Politikë

Open Balkan / Kumbaro Tourism Agreement: Increasing Visitors from Serbia and Macedonia

Open Balkan / Kumbaro Tourism Agreement: Increasing Visitors from Serbia and

At the Open Balkans Summit, Tourism and Environment Minister Mirela Kumbaro said she preferred the term "Open Balkans", which countries have adopted themselves, to "Western Balkans", which is a designation adopted by others.

We always talk about "Open Balkan" or "Open Balkans" in Albanian, which I mean I personally prefer more than "Western Balkans" or "Western Balkans". The Open Balkans is a concept that opens doors, while "Western Balkans" seems to close our doors. We have said "Open Balkans" ourselves, we have found and named it ourselves, while "Western Balkans" or "Western Balkans" have been put to us by others, very kindly, but by putting us, if not a door, a fence that we are still not able to overcome or are still not opened to pass, although we all agree that what are called homework, we have done. "

Kumbaro showed that in recent years there has been a significant increase in tourists from Serbia and Northern Macedonia visiting Albania.

Open Balkan / Kumbaro Tourism Agreement: Increasing Visitors from Serbia and

"In recent years, we have doubled the number of visitors coming from Serbia and the figures of the last four months confirm this with an increase of 110%. We have an increase of visitors coming from Northern Macedonia, without a doubt we have a progressively increased number of visitors coming from Kosovo, I would like it very much from Montenegro, in the first place to get to know each other, but also to share our assets ", said Minister Kumbaro in the panel dedicated to open tourism, together with the Minister of Serbia Tatjana Matic, the Minister of Northern Macedonia Kreshnik Bekteshi and the Deputy Prime Minister of Northern Macedonia Fatmir Bytyqi.

Speaking about the development trends of tourism in Albania, Kumbaro announced the gastronomy and tourism fair that is being organized between Albania, Serbia and Northern Macedonia.

“Kemi nisur punën për të përgatitur një projekt të ri dhe një seri të re se si ta promovojmë veten tonë përmes këtij atraksioni që është ushqimi, vera dhe pijet, përmes krijimit të panaireve të përbashkëta. Do të jetë panair që ka një emër po kaq të thjeshtë dhe po kaq të bukur sa iniciativa “Open Balkan”, të parin e të cilit po e përgatisim shtatorin e ardhshëm. I konceptuar si një panair shëtitës në tre vendet tona dhe me shpresë dhe besim që do të shëtisë edhe në vendet e tjera që do të na bashkohen”, tha Kumbaro.

Ministrja e Turizmit dhe Mjedisit Mirela Kumbaro foli edhe për një brandim të përbashkët të vendeve ballkanike, që do t’i shërbente maksimizimit të ofertës turistike për të tërhequr turistë nga vendet e largëta.

“Nëse do të flisnim për një ‘ribrandim’ të Ballkanit për t’i hequr konotacionet që na lë e kaluara, besoj që ‘Open Balkan’ është një mundësi shumë e mirë drejt të ardhmes ku ne duam ta çojmë Ballkanin si një vend ku njerëzit të kenë mundësinë të qarkullojnë njësoj si lumenjtë e zogjtë, për të mos pasur nevojë për viza e orë pritjeje nga njëra ambasadë në tjetrën, por edhe si një rajon që të ardhmen e sheh tek integrimi Europian. Në të gjithën këtë, besoj që ky “brand” i cili po ndërtohet prej do kohësh, metaforën më të mirë e gjen tek bashkëpunimi në sektorin e turizmit ku pa frikë mund t’i themi njëri-tjetrit “Mirë se erdhët mes nesh. Së bashku edhe me Kosovën e vendet e tjera duhet të krijojmë një hartë për të thithur një numër shumë më të madh që vijnë prej tregjeve të largëta dhe ky është objektivi ynë afatmesëm e afatgjatë. Promovimi reciprok përmes rrjeteve sociale, përmes mjeteve të komunikimit publik, përmes teknologjisë, besoj është sfida e cila është teknologjike dhe digjitale që do të jetë mbrojtja jonë, po aq sa arma jonë. Sepse ‘Open Balkan’ është i bukur, por edhe shumë sfidues. ‘Open Balkan’ ka shumë mbështetës, siç e dëgjuam nga përfaqësuesi i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, edhe nga përfaqësuesi i lartë i Komisionit Evropian, por nuk ka dhe pak dyshues apo skeptikë të cilët nuk do ta bëjnë këtë një shëtitje në asfalt, por ecje me pengesa”. Në këtë treg, turizmi ka më shumë vlerë se sa një mall”, tha ndër të tjera Kumbaro.

Memorandum signed in Ohrid between the Ministry of Tourism and Environment of Albania, the Ministry of Economy of Northern Macedonia and the Ministry of Trade, Tourism and Telecommunications of Serbia, aims at cooperation between the three countries in developing strategic plans for the development of the tourism industry. common legal and regulatory of the sector, exchange of statistical data, mutual promotion of tourism, exchange of experiences in the field of management of the tourism sector, etc.