Politikë

Open Balkans, the agenda of the meeting in Ohrid is revealed

Open Balkans, the agenda of the meeting in Ohrid is revealed

The Open Balkans gathers on Wednesday in Ohrid, for the first time at the table is Montenegro! The agenda is clear, here are the agreements that are expected to be signed

The agenda of the meeting of the Open Balkans initiative that is expected to be held in Ohrid, Northern Macedonia, this Wednesday, is being clarified.

The summit is expected to start at 10:00 with a speech by the Prime Minister of Northern Macedonia Dimitar Kovacevski, which will be followed by representatives of other countries.

For the first time, Montenegro will join the initiative with Prime Minister Dritan Abazovic.

Full agenda:

10:00 Official opening (public session)

? The speech of Mr. Dimitar Kovacevski, Prime Minister of Northern Macedonia

? The speech of Mr. Aleksandar Vucic, President of Serbia

? The speech of Mr. Edi Rama, Prime Minister of Albania

? The speech of Mr. Dritan Abazovic, Prime Minister of Montenegro

? The speech of Mr. Zoran Tegeltija, Chairman of the Council of Ministers of Bosnia and Herzegovina (VIDEO)

? Oliver Varhelyi, Commissioner for Neighborhood and Enlargement (video)

Gabriel Escobar, Deputy Assistant Secretary, Special Envoy for the Western Balkans (video) 10:45

H Introduction by Fatmir Bytyqi, Deputy Prime Minister responsible for economic affairs, coordination of economic sectors and investments

Kryesor Keynote address by Kreshnik Bekteshi, Minister of Economy of Northern Macedonia,

Mirela Kumbaro Furxhi, Minister of Tourism and Environment of Albania

Tatjana Matic, Minister of Trade, Tourism and Telecommunications of Serbia

. Representatives of chambers of commerce will share their views

? Pjesëmarrësit do të komentojnë: drejtorët e institucioneve, odave ekonomike, përfaqësues të operatorëve turistikë, përfaqësues të hoteleve, përfaqësues të të rinjve etj.

15:15 Sesioni II

? Drejtuesit do t’i bashkohen seancës plenare gjatë 20 minutave të fundit

? Fjalimi kryesor nga Bojan Marichikj, Zëvendës Kryeministër për Çështje Evropiane

? Fjalë hyrëse nga Bisera Kostadinovska-Stojçevska

Ministrja e Kulturës, Elva Margariti, ministre e Kulturës dhe

Maja Gojkoviç, zëvendëskryeministre dhe ministre e Kulturës

Ceremonia e nënshkrimit të marrëveshjeve nga institucionet përkatëse, drejtuesit janë prezentë

? Marrëveshja për bashkëpunim në Ballkanin Perëndimor në fushën e njohjes reciproke të diplomave dhe notave shkencore të lëshuara në institucionet e arsimit të lartë dhe të tjera institucionet e autorizuara

? Memorandum of Understanding for cooperation in the field of tourism in the Western Balkans

? Memorandum of Understanding on cultural cooperation in the Western Balkans

. Memorandum of Understanding on the cooperation of tax administrations in the Western Balkans

13:35 Leaders' press conference

? Leaders (Prime Minister Kovacevski, President Vucic and Prime Minister Rama) will make public statements to the media

. Question and answer session with the media