikojmë të jemi të varur nga importet e energjisë në të ardhmen dhe së shpejti do të bëhemi po aq të varur sa fqinjët tanë në rajon.

Çfarë masash ka marrë qeveria juaj për të garantuar sigurinë e furnizimit në kohë ndryshimesh klimatike?

Rama: Për të garantuar ndryshimin në parim, ne do të diversifikojmë prodhimin tonë të energjisë. Aktualisht po ndërtojmë dy parqe të mëdha diellore në Shqipëri. Projekte të mëtejshme janë në gatishmëri. Në të njëjtën kohë, ne do të zgjerojmë energjinë e erës. Përveç kësaj, gazi i lëngshëm – domethënë LNG – është një problem për ne. Së fundi, tubacioni Trans-Adriatik sjell gaz nga Azerbajxhani nëpërmjet Greqisë në bregdetin tonë jugor dhe në Itali. Ne jemi të përfshirë edhe në projektin e gazsjellësit Joniano-Adriatik, i cili do të sjellë gaz nga Shqipëria përmes Malit të Zi dhe Hercegovinës në Kroaci. Ky gazsjellës i ri do të lidhet me linjën e gazsjellësit Trans-Adriatik.

A do të ketë një bazë detare të NATO-s në Durrës?

Rama: Baza detare e NATO-s lidhet me ndërtimin e një porti modern tregtar jashtë qytetit të Durrësit. Ne po punojme ngushtë me NATO-n për të krijuar këtë pikë. Është e rëndësishme për Shqiperine, por edhe për sigurinë e të gjithë rajonit. Por, ne jemi ende në fillim të projektit.

Sa me ndikim është Kina në rajon?

Rama: Në Shqipëri nuk kemi një prezencë të fortë kineze. Për shembull, kinezët nuk zotërojnë më aeroportin e Tiranës. Ata ende zotërojnë një fushë të rëndësishme nafte dhe një numër kompanish më të vogla. Kjo eshte e gjitha. Por, një gjë është e qartë: Pekini ka interesa të forta ekonomike afatgjata në rajon.

Po ndikimi i Turqisë?

Është një mit që Turqia thuhet se ka ndërtuar shumë xhami në Shqipëri. Kjo nuk është e vërtetë. Tani ekziston një xhami që është ndërtuar me mbështetjen turke. Në tregti, nga ana tjetër, rëndësia po rritet.

Së fundmi jeni kritikuar rëndë në një artikull në “Frankfurter Allgemeine Zeitung” për mosrespektimin e lirisë së shtypit dhe gazetarëve?

Rama: Jam vërtet shumë i pikëlluar nga ky lajm i rremë që po përhapet nga media me reputacion cilësor në demokracitë kryesore. Sinqerisht, pyes veten se si mund t’i përgjigjemi akuzave të tilla të pabaza?

Me fakte?

Rama: Deklaratat e mia u nxorrën jashtë kontekstit. E gjithë kjo është shumë e trishtueshme për mua. Kontribute të tilla e vendosin Shqipërinë në një cep për çështjen e lirisë së shtypit aty ku ne nuk bëjmë pjesë. Ne jemi një vend ku të gjithë janë liberalë për gjithçka! Mund të thuhet gjithçka pa u disfavorizuar apo diskriminuar.

”Reporterët pa Kufij” e renditin vendin tuaj të 103-tin nga 180 vende. Nuk është saktësisht një kompliment?

Rama: This is a terrible review! The fact is that we do not have any journalists threatened or even in jail. There are no restrictions on newsrooms, nor are there government lawsuits against journalists. I am not an enemy of free media. Despite everything, I am the target of attacks. I never told reporters that you are pigs or parasites. Never! But such unwarranted attacks result in bad ratings.

You have not only been prime minister for many years, but you have also been an artist for a long time. Do you want to paint?

Rama: For reasons of time, I do my art mainly in my office. I have a gallery in Berlin that offers my works. She also takes care of the exhibition of my paintings and sculptures. I don't have time for that.