Opinion

How the invasion of Ukraine helped strengthen Emmanuel Macron

How the invasion of Ukraine helped strengthen Emmanuel Macron

On March 3, Emmanuel Macron officially announced that he would run for president next month. In a town hall (and former vaccination center) in the city of Poissy, west of Paris, he received mostly friendly questions from a modest audience of about 250 people. The first two raised a troubling issue during this campaign: Russia's war in Ukraine.

Anxiety about the war has turned Macron's re-election campaign into a two-round vote on April 10 and 24, in what looks more and more like a premeditated ending. As a candidate, he is spending more time phoning world leaders than shaking hands in the campaign. Rivals are trying to find the right tone to criticize his leadership. "He is hanging on to this campaign at such a height that it is very difficult to hit him, " complains a member of a rival team.

Mr. Macron certainly knows how to make the most of this. With words like "Before I came here, I was on the phone with President Biden," or "Tomorrow I will be [on a phone call] with President Xi Jinping."

In some ways, it is not surprising that the war has strengthened the incumbent president's hand. Voters are looking for some form of stability in a time of fear, and Macron is often at his best in a crisis. The war has exposed the contradictions of his three main rivals, who have all tried to deny or withdraw past sympathy for Putin.

Leading candidates, who have real differences with Macron on issues such as taxes or nuclear power, see little opportunity other than to widely applaud his diplomatic efforts.

Moreover, Putin's war has shifted the debate in Europe in the direction of Macron. The muscular talk of "strategic sovereignty" and Germany's decision to massively increase its defense spending reinforces what he has been saying for years.

Përpara se të zgjidhej në vitin 2017, Macron paralajmëroi se "lufta dhe konflikti nuk janë prapa nesh" në Evropë. Menjëherë pas marrjes së detyrës, në një fjalim në Sorbonë, ai i kërkoi Evropës të mendonte në termat e "sovranitetit evropian", një frazë që në atë kohë dukej po aq abstrakte sa edhe ambicia e marrë. Megjithatë, në një samit në Versajë më 10 dhe 11 mars, udhëheqësit e BE-së premtuan pikërisht ndërtimin e "sovranitetit evropian”.

Diplomacia e zotit Macron ka kritikët e saj. Jashtë vendit, veçanërisht në Evropën Lindore, ai u pa si një neutral dhe madje si një qetësues kur u takua me Putin për të folur për një arkitekturë të re të sigurisë evropiane.

Muajin e kaluar, pasi diplomacia e tij në Moskë nuk arriti të parandalonte luftën, ai u konsiderua nga disa si naiv. Diplomatët francezë ishin bindur se Putin nuk do të tregohej i pamatur për të pushtuar. Gjenerali Thierry Burkhard, ushtari më i vjetër i Francës, pranoi për Le Monde. "Amerikanët thanë se rusët do të sulmonin - ata kishin të drejtë," tha gjenerali. “Shërbimet tona menduan, përkundrazi, se pushtimi i Ukrainës do të kishte një kosto monstruoze dhe rusët kishin mundësi të tjera” për të rrëzuar regjimin ukrainas.

Megjithatë, siç thekson Celia Belin e Institutit Brookings, Macron ia ka dalë ta paraqesë dialogun e tij me Putinin si një politikë shtetërore me qëllime të qarta. Që nga dhjetori, presidenti francez ka mbajtur telefonata (ose është takuar) me Putinin 16 herë dhe presidentin e Ukrainës, Volodymyr Zelensky, 24 herë. Një sondazh thotë se 59% mendojnë se Macron "i ka dalë përpara sfidës" mbi luftën.

Me pak fjalë, përpjekjet e zotit Macron përshëndeten, pavarësisht mungesës së rezultateve. Janë plot 65% dërgesat franceze të armëve në Ukrainë, të cilat Franca po i kryen në heshtje, dhe 80% mbështesin pranimin e refugjatëve.

During a visit this week to a center to welcome those fleeing Ukraine, Macron promised that France would accept at least 100,000 refugees. The war has turned the campaign into a grim affair. But Mr. Macron will have few complaints if, that helps him keep his job.

Source: The Economist