Politikë

EC President for Open Balkan: We should not look at the words in detail. Any initiative for regional market and integration is welcome

EC President for Open Balkan: We should not look at the words in detail. Any

I do not mention it in the name of Open Balkan, instead of the Berlin Process, but European Commission President Ursula von der Leyen say that any initiative focusing on the common market, integration and inclusion is welcome.

From the conference with Prime Minister Edi Rama, the EC President was asked more than once about the Open Balkans and her answers were similar to those of the outgoing German Chancellor, Angela Merkel: Any initiative that is within the Berlin process is welcomed by us, so we should not look in detail at the words, but the context that is proposed, ie be a comprehensive process that invites everyone to join and cooperate, ie to have deep integration of economies.

Questions and answers:

Question from Euronews for Ursula von der Leyen: Does the EU support the Open Balkans or the Berlin process?

Von der Leyen: The Berlin process has already begun but also in order to have a common market integration. You also have my commitment to push the process forward. So can there be initiative? These initiatives should be comprehensive and focus on integration, the regional market, these initiatives are welcome and they should respect the common objectives.

Question from Euronews for Rama: Why do you need a second process when you can finish the first one?

Rama: It is not a second process that competes with the first or that even less conflicts with the first. The Albanian Open Balkans can be called 'The master pulls the donkey out of the mud'. It means that the Berlin process was initiated by the German chancellor, embraced by the president of the EC, but can not move at the pace we want if we do not undertake to push it forward but just wait to push it from Berlin, Paris or Brussels. It is the same process, they are not different, the only difference is that the Berlin process is led by our friends and partners who have 1000 other problems and do not get up in the morning with the question how the Berlin process is going nor do they have the last thought at night. That Germany, France, Europe or the EU have many other things before they think about the Balkans. But we here ask how our economy, our trade is doing.

Na duhet që ne të marrim përsipër ta shtyjmë këtë projekt përpara, kjo do të thotë se mbi të gjitha principet, drejtimet e përcaktuara nga procesi i Berlinit të shtyjmë para dhe të ralizojmë de facto ato që thuhen në procesin e Berlinit. shkojmë nga samiti në samit dhe progres nuk ka. U bënë pak nga pak 8 vjet që ka nisur procesi i Berlinit, akoma ne kemi një mur, mure me barriera tarfiore, akoma nuk kemi njehsimin e dokumenteve që i duhen eksportuesve për të mos qëndruar në kufi me orë ose me ditë të tëra, kemi regjime te ndryshme të trajtimit të tregtisë. Do vijë qeveria gjermane ti bëjë këto apo qeveria franceze? Do merret vesh Merkel me Macron se si do trajtohen perimet e frutat ne kufijtë e Ballkanit apo do i bëjmë ne? Dhe e fundit që kam edhe nga pikëpamja e inkluzivitetit, është i hapur për të gjithë. Kush nuk do nuk vjen, por nuk na merr peng të gjithëve. Nëse duam që të 6 vendet të nënshkruajnë marrëveshje, mjafton një të thotë nuk dua dhe të tjerët ne presim. Këtu jemi në kushtet çdo vend merr pjesë dhe firmos çfarëdo marrëveshje të dojë, por ne nuk presim.

Pyetje nga Klan: Siç konsiderohet nga të gjithë, situata në kufi Kosovë-Serbi, Ballkani është fuçi baruti që nga momenti në moment mund të shpërthejë, duke pas parasysh dhe zhgënjimin për mos anëtarësimi, a mendoni se Open Balkan stabilizon rajonin për paqen që ju folët apo si mënyrë për të larguar rajonin nga BE?

Von der Leyen: Mendoj që po të shikojmë ecurinë ekonomike dhe thellimin e marrëdhënieve ekonomike si edhe ky treg i përbashkët rajonal mendoj se Procesi i Berlinit është kuadri që po përdorim dhe e shtyn këtë proces dhe në fakt integrimin përpara si kuadër që 6 vendet e rajonit dhe ekonomitë e tyre do përfitojmë, kjo ka qenë përvoja jonë për tregun e përbashkët. Çfarëdo iniciative që është brenda përbrenda procesit të Berlinit, mirëpritet prej nesh, kështu që ne nuk duhet të shikojmë me imtësi fjalët, por kontekstin që propozohet, pra të jetë proces gjithëpërfshirës që fton të gjithë të bëhen pjesë dhe bashkëpunohet, pra që të ketë integrim të thellë të ekonomive.

* Tiranapost.al