Politikë

Erdogan: Clean the remnants of FETO from Albania

Erdogan: Clean the remnants of FETO from Albania

In the joint statement to the media from Ankara, where a series of bilateral agreements were signed between Turkey and Albania, President Recep Tayyip Erdogan demanded a final solution to the problem with the FETO organization, which is financed by the cleric Fetullah Gulen.

"Part of our agenda was to clean up the remnants of the terrorist organization that continues its activities with the aim of casting a shadow over our relations. We will not allow it to achieve its objectives and we also see that the Albanian authorities are aware of this. Our fight with this structure will continue', emphasized the president of Turkey.

Joint press statement of Prime Minister Edi Rama and President of Turkey Recep Tayyip Erdogan

President of the Republic of Turkey Recep Tayyip Erdoğan: Dear Prime Minister, my dear friend, Edi Rama,

Dear Ministers,

Dear members of the delegations, representatives of the media!

I greet you with the warmest feelings and respect! I am very pleased to welcome the Prime Minister of Albania Mr. Rama and his delegation to Ankara on the occasion of the first meeting of the High Level Cooperation Council. I welcome you once again to your presence!

Last year we celebrated the 100th anniversary of the establishment of diplomatic relations between Turkey and Albania.

Our multidimensional cooperation continues to develop within the framework of the strategic partnership that we announced in Ankara, together with Prime Minister Rama in 2021.

Today, at the first meeting of our Council, we once again confirmed our determination to raise our relations to a higher level.

I emphasized once again the importance that Turkey gives to the development of Albania, the support for increasing the well-being of the Albanian people. With the agreements we signed, we strengthened the legal basis of our cooperation.

The trade volume has reached 1 billion dollars. Our new target is to take it to $2 billion and we set that as a target. I am confident that with the efforts of our private sector we will reach this figure in a very short time.

Turkey is one of the five largest foreign investors in Albania, with an investment reaching up to 3.5 billion dollars. More than 600 Turkish companies have employed over 15 thousand Albanian citizens supporting the local economy.

We will continue to work mutually to increase investment and develop links between business sectors. We will continue our support for projects related to the development of Albania through the TIKA agency.

Even the agreement that we signed a little while ago regarding the status of the TIKA coordination office in Tirana will strengthen our cooperation even more.

Në konferencën e shtypit që mbajtëm këtu me Kryeministrin Rama në janar 2021 dhamë lajmin e mirë dhe premtimin se do të ndërtonim brenda tre muajve një spital në Shqipëri, madje vendosëm edhe bast me zotin Rama për këtë çështje.

Shyqyr Zotit, natyrisht që ne e mbajtëm fjalën dhe për një kohë rekord, prej tre muajsh, e ndërtuam spitalin e miqësisë në Fier. Ne do të vazhdojmë ta menaxhojmë bashkë këtë spital ku gjejnë shërim pacientë që vijnë nga çdo rajon i Shqipërisë.

Ashtu si deri më sot, edhe këtej e tutje ne do të vazhdojmë të jemi, të qëndrojmë pranë popullit shqiptar. Pjesë e agjendës sonë ishte dhe pastrimi i mbetjeve të Shqipërisë, e cila vazhdon aktivitetet e saj me qëllim për të hedhur hije mbi marrëdhëniet tona. Ne nuk do të lejojmë që kjo t’ia arrijë objektivat e saj dhe po ashtu ne shikojmë që edhe autoritetet shqiptare janë të vetëdijshme për këtë. Në kuadër të mirëkuptimit, lufta jonë me këtë strukturë do të vazhdojë dhe falënderoj për kontributin që ka dhënë fondacioni turk Maarif që vazhdon aktivitetin e arsimit në Shqipëri. Ne kemi bindjen se kjo mbështetje, ky kontribut do të vazhdojë edhe në të ardhmen.

Të nderuar anëtarë të medias, së bashku me zotin kryeministër shkëmbyem mendime lidhur me zhvillimet në rajon dhe në botë.

Turqia dhe Shqipëria janë dy vende që kanë kontribuar në vendosjen e paqes dhe stabilitetin në Ballkan dhe si dy aleate të NATO-s.

Në periudhat në vijim do të vazhdojmë dialogun dhe bashkëpunimin tonë në lidhje me Ballkanin. Jemi të vendosur që të thellojmë edhe bashkëpunimin në fushën e mbrojtjes dhe ushtarake. Këtë e tregon edhe marrëveshja ushtarake kuadër që u nënshkrua pak më parë.

E komplimentojmë Shqipërinë që e përfundoi me sukses detyrën e saj si anëtare e përkohshme e Këshillit të Sigurimit të OKB-së për periudhën 2022 -2023.

Shqipëria do të japë një kontribut të rëndësishëm gjatë kryesisë së radhës që mori nga Turqia në Organizatën e Bashkëpunimit Ekonomik të Deti të Zi.

Kam besim se Shqipëria do të kryejë me sukses edhe kryesinë e radhës në Procesin e Bashkëpunimit të Europës Juglindore që do ta marrë këtë kryesi në muajin korrik të këtij viti.

Në takimin tonë trajtuam edhe shtypjen izraelite në territoret e pushtuara palestineze dhe në Gazë duke na hapur përgjegjësitë e komunitetit ndërkombëtar për ndalimin e shtypjes së tiranisë së Izraelit që vazhdon prej 4 muajsh dhe garantimin e një të ardhmeje të sigurt dhe të begatë për vëllezërit tanë palestineze.

Proceset që vazhdojnë si në kuadër të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë ashtu edhe në OKB kanë treguar qartë qëndrimin tonë të drejtë në këtë çështje.

Edhe Shqipëria me qëndrimin e saj në votimin që u mbajt në këshillin e sigurimit të OKB-së që u mbajt në muajin dhjetor të vitit të kaluar ka zënë vend në anën e drejtë të historisë. Kjo është shumë e rëndësishme, shumë e çmuar ky sovranitet që është shfaqur nga ana e Shqipërisë.

Me mikun tim Rama do t’i vazhdojmë kontaktet edhe në kuadër të iniciativave që do të ndërmerren në proceset e ardhshme. Në përfundim të fjalës sime uroj që vendimet e marra në mbledhjen e Këshillit dhe marrëveshjet e firmosura pak më parë të jenë të dobishme.

Për kontributet e paçmuara që kanë dhënë në forcimin e marrëdhënieve midis Turqisë dhe Shqipërisë zotit kryeministër, në emrin tim personal dhe të popullit tim e falënderoj dhe Zoti e ruajte dhe forcoftë këtë marrëdhënie dhe mikun tim Rama dhe delegacionin e tij e falënderoj edhe njëherë për vizitën e tij dhe po ia lë fjalën zotit Rama.

Kryeministri Edi Rama: Shumë faleminderit për fjalët e ngrohta të një miqësie të posaçme, por e kam të pamundur që të mos bëj një sqarim.

Zoti president, unë nuk mund të mos bëj një sqarim që ne nuk kemi vënë bast për spitalin, se bastet në Turqi janë të ndaluara me ligj kurse në Shqipëri lejohen vetëm online. Unë e mbaj mend mirë që ju kam thënë që bast nuk vë dot, por ju e keni bastin me shqiptarët që fjalën tuaj e dinë “u tha, u bë” dhe ai spital ishte besoj, investimi i parë publik në botë me 3 milionë supervizorë, çdo ditë dhe ju e fituat bastin me shqiptarët.

Thënë kjo, unë dua t’ju falenderoj edhe publikisht për mikpritjen dhe dua të them, ndoshta duke e përsëritur, por besoj që sa herë që flitet në këtë nivel për marrëdhënien me Turqinë, shqiptarët, Shqipëria, Kosova nuk mund të harrojnë dot tre gjëra që mbeten, besoj unë, në kujtesën tonë kombëtare për sot dhe për nesër.

E para, falë jush dhe qeverisë suaj, Kosova u njoh si Republikë e pavarur pak minuta pasi Parlamenti i saj shpalli pavarësinë.

E dyta, kur Shqipëria u godit nga një tërmet me pasoja jashtëzakonisht të rënda, ju ishit i pari që komunikuat me mua, më thatë që, sa të jetë Turqia, Shqipëria nuk do të jetë kurrë vetëm dhe ndërmorët iniciativën publike për fillimin e menjëhershëm të ndërtimit të 500 apartamenteve të reja.

E treta, kur Shqipëria, populli shqiptar bashkë me popujt e tjerë të rajonit tonë, të Ballkanit Perëndimor, u ndjenë si peshku pa ujë në momentin kur bota u godit nga koronavirusi dhe teksa shikonim nëpër ekranet e televizioneve europiane fillimin e vaksinimit në Europë, nëse nuk do ishte Turqia dhe nëse nuk të ishit ju personalisht, kushedi sesa njerëz do të kishin humbur jetën dhe këto janë tre momente, në njëfarë mënyre, mes jetës dhe vdekjes që nuk harrohen dot kurrë.

Pastaj, natyrisht ka shumë për të thënë. Ju përmendët spitalin, por përtej ngritjes së tij në një kohë rekord, nuk është i vetmi rekord i juaji në këto punët tuaja publike, mesa unë di. Ajo që është ende më e rëndësishme është se sot ai spital është një pikë referimi gjithmonë e më i dëshiruar për qytetarët shqiptarë në nevojë për kurim dhe është njëkohësisht një pasqyrë e një bashkëpunimi që vazhdon me një skuadër të përbashkët mjekësh shqiptarë dhe turq . Ashtu sikundër është edhe pararoja e një transformimi të mëtejshëm të sistemit tonë të shëndetësisë sepse falë eksperiencës që është botërisht e njohur si një sukses, të Turqisë në transformimin e sistemit shëndetësor dhe që tek ne e përcjellin një grup menaxherësh të vënë në dispozicion nga Ministria e Shëndetësisë së Turqisë, aty ka nisur modeli i autonomisë spitalore, që është një tjetër reformë e sistemit tonë shëndetësor dhe që ne jemi shumë besimplotë që do ta çojë shërbimin në një nivel të ri, por edhe shpërblimin e drejtë dhe meritokratik të mjekëve në një nivel tjetër.

Na vjen jashtëzakonisht mirë që shohim progres me, siç e thatë edhe ju, angazhimin e fondacionit Maarif në Shqipëri, por mezi presim që të materializohet edhe projekti që do të sjellë Universitetin Teknik të Stambollit në Tiranë, një xhevahir i ekselencës turke në arsim, i mirënjohur botërisht, që do t’i japë mundësi studentëve shqiptarë, por edhe studentë të tjerë në rajon, që të mund të aksesojnë një universitet të një niveli botëror.

Kemi bërë progres dhe jemi vullnet-plotë për të bërë edhe më shumë progres në fushën e mbrojtjes dhe të sigurisë. Jam shumë i kënaqur zoti president, që vitin e shkuar, përveçse Shqipëria arriti një numër rekord, mbi 10 milionë turistë, numri i turistëve nga Turqia u rrit me 30% dhe ne shohim një potencial shumë të madh edhe në këtë aspekt.

Unë jam i bindur që ju nuk mërziteni kur turistët turq vijnë në Shqipëri dhe nuk shkojnë në Antalya dhe jam i sigurt që ministri juaj i Turizmit do të nxisë investimet në fushën e turizmit pasi edhe këtu Turqia ka krijuar një nivel ekselence dhe patjetër që për ne investimet turke janë të mirëseardhura. Kemi arritur në shifrën e 3,7 miliardë eurove, por siç e nënvizuat edhe juve në takimin e Këshillit të Lartë Strategjik, potenciali është për shumë më tepër, për të mos folur pastaj për volumin tregtar që me çdo kush ne duhet ta ngremë në të paktën mbi 1 miliardë euro dhe këtu tani do ishte mirë që t’ju propozoja të vinim një bast që ju të futeshit në sedër edhe ne t’ia dilnim kësaj, por bastet në Turqi vazhdojnë të jenë të ndaluara.

Faleminderit shumë për lejet e drejtimit që ju i miratuat dhe tani shqiptarët do të mund të lëvizin lirisht me automjetet e tyre, me lejet e drejtimit. Në këtë rast na i miratuat pas Gjermanisë, por e mirëkuptojmë vonesën.

Beyond all these, as always, it was an honor, a privilege, a pleasure to listen to the President on his opinions on the region, but also on the situation in the conflict zones that have disturbed the whole world. As always, I have found the President wholeheartedly interested in the progress of our region, in the progress of the dialogue between Kosovo and Serbia and in his desire that progress and peace in the region be stronger every day.

We also shared with the President the opinions on the conflict in Ukraine. I informed him that in the next few days in Tirana, together with President Zelensky, we will hold a summit of the countries of Southeast Europe where Turkey is also invited, and I am grateful that despite the busy agenda and the impossibility to be physically in Tirana, The President has gladly agreed to address the summit through a direct link from his office with a message.

We share, there is no question, the pain and concern about what is happening in Gaza. We are convinced that it is time for a ceasefire which should be linked to the release of the hostages and should definitely be guaranteed in our view by a joint force of the five countries of the Middle East and Turkey. For us, I have shared with the president, Turkey is an irreplaceable actor in guaranteeing tomorrow for Gaza and for Israel itself, along with the other 5 countries, Saudi Arabia, Qatar, the United Emirates, Jordan and Egypt. Of course, if we share the same view on the necessity of two states, this solution requires its own guarantees, and there is no doubt that a union of Arab countries with Turkey in the conditions where the need for guarantees and for the re-creation of a trust after the massacre of innocent people in Israel and then all these destructions that have occurred is so great that without it it will be impossible for there to be any return to reason.

In closing, I want to thank you once again, in addition to the president without question, and all the members of the cabinet. I want to thank the Foreign Minister who visited us recently and who is an old and invaluable friend of Albania and Albanians. I want to thank without question and all the ministers who, following the spirit and directions that were given in the last meeting that we held here in Ankara, have guaranteed that this cooperation has an extremely important structural deepening and that gives us a lot of desire to deep and a lot of optimism for the future.

Many thanks and one more time Mr. President!