Politikë

The Balkans open man, the European Union is the bride

Kryeministri Rama vijon përpjekjet e tij duke e theksuar çdo herë se Open Balkan është një patericë e BE, por njëkohësisht bie në sy kurajoja politike për t’i thënë BE që duhet të lëviz vendit. Ndërkaq vlen pyetja pse Amerika është pro, dhe BE mbetet në mos kundër krejt e rezervuar për këtë nismë të Ballkanit të Hapur.

The Balkans open man, the European Union is the bride

What did Edi Rama say today at the Ogri summit with the leaders who have joined the initiative?

For Kosovo:When the war in Ukraine started, there were voices eager to import the war from Ukraine to the Balkans. Through an absurd rhetoric and excuse me to say, disgusting. We know very well. We did not wait for the war in Ukraine to know the special relationship that Russia has with Serbia, we did not wait for the war in Ukraine to learn that there is a history between Russia and Serbia and we did not wait for the war in Ukraine to be informed that between Kosovo and Serbia has a still unresolved conflict. To turn the eyes towards the future we have created this. Today we are here to look to the future, without turning a blind eye to problems. Convinced that unresolved problems can only be solved if we approach them. Here the solution is very simple, either this disagreement will turn into conflict, or vice versa, to get as close as possible to understand each other.

For the EU: The Balkans open man, the European Union is the bride. So when they want to do the wedding we are ready. As Bulgaria has come before us, we Albanians are fine, if they want to have a wedding we are here, and if they do not want us we are here again.

What did Vucic say?

"This is an initiative of people from the Balkans and those who have quoted that they should connect and that they can solve their own problems. Everything we have done in the economy there is something that is seen in the relations with Serbia, Northern Macedonia and Albania. We have managed to solve some bilateral problems. We have no demands on anyone except to be friends and work for our citizens. Thanks to Varhely for being here. This initiative is something that can not be stopped. Every next year to have as many collaborations. It is important to say that we should form working groups and propose that it be in southern Serbia, before the big summit we have, at the end of the summer in Belgrade.

We need to discuss what people will be discussing. We need to discuss what we can do about tourism. People from Serbia are going to the Albanian coast. We invite our friends to visit our beautiful Serbia. I am proud that from the initiative we made, no one can stop this. Whether negotiations will open for us depends on others not us. "We are waiting for specialized helicopters specialized in extinguishing fires because we are waiting for hot summer and then to help our friends Macedonia and Albania" , said Vuçiç

What did Dimitar Kovacevski say?

“Ne jemi kryesisht për përmirësimin e konkurrencës, investimet e reja dhe zhvillim të bizneseve, për standard më të mirë të jetës nga i gjithë Ballkani. Ballkani i Hapur është një platformë që i duhet rajonit. Ky samit na con edhe më tej në bashkëpunimin tonë, në heqjen e barrierave dhe përafrimin e popujve tanë. Sot firmosim memorandume dhe marrëveshja të reja bashkëpunimi. Do ta lehtësojmë procesin për të krijuar një treg të vetëm të punës. Së pari duhet ta bëjmë që të rinjtë të qëndrojnë këtu, të mos ikin në botë. Sot hapim kapitull të ri në fushën e turizmin, Ballkani i Hapur të ofrohet si destinacion turistik me detet shumë të bukura falë Shqipërisë dhe liqenet e Maqedonisë e malet shumë të bukura. Sot kemi bashkëpunim edhe në fushën e kulturës për aktivitete që do të përmirësojë shkëmbimin kulturor. Shpresojmë të rriten festivalet. Shpresoj që më shumë serb dhe maqedonas ta vizitojnë Tiranën për vitin 2022.

Në këtë samit do të nënshkruhet edhe marrëveshja për bashkëpunimin mes vendeve për lëvizjen e mallrave dhe njerëzve. Duhet të ndihmojmë njëri-tjetrin në mënyrë Europiane, jo të ngecemi dhe të bllokojmë njëri-tjetrin. Duhet të jemi të kujdesshëm dhe të përgatitur. Ne jemi në një hapësirë gjeostrategjike në vendin tonë. Ne duhet të plotësojmë zbrazëtinë, prandaj ekziston Ballkani i Hapur. Ne sot përcjellim një porosi: Ka rëndësi të vecantë edhe BE e vendet anëtare duhet të pyeten se anëtarësimi ynë në BE është strategjike. Vizioni ynë është integrimi në BE. Ne lëvizim në mënyrë pragmatike e ekonomike, ndaj do të kemi dhe rroga më të mira për njerëzit tanë. Të gjithë ne jemi të bindur se kjo nismë do të bëhet gjithnjë e më atraktive", tha Kovaçevski.

Çfarë tha Dritan Abazoviç?

"Këtë e shikoj që të kemi një të ardhme të mirë në biznesin ekonomik, në mundësi më të mira që të kemi bashkëpunim më të mirë. Kjo për mua është ideja e Ballkanit të Hapur. Çdo nisme që shtyn drejt progresit do mbështet nga Mali i Zi. Për mua ne duhet të kemi dialog dhe kjo do të na shpie në besimin e ndërsjellë dhe së bashku të ndërveprojmë me aktivitete që shtynë drejt regresit në rajon. Politikat e mosrespektimit e theksimit ët politikave të mosvazhdueshme na ka mbajtur deri këtu. Unë kam kënaqësi që edhe administrata e mbështet këtë nisme.

Askush nuk dëshiron që të importojë probleme. Ne që ulemi këtu dhe shpresojmë të jemi së bashku, ne duhet të ulemi 6 persona dhe të flasim për nevojat e qytetarëve. Mesazhi për BE-në më pas do të jetë i qartë. Te jemi anëtarë të familjes së BE-së duhet të ndryshojmë sjelljen tonë. Ideja është të nxisim diçka të re të bëjmë ribrandim të Ballkanit Perëndimor, të përçojmë mesazhe optimiste.

Na duhet dialog i hapur, të krijojmë politika të reja. Në Ballkanin Perëndimor meritojmë një histori që të tregojë të gjitha të mirat tona. Ne duhet të ndryshojmë mentalitetin tonë. Po ne jemi të interesuar edhe për sezonet e zjarreve, të ndihmojmë njeri tjetrin. Jeni të mirëseradhur në Malin e Zi, pres që të vij edhe kryeministri i Kosovës", tha Abazoviç

Çfarë parashikojnë marrëveshjet?

Sot pritet të firmosen katër marrëveshje, për luftën kundër evazionit fiskal, njohjen e diplomave të arsimit të lartë, bashkëpunim kulturor dhe bashkëpunim në fushën e turizmit.

Cilat investime amerikane do të marrin jetë falë Open Balkan?

I dërguari i SHBA-së për Ballkanin Perëndmor Gabriel Escobar, i pranishëm në Samit, tha se Shtetet e Bashkuara do t’i mbështesë iniciativat ekonomike të 6-shteteve.

“Ne kishim një dialog të suksesshëm dhe do të bëjmë çdo gjë për stabilizimin e rajonit dhe të krijojmë mundësi të reja për qytetarët e Ballkanit Perëndimor. SHBA nuk e sheh BP nga një pikë e problemeve që kanë ndodhur shekullin e kaluar por nga pritshmëritë e shekullit që jemi. Ballkani Perëndimor ka mundësi të mëdha, me të gjitha pasuritë dhe resurset e mahnitshme.

We will help you build the Future. The region has the potential to be an energy hub, which will help fight climate change. It has the capacity to be the center of natural gas. The Western Balkans is the fastest growing part of Europe. We will make things easier. The US supports this 'Open Balkans' initiative. We support all economic incentives that bring countries closer together and promote peace and development. "Every initiative for economic integration should include all 6 countries, " he said.