Politikë

Bregu: Digitization requires an intergenerational approach

RCC e mbështet këtë Samit, për të 5-in vit radhazi, duke organizuar një panel mbi përfshirjen sociale dixhitale dhe arsimin

Bregu: Digitization requires an intergenerational approach

Today is a marked day for Pristina, which has returned today to the center of gravity of one of the biggest initiatives of the Berlin Process - the Digital Summit of the Western Balkans. Prishtina today is more dynamic from new businesses, IT companies, experts who are using digital potentials for the development of our region. It is the same spirit and energy that we felt up close, just two weeks ago, when we organized - Balkathon 3.0. The efforts and will of young people are a great and inspiring force, which forces us, the policy makers, to work much harder, following their intelligence and dynamic pace." said Majlinda Bregu, Secretary General of the Regional Cooperation Council (RCC) at the opening of the 5th Western Balkans Digital Summit (WBDS) today in Pristina.

Digitization in our region has two sides of the coin. On the one hand, we must emphasize that it has marked great advances with wide spread and mass adoption of electronic services; Information and Communication Technology is becoming a major export service and an economic asset for most of our economies,” said Bregu, further citing Kosovo*, which is home to a large number of world-class talents, as an example. "The highest rate of internet users in the region is 93%; with a large number of IT companies. Last year alone, 130 million Digital Technology services were exported from Kosovo. After more than a year, when "Talk at home", the Regional Roaming Agreement, was implemented, we are proud of the success and all that the citizens have gained: there are 143 million minutes of calls, outgoing,

On the other hand, we must remember that our region has recently been facing very serious cyber attacks. Our digital literacy is still low (24% to 47% compared to 54% in the EU), as is the level of cross-border interaction. Therefore, fake news and disinformation gain momentum and take root. Therefore, the region needs more cooperation, not less. It is important to separate the everyday and malicious arguments (which are often fueled by digital anonymity and the perception of divisions created by being online rather than face-to-face) from facts, from truth and from reality. Digitization is one of the greatest challenges of this century and as such requires a regional and European approach. It also requires an intergenerational approach - keeping the well-being of our young people at the heart of our priorities. The Common Regional Market agenda, to which our leaders are committed, has a number of measures that support the digital transformation of our region. Their full implementation towards a digital market without problems in the Western Balkans can be a real and significant change in the growth trajectory of our region", added Bregu.

The Secretary General was present at the opening ceremony of the Summit, where the Commissioner for Enlargement and Neighborhood, Olivér Várhelyi, was present; European Commissioner for Innovation, Research, Culture, Education and Youth, Mariya Gabriel; The Prime Minister of Kosovo*, Albin Kurti; Deputy Prime Minister of Albania Belinda Balluku; State Secretary at the German Federal Ministry for Digitalization and Transport, Stefan Schnorr; Minister of Economy of Kosovo*, Artane Rizvanolli and Roberto Viola, Director General of DG Connect.

“Ky Samit vjen në një moment të veçantë për rajonin tonë. Ndërkohë që krizat gjeopolitike, e inflacionit, energjitike, ushqimore, klimaterike, dhe të tjera janë të pranishme, ne po përpiqemi, gjithashtu, të gjejmë disa gjëra pozitive: 1. hapjen e vonuar për një kohë të gjatë të negociatave për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, 2. Fjalimin inkurajues për gjendjen e Bashkimit Europian të Presidentit të Komisionit von Der Leyen për të ardhmen e rajonit tonë në BE, ose 3. njoftimet pozitive të fundit nga Gjermania, Franca dhe Polonia për vazhdimin e procesit të Berlinit, si një mjet shtesë për të nxitur bashkëpunimin rajonal dhe integrimin e Ballkanit Perëndimor në BE. Ndërkohë, do të duhet të vazhdojmë të insistojmë që hapat e guximshëm, vendimtarë dhe të përcaktuar, për anëtarësimin e rajonit tonë në BE, të ndërmerren pa vonesa të mëtejshme, duke përfshirë liberalizimin e vizave për Kosovën dhe statusin e vendit kandidat për Bosnjë & Hercegovinën”- përfundoi Bregu.

Më vonë sot, RCC dhe Komisioni Europian do të organizojnë panelin e titulluar “Dixhitalizimi dhe Gjithëpërfshirja bërë së bashku” duke u fokusuar në nevojat specifike të grupeve të ndryshme sociale në sipërmarrjen dhe edukimin dixhital, duke prezantuar histori suksesi nga rajoni dhe përfitimet e dixhitalizimit. Paneli do të drejtohet nga Georgi Dimitrov, përfaqësues nga Drejtoria e Përgjithshme për Arsim, Rini, Sport dhe Kulturë, ndërsa moderatori do të jetë Marius Jitea. Panelistët janë Redzep Ali Cupi, Drejtor i Fondit për Arsimin e Romëve; Petrica Dulgheru, nga Iniciativa për Zhvillimin e Sipërmarrjes Rome; Marko Serafimovski, nga Semos Education; dhe Nikolla Ristiq, CEO i PD Media. Ky aktivitet është pjesë e Agjendës Dixhitale të BE-së për Ballkanin Perëndimor, e mbështetur nga RCC dhe e financuar nga Bashkimi Europian. Përmban një seri veprimtari rajonale për të gjithë komponentët e Planit të Veprimit për Tregun e Përbashkët Rajonal.

RCC supported this largest regional digitalization event, for the fifth year in a row. The Digital Summit of the Western Balkans takes place every year within the framework of the Berlin Process and the Common Regional Market Agenda for the Western Balkans. After the Summit held in Skopje in 2018, in Belgrade, Tirana and Podgorica, respectively in 2019, 2020 and 2021, this year the 5th Digital Summit of the Western Balkans is organized with the hospitality of the Government of Kosovo*.