Politikë

Majlinda Bregu: A common market is the ultimate goal of the Western Balkans.

Majlinda Bregu: A common market is the ultimate goal of the Western Balkans.

The Secretary General of the Regional Cooperation Council (RCC) Majlinda Bregu participated today in Thessaloniki in the activities of the South East European Cooperation Process - the meeting of the SEECP Ministers of Foreign Affairs and the Summit of the SEECP leaders. The participants of the meetings praised the work of the RCC and the Secretary General as well as the achievements in improving regional cooperation and similar initiatives, especially in activities such as Free Roaming in the Western Balkans, SEE2030 Strategy, security cooperation, Green Agenda, etc. Adding that the organization worked with dedication side by side with the region, for the region and that regional cooperation was crucial for regional development.

This week we started the dialogue with the EU on reducing roaming tariffs between the EU and the Western Balkans. We will practically reduce roaming tariffs by more than 90% on currently more expensive BP mobile networks. This is a favorable situation for the citizens and the business community of BP and EU ", added Bregu.

The SEECP, the meeting of Foreign Ministers and the Summit of Leaders in Thessaloniki, convened under the chairmanship of the Greek SEECP (CiO), approved the RCC report on the activities carried out during the past year.

"We have defined and laid out the main lines of regional cooperation and integration, and now we have an ultimate goal: a common market for the Western Balkans. The Western Balkans Green Agenda and SEE2030 are our main plans for the sustainable growth of the region. I will I would like to take this opportunity to thank Greece, which is a pioneer among EU member states, for the establishment of Green Lane with the Western Balkans. "Italy, Albania and Montenegro. We hope that this example can be followed by other neighboring EU member states," Bregu added.

Takimi vjetor i RCC (Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal) u mbajt një ditë më parë në kuadër të aktiviteteve vjetore të nivelit të lartë të SEECP, kur pjesëmarrësit e organizatës miratuan Raportin e saj Vjetor 2021-2022 dhe Strategjinë dhe Programin e Punës 2023-2025. Në të njëjtën ditë, Sekretarja e Përgjithshme e RCC-së, Bregu, i dha çmimin për “Kampion të Bashkëpunimit Rajonal” të ndjerit Dr. Erhard Busek, për kontributin e tij të madh në bashkëpunimin rajonal në Evropën Juglindore dhe dashurinë e paparë për rajonin. Që nga ky vit, në kujtim të të ndjerit Dr. Busek, ky çmim do të emërtohet me emrin e tij “Çmimi Kampion i Bashkëpunimit Rajonal, Dr. Erhard Busek”. Ky çmim vjetor, i inauguruar në vitin 2013 është një mirënjohje ndaj një individi ose organizate që Sekretariati i RCC dhe Sekretari i Përgjithshëm i tij konsiderojnë se kanë kontribuar më së shumti në zhvillimin e bashkëpunimit rajonal në Evropën Juglindore.

"Rajoni ynë duhet të punojë më shumë për të kapërcyer veten dhe për të qenë të denjë në vlera, si gjithë vendet e BE-se e jo thjesht t’i bashkohen si proces teknik Evropës. Qytetarët tanë mendojnë se është koha për të jetuar dhe për të ndjerë fuqinë transformuese të Evropës, për të ndryshuar jetë. Në jetët e tyre tokësore, përpqra se 'shumë vonë' të jetë një 'jetë e tërë'. Një axhendë transformuese nuk është vetëm një proces datash dhe fjalësh, por vepra. Dëshirat tona kanë vlerë vetëm derisa të përmbushen. Në RCC nuk kemi një shkop magjik për të shpikur të pamundurën, por të paktën po përpiqemi të jemi pjesë e procesit të zgjidhjes së problemeve, me qëndrueshmëri dhe integritet. Sado e vështirë e sfiduese të jetë, me surpriza të vogla apo të mëdha që na testojnë çdo ditë, ne mbetemi të përkushtuar për të gjetur një mënyrë, një rrugë më të mirë, me të vërtetë." përfundoi Bregu.

The RCC thanks the Greek presidency of the SEECP for their invaluable contribution over the past year in leading and advancing regional cooperation through the SEECP framework and looks forward to the Montenegrin presidency, wishing it a successful future presidency. SEECP.