Politikë

Cold relations with Albin Kurti media fabrication. 'Open Balkan' would avoid history with license plates

Cold relations with Albin Kurti media fabrication. 'Open Balkan' would

Prime Minister Edi Rama says that the cold relations with Albin Kurti are media fabrications. After visiting Kosovo today, Prime Minister Rama says that they have only one disagreement with the Prime Minister of Kosovo, Open Balkan. From Open, he says that if he had moved forward with Open Balkan, the issue of license plates between Kosovo and Serbia could have been avoided: I am not saying that it will be resolved within a day, he said.

Excerpts from questions and answers with journalists:

What product had the visit to Kosovo today? Some critics called it an opportunity to overcome the cold relationship with Kurti.

Rama: Cold relations are a media fabrication because there are no cold relations, we have constant constant relations, we have disagreements about the Open Balkans, but not about other things. We visited Kosovo after receiving the third mandate from the parliament as the first official visit abroad. And the main topic today in the joint meeting was to advance the cooperation by making a revision of the agreements, how many of them have been implemented, how partially, how much still and by creating a joint secretariat for the purpose of meeting the two governments, we will keep 10 the last days of November, we do not have a date yet, will be held in Durres.

Our critics that you came late to the side of the Kosovo government, after days of blockade.

There is no difference from my balancing attitude in quotes. Critics have their jobs, I mine, our jobs do not match.

Arjon Sulo: Do ??you feel closer to Kurti today than Vuçiç?

Rama: I have never seen issues of distance.

I say in the worldview

Rama: Our positions and mine in particular have never questioned the fact that between Kosovo and Serbia there is a big open issue that needs to be resolved through recognition in Kosovo and the way to recognition is dialogue.

Arjon Sulo: You had a lenient attitude towards Albin Kurti at the Chancellor, you said that he should not be a conspirator for the Open Balkans. Does the softened attitude come from the situation there, from the Serbian planes or did you change your mind about Kurti?

Rama: S'kam pas mendim ndryshe ndaj Kurtit. Mirë është ta citojmë siç e kam thënë, ka pas të bëjë me mosdakordësinë për Open Balkan me pretendimin se është plan ruso-kinez, është teori konspiracioni pa lidhje, do e quaj të tillë. Këtu ka interes strategjik të shqiptarëve dhe Shqipërisë për një ballkan të hapur.

Nëse nesër do kishit takim në Beograd, dhe ushtria do ishte atje prapë me fluturimet e manovrat në kufirin e Kosovës, dhe me djegjen e dy pikave të regjistrimit të makinave hera e 8 që djegin pikat kufitare, ju do shkonit në Beograd?

Rama-Patjetër që do shkoja.

Do i bënit thirrje Vuçiç të bashkohej me Albin Kurtin?

Rama: Patjetër, këtu nuk bëhet fjalë për bashkime. Është një proagandë pa impakt në aspektin ushtarak, për të afektuar një popullsi të caktuar, kjo nuk ndryshon domosdoshmërinë për të shkuar drejt ballkanit të hapur, se Open Balkan i jep fund historisë me targa e formalitete. Balkani i hapur eliminon këto lloj atavizmash dhe riprodhimin konstant të historisë për arsye të politikës së brendshme në një vend apo në një tjetër dhe i hap rrugë një tjetër qasje të së ardhmes të të gjithë popujve së bashku.

-Ata po i bllokojnë pikat

Rama: Because Open Balkan is not open. It has not been realized. We will not sit as if nothing happened. With this approach nothing has been solved, nor will it be solved. I am not saying that Kosovo is the problem, here the issue is simple, should we try to create a better atmosphere in the region, for those who were born when the war is over. You speak as if the sitting at the table between Kosovo and Serbia did not happen. They have been sitting for years.

* Tiranapost.al.