Politikë

Kiev, Rama with Prime Minister Shmyhal: Reconsider the recognition of Kosovo

Kiev, Rama with Prime Minister Shmyhal: Reconsider the recognition of Kosovo

Prime Minister Edi Rama was received today in Kiev by his Ukrainian counterpart Denys Shmyhal.

The Prime Minister expressed his gratitude for the invitation received from President Zelenskyy for the visit, which enabled the direct expression, during the meetings, of Albania's solidarity with Ukraine, as well as the close acquaintance with a painful reality, that of war, and the consequences of saj.

Kiev, Rama with Prime Minister Shmyhal: Reconsider the recognition of Kosovo

Prime Minister Rama assured of Albania's support to Ukraine, in its request to obtain the status of candidate country for the European Union. The Prime Minister also stressed that Albania will join Ukraine's efforts to rebuild war-torn cities, along with other Western Balkan countries.

Kiev, Rama with Prime Minister Shmyhal: Reconsider the recognition of Kosovo

Among other things, during this meeting, Prime Minister Rama said: “First let me say again that we are really honored to be invited here and that we have been given the opportunity to make a very small contribution to your support, doing everything that we were able from the first day of this terrible war until now, today when we are here, to vocally support Ukraine in its bid to obtain the status of candidate country for the European Union.

Kiev, Rama with Prime Minister Shmyhal: Reconsider the recognition of Kosovo

Kemi ardhur këtu si tre vende anëtare të NATO-s nga Ballkani Perëndimor dhe jemi të kënaqur që shohim se pesë vende anëtare të Ballkanit Perëndimor që janë anëtare të Kombeve të Bashkuara, kanë qëndruar krah jush e krah botës demokratike në tre votimet e bëra. E sigurisht, kjo vlen edhe për Serbinë që ka marrëdhënie mjaft të veçanta me Rusinë, gjithashtu dhe për Shqipërinë e cila ka pasur marrëdhëniet në nivelin më të vogël të mundshëm pavarësisht marrëdhënieve historike, por nuk kemi pasur asnjë ndjesi të keqe deri sa filloi lufta. Duke vazhduar me Malin e Zi, që është vendosmërisht i rreshtuar me Aleancën Euroatlantike e deri tek Bosnje dhe Hercegovina.

Kiev, Rama with Prime Minister Shmyhal: Reconsider the recognition of Kosovo

Po kështu, do doja që t’ju kujtoja për faktin se ka një vend tjetër në Ballkanin Perëndimor, janë gjashtë vende, i cili nuk është anëtar i Kombeve të Bashkuara, Kosova, që qysh prej ditës së parë është rreshtuar vendosmërisht pranë Ukrainës, deri në fund.

Kiev, Rama with Prime Minister Shmyhal: Reconsider the recognition of Kosovo

Ukraina ende nuk e ka njohur Kosovën dhe e thashë edhe gjatë konferencës së shtypit, e thashë edhe publikisht që ju të rikonsideroni njohjen e Kosovës, pasi ata njerëz e meritojnë dhe ata realisht dëshmuan diçka të jashtëzakonshme, sepse nuk mbetën peng i së shkuarës, për të kujtuar se si Ukraina u soll aso kohe kur Kosova sulmohej, por qëndruan për atë çka besonin për Ukrainën. Kjo do të ishte mirë që Ukraina ta rikonsideronte e të përçonte mesazhin e duhur në emër të komunitetit të ri politik europian që duam të ndërtojmë sëbashku.

Kiev, Rama with Prime Minister Shmyhal: Reconsider the recognition of Kosovo

One last two things. Honorable Prime Minister, thank you for sharing with us the reality, no longer in the photos of what we have seen from the bombed cities. It was very heartbreaking and very painful to be there and see how these so vibrant cities of Ukraine had been turned into lost cities. We will be very pleased to join your efforts to rebuild these cities and while Albania has donated 1 million euros, it is not something that will solve your problems, but for our budget it was something that shows respect for you. We want to unite with all the other Balkan countries and thus build a bloc, each of the countries a building, that will be there to remember that Ukraine once had friends and also to show solidarity with facts and not only with statements.