Politikë

Berisha after Yuri Kim's statement: In the US they would not even imagine their ambassador saying who enters the parliament

Berisha after Yuri Kim's statement: In the US they would not even imagine

A day after the statement of the American ambassador Yuri Kim, right after the meeting with the leader of the Democratic Party Lulzim Basha, where he said that the Democratic Party can not make money if one foot remains in the past, Sali Berisha responded from Vlora. Yesterday, following the anti-Basha tour in Vlora, Sali Berisha said that the men of the American nation would not have imagined that one of their representatives would come out and say to the citizens: You vote, but I tell you who enters in parliament!

Excerpts from Sali Berisha's statement in Vlora:

We do not owe the debt to President Wilson, George Bush, the first we dedicate to the restoration of Albania's Independence and its sovereignty because the truth is that in the acts, had sadly signed his representatives for the abolition of Albania, but when he saw them threw in the trash. No, he said, they will decide for themselves and Albania was rebuilt, as Ismail Qemali declared in 1912. Kosovo is independent because Bill Clinton led NATO, led world diplomacy and proclaimed it from Tirana. Can anyone imagine that these great American men would imagine that a representative of them would come out and tell the Albanians; "Do you vote but I tell you who enters the Parliament?" It could not be otherwise. Votes, government values ??have made the US bigger than any other asset it has. One of the two happiest days of my life has been entering Parliament on September 10 that I defended my dignity. A process is in Paris, I invite not only DASH but anyone on earth to submit any document to the court.

Excerpts from Yuri Kim's statement after the meeting with Lulzim Basha:

I also want to confirm that as far as Washington is concerned, we are very serious in the fight against corruption, impunity, we are ready to attack it regardless of its rank, level or party.

Kam parë gjithashtu disa raporte shqetësuese se ajo që ka ndodhur me përcaktimin për raste madhore te korrupsionit ka qenë sulm kundër stabilitetit të Shqipërisë. Në fakt është e gabuar dhe është ofenduese. Dhe në fakt do doja t'ju kujtoja që në 6 maj 1920 kur e gjithë bota donte që Shqipëria të shuhej nga faqja e dheut, Uillson ishte ai që tha: 'Shqipëria do vazhdojë të qëndrojë dhe më e fortë'. Dhe i vetmi ndryshim nga ajo deklaratë është që Shqipëria do vazhdojë më e fortë e sovrane. Dhe atyre të cilët synojnë ta vendosin SHBA kundër popullit do t'u them që e keni gabim. Populli e di që ju e keni gabim. Pozicioni jonë në këtë çështje pavarësisht demokracisë dhe sovraniteti nuk ka për të ndryshuar kurrë, pozita jonë ndaj PD nuk ka për të ndryshuar, kurrë. Para ditëve, javëve muajve kemi shumë punë për të bërë.

Të gjitha këto kërkojnë që të ketë një parti Demokratike të fortë dhe të bashkuar, që të bëjë përpara, por nuk mund të bëhet përpara nëse njëra këmbë ka mbetur në të shkuarën. Dhe kështu si gjithmonë presim që të ecim para me Shqipërinë, popullin, PD, drejt të ardhmes, kështu që le të ecim përpara.

****

Lulzim Basha ndërkohë ka përjashtuar çdo mundësi që të mblidhet Kuvendi i PD-së, pas një kërkese të shtruar nga Sali Berisha, i cili e quan vendimin e përjashtimit të tij nul dhe jo sipas ligjeve brenda partisë. Ai akuzon Bashën për pazare me Ramën.

The former prime minister has been declared non grata by the US State Department. Before being expelled from the PD parliamentary group, the ambassador stated that a party could not eat grass for the interests of a single politician. A day before the start of the new parliamentary session, Lulzim Basha in a press statement announced the decision to expel Berisha from the parliamentary group: Decision of persons, not voted in the membership, not to create disruption, he argued.

* Tiranapost.al.