Opinion

All eyes are on Ukraine, but the world's attention should be on Alexey Navalny, the leader of the Russian opposition.

All eyes are on Ukraine, but the world's attention should be on Alexey

By Daniel Roher / Alexey Navalny, Russian opposition leader, had been out of a poison-induced coma for several weeks when we first met. Vladimir Putin had ordered his assassination with a Novichok substance, but miraculously he survived the attempt. Now, Navalny was in custody in a small village in Germany, being rehabilitated and regaining his strength.

The art of making documentaries is the art of being in the right place at the right time. In November 2020, I was sitting across from Navalny, trying to convince him why my team and I were the right people to make a movie about him.

Our first meeting went well. Navalny liked my realm even though I was best known for making a movie about a rock star. We started filming the next day. As we got to know each other, Navalny told me the story of the day he was poisoned.

He was traveling by plane from Siberia to Moscow when his nervous system began to shut down. He crashed into the plane. The pilots made an emergency landing. When the ambulance rushed him to the hospital, they gave him an atropine injection, an intervention that saved his life.

Navalny gave me and my team full access to his staff and family. We bonded out of our strange love of politics. He liked to hear about my dreams of running for a post after I returned to Canada and realized that my film would take a critical eye on him and I believe he appreciated the integrity of that perspective.

I last saw Navalny on January 17, 2021. I was filming with him and his wife Yulia as they were packing their bags to flee to Russia. Navalny u arrestua sapo u ul. He has since been imprisoned.

As winter returned in the spring, my team and I began editing the film. I was horrified when Navalny announced last March that he was going on a hunger strike because he was not allowed access to his doctors.

M'u kujtua një bisedë që kisha me një nga anëtarët e stafit të tij disa muaj më parë, kur pyeta nëse Navalny do të hynte ndonjëherë në grevë urie. Ata thanë: “Shpresoj që jo. Ai do të vdiste.” Pas rreth 25 ditësh pa ngrënë, autoritetet e burgut u zbutën dhe Navalny i dha fund grevës së urisë.

Tani, 10 muaj më vonë, jeta e Navalny-t është po aq e pasigurt. Bota po shikon me tronditje dhe tmerr ndërsa forcat ruse bombardojnë Ukrainën. Forcat e Putinit marshojnë drejt Kievit dhe bota përpiqet t'i përgjigjet një lufte që kërcënon jo vetëm jetën e kaq shumë civilëve ukrainas, por edhe paqen dhe sigurinë e të gjithë botës.

Të gjithë sytë janë tani tek Ukraina, por vëmendja e botës duhet të ketë gjithashtu hapësirë ??për Navalny-n, sfiduesin më të besueshëm të sundimit diktatorial dhe tani të pamohueshëm luftarak të Putinit.

Këtë javë, ai po i nënshtrohet një gjyqi të rremë për akuza të fabrikuara për korrupsion. Gjyqi është caktuar për t'u zhvilluar në të njëjtën javë të pushtimit rus në Ukrainë dhe po merr pak vëmendje të medias. Javën e ardhshme, Navalny do të shpallet fajtor për krime të sajuara që mund të zgjasin dënimin e tij me burg deri në 20 vjet.

Për më tepër, ai është në paraburgim me të njëjtët njerëz që tentuan ta vrisnin në gusht të vitit 2020. Me vështrimin e botës drejt Ukrainës, jeta e tij është në rrezik.

Sanksionet e shpallura nga aleanca perëndimore këtë javë ishin një fillim i mirë, por kam frikë se këto përpjekje nuk po shkojnë aq larg sa duhet. Navalny dhe aleatët e tij kanë publikuar një listë me 35 oligarkë dhe kleptokratë të afërt me Putinin që meritojnë sanksione. Këtë javë, qeveria kanadeze sanksionoi nëntë emra nga kjo listë. Navalny e ka bërë shumë të qartë se udhëheqësit perëndimorë duhet të sanksionojnë menjëherë të 35 emrat.

Nëse ju ndihmoni në fuqizimin e dhunës vrastare të Putinit, nuk mund të zotëroni ekipe futbolli në Premier League. Ju nuk mund të ankoroni jahtet tuaja në Spanjë. Ju nuk mund të keni një apartament me pamje nga parku qendror dhe fëmijët tuaj nuk mund të jetojnë jetë luksoze në Perëndim.

Së shpejti, filmi që bëra për Navalny do të jetë i disponueshëm për botën. Deri atëherë, do të shikoj i tmerruar teksa tanket ruse vërtiten në territorin ukrainas. Sot më kujtohet diçka që më tha dikur Navalny. “E vetmja gjë e nevojshme për triumfin e së keqes, është që njerëzit e mirë të mos bëjnë asgjë. Pra, mos jini joaktiv.”

Shpresoj që qeveria Trudeau dhe aleanca perëndimore të vazhdojnë t'i kushtojnë vëmendje kësaj thirrjeje për veprim. E ardhmja e Ukrainës, një rend botëror ku respektohet sovraniteti shtetëror dhe jeta e Alexey Navalny varet prej saj.

*Daniel Roher është regjisori kanadez pas filmit Once Were Brothers: Robbie Robertson dhe The Band të 2019-ës , si dhe dokumentarit të ri Navalny , i cili fitoi dy çmime në Festivalin e Filmit Sundance në janar. Filmi do të publikohet nga CNN dhe HBO Max më vonë këtë vit.

Article published in The globe and mail, translated and adapted in Albanian by tiranapost.al