Politikë

I can not lie to anyone, including the Prime Minister

I can not lie to anyone, including the Prime Minister

Erjon Braçe today returned the answer after the comment of the Prime Minister Edi Rama on some negative figures published by INSTAT for livestock.

The former Deputy Prime Minister says that he cannot lie to anyone, not even the Prime Minister.

Post by former Deputy Prime Minister Erion Brace:

Forgive me for not knowing how to lie!

1. I do not count cows!

Not that he despises it as work, at all! I just can't afford to do it everywhere.

I have quoted correctly and without any mistake INSTAT, an institution that for other statistics we raise to the sky!

INSTAT in its publication, says everywhere:

Source: Ministry of Agriculture and Rural Development.

So I say:

The Ministry has counted the cows in 2017, as well as in 2018, - I referred to the latter, - in 2019, in 2020, and in 2021!

The source of INSTAT is this count!

If I counted them I would be even different, real!

Do you know why? Because between a ministry that says: "it was not so much the number of cows that he added who was then to steal vaccine money" and another ministry that argues even deeper: "cows have raised tourists, they come a lot, what they eat ”, in the same governments, I trust the empty hauras, the testimonies of the farmers about the number of cows they had, the halves or even less, I trust an entire village like Lifaj that has had over 2000 cows and now there are several hundred!

These are much more credible than the five ministers from 2016 onwards who accuse each other of wrongly counting cows!

2. Të dhënat e INSTAT janë në linjë e logjikë: numri i lopëve në rënie, shoqërohet me sasinë e qumështit prodhuar më pak dhe nëse numri i lopëve është numëruar nisur nga korrupsioni, litrat e qumështit të prodhuar kanë si burim fabrikat e përpunimit, faturat, sipas INSTAT. (Këtu unë përsëri kam rezerva, po hajde)

3. Numrat e INSTAT mbështeten në ekonomi: nëse më parë, çmimi i qumështit në grumbullim ishte i ulët, ndryshimi i skemës së TVSH e bëri të pagrumbullueshëm ekonomikisht, pra të padobishme ekonomikisht mbajtjen e tufës, sot edhe pse çmimi është lart, është më pak se shpenzimet e ushqimit për lopët!

Thëne këto, unë mund të pranoj çdo arritje, çdo gjë të mirë të bërë e nuk le rast pa e bërë publik, por nuk gënjej dot, kërkënd, përfshirë edhe Kryeministrin!

Për dy arsye:

E para, të gënjesh është mungesë respekti për tjetrin. E dyta, të gënjesh nuk zgjidh problemin dhe kjo nuk shpëton kërkënd, nuk i intereson kërkujt, as bujqve e blegtorëve.

I can not lie to anyone, including the Prime Minister

Në një Konferencë të zhvilluar gjatë ditës së sotme për digjitalizimin e bujqësisë dhe blegtorisë Kryeministri Edi Rama iu përgjigj Braçes i cili e ngriti një ditë më parë këtë problem.

Deklarata e Kryeministrit Edi Rama:

Sot Shqipëria, meqë kemi dëgjuar dhe keni parë shumë, qumështi, falimentuan, iku, mbaruan, ikën lopët, vdiqën dhentë, Shqipëria sot prodhon 97% të qumështi që konsumon. Tani më thoni ku ikën?

If we look at the reality with the consumption figures, then we have other questions, how are the statistics done to us, how are the millions of cows that were registered and then disappeared, fled, died, then this is another topic, but today 97 % of milk consumed and the territory of the Republic of Albania, is produced in the country.

Which was not true a few years ago when ca was not done with milk stories.

Prediction of Brace

A day ago, Brace published INSTAT data on livestock, according to which in 2021 there are 65 thousand cows, 250 thousand sheep and 100 thousand goats less than in 2018, as a result 131 thousand tons less milk.

Brace said he had predicted this situation since November 2018, when he changed VAT on agriculture, but no one listened.