Opinion

How Zelensky changed the West's response to Russia

How Zelensky changed the West's response to Russia

Five days after Russia's invasion of Ukraine, Ukrainian President Volodymyr Zelensky and his courageous nation have already done more to transform Western policy toward Russia than 30 years after the Cold War summit, policy reshuffle, and confrontation with Russian President Vladimir Putin.

The Ukrainian leader's challenge has inspired and shamed the United States and the European Union to go much further - and much faster - in turning Russia into an unfavorable state. Promising arms and ammunition to Zelensky, 44, the West appears to be increasingly drawn into a possible war with Moscow over Ukraine, even though it is not a NATO member benefiting from direct reciprocal defense agreements. block.

After insisting last week that sanctions would be assessed on a rising curve based on Russian behavior, Washington and its allies have now rushed to personally sanction Putin and expelled major Russian banks from the global financial network SWIFT. In the most dramatic change, Germany, under new Chancellor Olaf Scholz, has pledged to exceed NATO defense defense targets and has exceeded its reserve for sending weapons to war zones by pledging to arm fighting Ukrainians Russian troops.

Germany also shut down the Nord Stream 2 pipeline, bringing vital Russian gas to Western Europe. In another remarkable moment, Hungarian Prime Minister Viktor Orban, a Putin's protégé, has sided with other European Union leaders against the Russians. Another autocrat, Turkish President Recep Tayyip Erdogan, who had warm ties to Putin, has called a 1930s convention that could complicate Russia's naval operations in the Black Sea.

And Britain, after turning a blind eye for a long time to the wealth of the oligarchs in London, declared, in the words of Prime Minister Boris Johnson, that "there is no room for dirty money in the UK". Former President Donald Trump, who spent the past week mourning Putin's "genius," on Saturday honored Zelensky's bravery.

Is the Ukraine-Russia meeting a way forward or a political show?

The heroism of the Ukrainian President has also touched people around the world and caused a great deal of support. Formula 1 and European football bosses have eliminated Russia from spectacular events. Russian ballet performances have been canceled in the UK. And some US states are removing Russian-made vodka from the shelves.

Zelensky's emotional cry

The considerable hardening of the global front against Russia over the weekend followed Zelensky's increasingly fervent calls for help. European leaders reported that in a phone call with them last week, he had said he did not know how long he or his country could survive.

Pak të huaj prisnin që Zelensky, një ish-aktor komik, i cili, për zhgënjimin e zyrtarëve amerikanë, injoroi ose minimizoi paralajmërimet e SHBA-së për një pushtim të afërt për javë të tëra, do të shndërrohej në një lider që të përputhej me këtë moment në historinë e vendit të tij. Mospërfillja e tij ndryshoi disa ditë përpara pushtimit, kur ai bëri thirrje gjithnjë e më të mprehta për ndihmë. Hetimi i tij i mëparshëm mund të ketë lënë shumë nga bashkatdhetarët e tij të papërgatitur për agoninë që do të shpalosej.

Megjithatë, në rrethanat më ekstreme, Zelensky në mënyrë ironike po shfaq vetë vlerat -- duke përfshirë mbrojtjen e vendosur të demokracisë -- që do ta kualifikonin Ukrainën për anëtarësim në Bashkimin Evropian dhe në NATO, një rrugë që Putin u përpoq ta mbyllte me pushtimin e tij.

"Ata janë njëri prej nesh dhe ne i duam ata," tha presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen në një intervistë me Euroneës të dielën, duke iu referuar Ukrainës.

Një kthesë alarmante në krizë

Komentet e Zelensky erdhën pasi kriza e Ukrainës mori një kthesë edhe më alarmante.

Putin, duke sulmuar liderët e NATO-s, i vuri forcat e parandalimit të Rusisë - duke përfshirë armët bërthamore - në gatishmëri të lartë. Masa mund të jetë projektuar për të frikësuar Perëndimin, por gjithashtu rriti frikën e një përshkallëzimi në nivele vërtet alarmante.

Nuk ka pasur kurrë një nevojë më të madhe që Putini t'i sigurohet një lloj hapjeje diplomatike jashtë krizës. Por as udhëheqësit perëndimorë dhe as ukrainasit nuk kanë shpresa të mëdha për bisedimet e planifikuara për të hënën midis zyrtarëve nga Kievi dhe Moska në kufirin me Bjellorusinë.

And the expected collapse of the Russian currency, the ruble, on Monday as a result of international sanctions could further accumulate political pressure on Putin and worsen his volatile situation.

CNN article, translated and adapted by Tiranapost.al