Politikë

Ardi Veliu reveals the accusations and circumstances of the event in Elbasan: Most are ex-police and ex-military who do not live in the city

Ardi Veliu reveals the accusations and circumstances of the event in Elbasan:

The Director of the State Police, Ardi Veliu, through a press conference has announced the accusations that weigh on the persons who were involved yesterday in the clash between the PD and SP militants, where as a result Pjerin Xhuvani remained dead. .

Veliu said that the supporters of the Democratic Party are mainly former police and ex-military who had come out voluntarily for "protection of the vote" and consequently they are accused of "deprivation of liberty" because they have detained citizens illegally.

Në kërkim është shpallur edhe Klemend Xhaferri, i cili akuzohet për "vrasje të mbetur në tentativë".

Deklarata e Ardi Veliut:

Sot, më datë 22.04.2021, shërbimet e Policisë Gjyqësore të Drejtorisë Vendore të Policisë Elbasan, në kuadër të hetimit në lidhje me procedimin penal nr. 477 të vitit 2021, ekzekutuan urdhrat e ndalimit për shtetasit:


Arbër Paplekaj, i dyshuar për kryerjen e veprave penale “Vrasja në rrethana të tjera cilësuese kundër dy ose më shumë personave dhe në mënyrë të rrezikshme për jetën e shumë personave”, “Vrasja e punonjësve të Policisë së Shtetit, e mbetur në tentativë”, “Heqja e paligjshme e lirisë e kryer me dhunë” në bashkëpunim;

Arjan Hoxha, Pavlo Vuksani, Emiljan Prenga, Juljan Mataj, Erald Guga, Erjon Demushi, Taulant Ymeri, Roland Xhepa, Nuredin Kasma, të dyshuar për kryerjen e veprës penale “Heqja e paligjshme e lirisë së personit e kryer me dhunë” në bashkëpunim.

U shpall në kërkim shtetasi Klement Xhaferri, i dyshuar për kryerjen e veprës penale “Vrasja në rrethana të tjera cilësuese në mënyrë të rrezikshme për jetën e shumë personave, mbetur në tentativë” dhe vijon puna intensive për kapjen e tij.
Si dhe u arrestua në flagrancë shtetasi Eldjo Beko, për veprën penale “Veprime që pengojnë zbulimin e të vërtetës”

Nga tërësia e veprimeve hetimore të deritanishme ka rezultuar se:
Më datë 21.04.2021, rreth orës 14:00, janë njoftuar shërbimet e Drejtorisë Vendore të Policisë Elbasan, nga shtetasi Arjan Hoxha, i prezantuar si përgjegjës i sigurinë për shtabin elektoral të subjektit politik Partia Demokratike për qarkun Elbasan, së në rrugën ”Lef Nosi”, në qytetin e Elbasanit, kishte një incident me disa persona.

Nga ana e Policisë është vlerësuar informacioni dhe menjëherë kanë shkuar në adresën e dhënë një patrullë e Forcës së Posaçme “Shqiponja”, dhe dy zv.drejtorët e Policisë së qarkut, ai i Hetimit dhe ai i Sigurisë.

At the scene, citizen Arjan Hoxha broke away from the group of people who accompanied him
and communicated with the police officers, saying that he and several other people had blocked a person, whom they alleged was carrying out vote buying actions. for a political entity.
Also, the group of detained persons blocked the circulation of the ML off
- road vehicle driven by the citizen MG, cutting off the road, taking the vehicle key. It is suspected that illegal actions of illegal deprivation of liberty were committed against this citizen, through violence committed in cooperation.

Citizen Arjan Hoxha was accompanied by citizens Arbër Paplekaj, Pavlo Vuksani, Emiljan Prenga, Juljan Mataj, Erald Guga, Erjon Demushi, Taulant Ymeri, Roland Xhepa and Nuredin Kasma, most of whom are ex-military and former police officers and are not residents of Elbasan district.

These citizens have also stated that they are volunteers to defend the vote for the Democratic Party. They were traveling in three white vans with the logo of this political force.

After the arrival of the Police forces, the conflict that started earlier escalated to the use of weapons and as a result the citizen Pjerin Xhuvani was hanged and the citizens Emiljan Prenga, Pavlo Vuksani, Eltjon Bodinaku and the police officer of the special force were injured " Eagles ”, Xh. S.

From the inspection of the scene were seized as material evidence 20 cartridges of calibers 9 and 11.1 millimeters, 4 shells, three vans with the logo of the political entity Democratic Party, ML off-road vehicle without license plates and another Benz vehicle, 11 mobile phones , film footage etc.

Also, as material evidence, a "Glock" type firearm was seized from the citizen Arbër Paplekaj.

From the inspection of the vehicle type ML Benz without license plates, found at the scene, the investigative group did not find any illegal items or suspected that we could be used for vote buying and selling.

These evidences are undergoing further examinations at the Scientific Police Institute.

Under the direction of the Prosecutor's Office of the Elbasan Judicial District, the special investigative group continues intensive work to clarify and fully document this event, as well as to identify and arrest other persons involved in this event.

The State Police will continue with the force of law to keep the territory under full control, will react legally and proportionately to anyone who threatens, intimidates or violates the law and will create all the conditions for Albanian citizens to vote freely.

tiranapost.al