Politikë

Edi Rama and SP will not give any name for President until the 4th round

Edi Rama and SP will not give any name for President until the 4th round

What is happening to the President? Why can't either party give a name? The opposition continues to be unable to produce any names, while Edi Rama refuses to enter the game to test any candidate. He does not hide his disappointment with the process where, according to him, he could have been more harmonious. But why does not the SP itself give a proposal? What will be the profile in case the three rounds burn and according to the Constitution in the fourth round it will be the left majority that will decide?

Read in full what the Prime Minister says:

- In the second and third round, will the Socialist Party go to the polls with one name? Or will you burn the first three rounds in the name of consensus with the opposition and go to the fourth round with your votes?

Prime Minister Edi Rama: It is known that we do not have the 84 votes needed to pass the first, second and third round. While it does not appear to me that there is any clarity, any idea, any will on the part of other parties to get involved in the process so far.

- Does the Socialist Party have any name for the new head of state so far?

Prime Minister Edi Rama: No!

Edi Rama and SP will not give any name for President until the 4th round

- The Democratic Party demands from the majority to give the right to the opposition to make proposals for the president of the republic and to negotiate, discuss and give votes then to pass in parliament.

Prime Minister Edi Rama: Pse? Për çfarë arsye duhet të bëjë kështu Partia Socialiste? Të dorëzojë të drejtën për të marrë pjesë në këtë proces e t’ia kalojë këtë drejtë, kujt? Kujt ekzatësisht se ne nuk po dimë më as kë kemi në anën tjetër, se kemi lloj-lloj copash e çikash. Nuk e shoh ku qëndron logjika në këtë. Nuk ka logjikë. Ne kemi kaluar në këtë proces kur kemi qenë në opozitë, ju e dini shumë mirë, kemi kaluar në këtë proces dy herë, në kohën flas të drejtimit tim të Partisë Socialiste. Një herë kur ne kishim numra mjaftueshëm të bllokuar 84, pavarësisht se si shkuan gjërat më pas. Apo një herë tjetër kur ne nuk kishim numrat, pra Partia Demokratike kishte numrat për të zgjedhur presidentin dhe ne kemi kaluar në këtë proces, jemi ulur në tryezë, kemi thënë gjërat tona, kemi bërë përpjekjen tonë e kemi vazhduar përpara pavarësisht se shumica e asaj kohe zgjodhi një president tjetër, që ishte nga radhët e partisë së shumicës. Ky është roli që ka opozita. Të përpiqet të ndikojë, të gjejë rrugë për të gjetur një konsensus të mundshëm me shumicën dhe të jetë e hapur për të rënë në dakordësi për një emër që mund të jetë propozuar prej shumicës, në rast se bie dakord. Në rast se nuk bie dakord, rrugët ndahen dhe pastaj vendos vota. Kjo është logjika. Nuk e kuptoj këtë, jo po ne duhet ta vendosim vetë. Po mirë, vendoseni, si e vendosni?

- Në kushtet kur ju thoni që pala tjetër nuk shihet se ka vullnet për të zgjedhur presidentin me konsensus, Partia Socialiste a do propozojë një kandidat për të testuar, qoftë në raundin tjetër?

Kryeministri Edi Rama: Jo, nuk kemi nevojë të bëjmë asnjë testim, sepse faktikisht ne nuk i kemi votat dhe nuk ka asnjë nevojë që ne të hyjmë e të bëjmë testime për të parë që ne nuk i kemi votat. Ne do presim me durim deri në fund. Në rast se do ketë ndonjë dëshirë nga pala tjetër që mesa duket nuk ka, sigurisht që ne nuk do mbetemi pa ezauruar atë mandat shumë të qartë që na jep Kushtetuta.

- Në momentin kur ju thoni që jeni përballë me copa e çika për opozitën, me kë do negocioni?

Kryeministri Edi Rama: Nuk kemi pra, siç e shikoni, nuk kemi. Megjithatë presim. Ne nuk është e nevojshëm që t"i ndajmë ne se kush është kush. Dihet se me kë ne nuk negociojmë për asnjë arsye, dihet se me kë ne refuzojmë të marrin në konsideratë për çdo arsye, përfshirë edhe pyetjen e qimi.net, të syriqimi e kisha fjalën.

Ndërkohë, ne jemi të gatshëm të flasim me çdo palë, pjesë, që do donte të fliste me ne. Në rast se nuk duan të flasin, atëherë nuk kemi asnjë mundësi tjetër, përveç se me durim të presim e në momentin që hyjmë në raundin e katërt, të përdorim mandatin që na jep Kushtetuta për të zgjedhur presidentin apo presidenten e republikës. Nuk kemi asnjë rrugë tjetër. Është për të ardhur keq sepse është një proces që mund të ishte më i kulturuar, më i edukuar, më i harmonizuar në aspektin e një ballafaqimi e të një shkëmbimi idesh dhe për më tepër në një kohë si kjo sot kur ne nuk kemi nevojë të krijojmë konflikte ekstra apo të shpikim hendeqe ekstra apo nga ato që janë të trashëguar por ne vetëm mund të shprehim dëshirën dhe vullnetin dhe vetëm mund të kemi durimin për ta ndjekur këtë proces duke respektuar të gjithë procedurën që parashikon Kushtetuta. Më shumë se kaq nuk bëjmë dot.

Edi Rama and SP will not give any name for President until the 4th round

- A mund ta shikojë Partia Socialiste kriterin që presidenti të mos jetë aktiv në politikë? Sepse tek disa grupe apo aleatët e Partisë Demokratike kërkohet që presidenti të jetë politik. A keni ndonjë kusht në këtë aspekt?

Prime Minister Edi Rama: We have not conditioned anyone, we have simply said that the candidate for president will be from the parliamentary group. We have not set other conditions, but of course when you look at the other lawns of parliament, it is difficult to identify with the president, however we have not set such conditions. If they have any that we do not have in mind that is currently in parliament and that meets the needs that the country has today for a president, let them come and tell us who it is and look at it, because maybe in so many years there is a figure left undetected. From what we see they are not only uncovered, but uncovered.