Politikë

Majlinda Bregu proposes the creation of the system "Digital Identity", for the citizens of the Western Balkans, according to the EU model

Majlinda Bregu proposes the creation of the system "Digital Identity",

The Secretary General of the Regional Cooperation Council, Majlinda Bregu, at the end of the 4th Summit, proposed to the ministers the creation of a digital agenda that will be beneficial in creating a digital identity, according to the EU model.

This step will help the citizens and businesses of the Western Balkans to link their digital identity with other personal evidence such as driver's license, diploma, bank account, etc.

Majlinda Bregu proposes the creation of the system "Digital Identity",

"We are competing hard to achieve the high standards of EU member states. "Although we tried to run at the same pace and speed, we started the race later, so if the 'phases' in EU policies are not implemented properly, we risk never reaching the EU," said Majlinda Bregu. , Secretary General of the Regional Cooperation Council (RCC) at the close of the 4th Digital Summit of the Western Balkans (WBDS) today in Podgorica.

"I am using this moment, this panel, as an opportunity to propose to you, the ministers responsible for the digital agenda, to start a very demanding but beneficial process for the creation of Digital Identity. It all has a good purpose, to offer citizens and businesses of the Western Balkans (WB) the opportunity to link their digital identities with other personal evidence, such as driver's license, diploma, bank account, etc. . The EU launched this process months ago. Data, information are power, so many countries are using digital infrastructure to empower people with data.

Paisja e qytetarëve me identitet dixhital të besueshëm mundëson afrimin e tyre më pranë ekonomive formale. Unë besoj se ekonomitë e Ballkanit Perëndimor mund të kërkojnë vazhdimish mundësi për ta zhvilluar këtë gjë dhe ne në RÇ jemi gati të mbështesim me çdo nismë e aksion rajonal të nevojshëm, "shtoi Bregu.

Majlinda Bregu proposes the creation of the system "Digital Identity",

Agjenda dixhitale e Ballkanit Perëndimor që Bregu po mbështet, përmban shumë masa rajonale, në të gjithë komponentët e Planit të Veprimit të Tregut të Përbashkët Rajonal (CRM) Common Regional Market Action Plan (CRM) siç janë aftësitë dixhitale të Ballkanit Perëndimor dhe Koalicioni i Punës, ndihmojë BP përgatitjet për 5G, sigurrimin e kalimit më të shpejtë, më të lirë dhe më të lehtë - transaksionet kufitare, përshpejtim të rrjedhës së lirë të të dhënave, lirinë e pestë e tregut të përbashkët, etj.

“Ballkani Perëndimor ka ndryshuar shumë. Edhe BE po ndryshon nga dita në ditë. Ndërsa ne ballafaqohemi me pyetjen: a është bashkëpunimi rajonal i mjaftueshëm për të bërë të mundur që ekonomitë dhe jeta jonë të ndryshojë për më mirë!? Ju e dini përgjigjen dhe mund ta thoni më zë të lartë: Nuk mjafton. Nuk mund të ketë sukses pa procesin e evropianizimit.

Gjithashtu duhet t’ja kujtojmë vetes dhe të tjerëve se besnikëria ndaj sfidës sonë evropiane është dëshira për të komunikuar, për të bërë shaka, për të punuar së bashku, për të gjeneruar veprime dhe për të arritur rezultate konkrete. E vërteta jonë është suksesi ynë. Nuk ka asnjë humbës por vetëm fitues në gjithë këtë proces"- përfundoi Bregu.

Majlinda Bregu mori pjesë në panelin përmbyllës të nivelit të lartë të Samitit Dixhital, të Ballkanit Perëndimor, së bashku me Olivér Várhelyi, Komisioner i Zgjerimit të BE-së, Natasha Azzopardi- Muscat, Drejtoreshë e Sistemeve dhe Politikave Shëndetësore të Vendit, në Zyrën Rajonale të OBSH-së për Evropën, Zdravko Krivokapi?, Kryeministër i Malit të Zi dhe Tamara Srzenti?, Ministrja malazeze e Administratës Publike, Shoqërisë Dixhitale dhe Medias.

Samiti i 4 -të dixhital i Ballkanit Perëndimor është pritur nga Qeveria e Malit të Zi.

The Regional Cooperation Council (RCC) supported this event, the largest regional digital event, for the fourth year in a row. The Western Balkans Digital Summit (WBDS) is taking place every year, as part of the Berlin Process and the Regional Common Market Agenda for the Western Balkans. The first digital summit of the Western Balkans was held in Skopje in April 2018, the second took place in Belgrade in 2019 and the third in Tirana last year.

Tiranapost.al