Opinion

Volodymyr Zelensky on why Ukraine must defeat Putin

Volodymyr Zelensky on why Ukraine must defeat Putin

He has never wanted a war and he has not prepared his country for one. He may quote Winston Churchill, but he is not Churchill. He wears military uniform, but leaves the battle plans to the Ukrainian generals. "People are leaders," says Volodymyr Zelensky. The man that the Ukrainian people elected as president in 2019 because of his leading role in a TV series called "Servant of the People", in real life has become the servant of his people - their representative and the embodiment of their soul.

So great is the real tragedy that has befallen his nation, that there is no room for acting. He talks about Ukraine's need for weapons, his views on President Joe Biden and his other Western backers, what victory means. But Zelensky speaks louder about the inhumanity of Russian commanders directed against him.

"The invaders are not mourning their victims either. This is something I do not understand. About 15,000 [Russian soldiers] have been killed in a month… Vladimir Putin is throwing Russian soldiers like logs in the train's kiln. "Their bodies have been left on the streets. In some small towns, our soldiers say it is impossible to breathe because of the stench of rotten meat."

He likens the ruthlessness of Mr. Putin's war machine to the compassion of soldiers and volunteers defending Ukrainian cities.

"Our fearless soldiers are defending Mariupol now ... They could have left a long time ago, but they are not leaving the city."

After 31 days of bombing and siege, they are still fighting - not because Mr Zelensky ordered it, but because they say they must stand up and bury the dead in action and save the lives of the wounded… ”[And] for how long that people are still ... alive, we must continue to protect them. "And this is the fundamental difference between the way the opposing parties see the world."

Putin and Zelensky are both native Russian speakers, but they speak a different language of power. Mr. Putin's world, where life is free and history belongs to great people, has no place for regret and no place for Ukraine.

"I do not think he visualizes in his mind the same Ukraine we see," says Zelensky. "He sees Ukraine as part of his world, his worldview, but that does not correspond to what has happened in the last 30 years. "I do not think Putin has been in a bunker for two weeks or six months, but for more than two decades."

Për zotin Putin, forca do të thotë dhunë. Kushdo që është shumë i mprehtë për të derdhur gjak është i dobët. Kjo shpjegon pse ushtria ruse po përdor të njëjtat metoda në territorin e pushtuar që përdori në Donbas në vitin 2014. “Ata po rrëmbejnë kryetarët e qyteteve tona”, thotë Zelensky. “Ata vranë disa prej tyre. Disa prej tyre nuk mund t'i gjejmë. Disa prej tyre i kemi gjetur tashmë, dhe ata kanë vdekur. Dhe disa prej tyre u zëvendësuan… Të njëjtët njerëz po i kryejnë këto operacione.”

Por nëse dobësia do të thotë njerëzim, atëherë është kjo dobësi që e bën zotin Zelensky të fortë – dhe është arsyeja pse flamuri ukrainas fluturon mbi Whitehall dhe Pennsylvania Avenue.

Ai thekson se cili do të jetë ky përfundim: "Ne besojmë në fitore. Është e pamundur të besosh në ndonjë gjë tjetër. Do të fitojmë patjetër sepse kjo është shtëpia jonë, toka jonë, pavarësia jonë. Është thjesht çështje kohe.” Megjithatë, arritja atje varet jo vetëm nga shpirti luftarak i ukrainasve, por edhe nga mbështetja e Perëndimit. Nëse Ukraina do të mbrojë mënyrën e saj të jetesës, ajo ka nevojë për tanke, automjete të blinduara të personelit dhe avionë ushtarakë; dhe ka nevojë për to tani.

"Perëndimi nuk mund të thotë: "Ne do t'ju ndihmojmë në javët [në vijim]", argumenton Zelensky. "Nuk na lejon të zhbllokojmë qytetet e pushtuara nga Rusia, t'u çojmë ushqim banorëve atje, të marrim iniciativën ushtarake në duart tona."

Dhe sado i fortë të jetë shpirti i popullit të Ukrainës, Rusia ka më shumë fuqi zjarri. “Rusët kanë mijëra automjete ushtarake dhe ata po vijnë, vijnë e vijnë”, thotë ai.

Zelensky e ndan NATO-n në pesë kampe. Së pari janë ata që “nuk e kanë problem një luftë të gjatë, sepse kjo do të nënkuptonte rraskapitje të Rusisë, edhe nëse kjo do të thotë shkatërrimi i Ukrainës dhe vjen me çmimin e jetëve të Ukrainës”. Të tjerët duan një fund të shpejtë të luftimeve sepse "tregu i Rusisë është i madh dhe ekonomitë e tyre po vuajnë". Një grup i tretë, më i larmishëm, vendesh "njohin nazizmin në Rusi" dhe duan që Ukraina të mbizotërojë. Atyre u bashkohen vende më të vogla liberale që duan që lufta të përfundojë shpejt me çdo kusht, sepse mendojnë se njerëzit janë të parët. Dhe të fundit janë vendet e turpëruara që duan paqen tani dhe në çdo mënyrë të mundshme, sepse ato janë "zyrat e Federatës Ruse në Evropë".

Zelensky vlerëson Amerikën dhe Britaninë. Edhe pse ai vëren se kompleksiteti i politikës amerikane ndonjëherë ka shkaktuar vonesa, ai pranon se zoti Biden është bërë gjithnjë e më i angazhuar. Por Gjermania, thotë ai, po përpiqet të vendosë një ekuilibër midis Rusisë dhe Ukrainës.

“Ata kanë një marrëdhënie të gjatë me Rusinë dhe po e shikojnë situatën nga prizmi i ekonomisë.”

I pyetur pse liderë si presidenti Emmanuel Macron i Francës nuk do të furnizonin tanke për të ndihmuar Ukrainën të fitonte, ai përgjigjet se “ata kanë frikë nga Rusia."

Zelensky është po aq i frustruar nga natyra reaktive e sanksioneve që janë krijuar për të ndëshkuar Rusinë. Sanksionet ekzistuese kanë zbrazëtira.

"Banka më e madhe ruse, Sberbank, për shembull, nuk është shkëputur nga sistemi i pagesave SWIFT, sepse është një nga mënyrat kryesore që Evropa paguan për gazin e saj. Një embargo ndaj naftës dhe gazit është diskutuar, por deri më tani nuk është zbatuar nga Evropa, megjithëse Amerika e ka urdhëruar një të tillë."

Dhe si beson Zelensky se do të duket fitorja e Ukrainës? Ai ndalon. Secili ka versionin e tij të fitores dhe humbjes. Për zotin Putin fitorja ka të bëjë me shkatërrimin e Ukrainës si antitezë e Rusisë, dhe me vrasjen e njerëzve që kanë vullnet të lirë dhe që kanë vënë jetën dhe ndjenjat njerëzore mbi shtetin, ideologjinë apo fenë. Kur Z. Zelensky më në fund flet, ai flet për jetën dhe gjithçka që ajo përfshin - njerëzimin, dhembshurinë dhe lirinë.

“Fitorja është të jesh në gjendje të shpëtosh sa më shumë jetë të jetë e mundur…sepse pa këtë asgjë nuk do të kishte kuptim. Toka jonë është e rëndësishme, po, por në fund të fundit, është vetëm territor.” Të shpëtosh të gjithë, të mbrosh të gjitha interesat duke mbrojtur njerëzit dhe të mos heqësh dorë nga territori është ndoshta një detyrë e pamundur, pranon ai.

Ai nuk e di se kur dhe si do të përfundojë, por ai thotë se "do të përfundojë me ne që ende qëndrojmë këtu duke mbrojtur" jetën në Ukrainë.

Askush nuk e di me siguri se ku ishte zoti Putin kur ushtria e tij sulmoi Ukrainën. Por Zelensky ishte në shtëpi me gruan dhe dy fëmijët e tij. “Më thanë se kishte shpërthime të forta. Pas disa minutash, mora sinjalin se një sulm me raketë ishte duke u zhvilluar.”

Immediately after Russia attacked, America offered him a safe passage. He chose to stay.

Zelensky did not prepare for the role of war hero. "If you do not know how to do something this way or that way, be honest and that's it. You have to be honest in order for people to trust you. You do not need to try it. You just have to be yourself. ”

* Interviews for the economist.