Opinion

Madrid Summit and Albania's role for its security as a NATO country

Madrid Summit and Albania's role for its security as a NATO country

As the NATO Summit takes place in Madrid at a historic moment for Europe, especially after Russia's war in Ukraine, security is a topic for governments and states. Ditmir Bushati, the former Minister of Foreign Affairs, in this week's note focuses on Security .

The NATO summit, as it should be understood, and the role of Albania, the alliances and the care that the latter should show with the countries that have allies Russia.

By Ditmir Bushati / With the NATO Summit in Madrid, the Transatlantic Alliance is preparing for the largest improvement of defense capabilities since the Cold War. A new Strategic Concept will be adopted describing Russia as "the most important and direct threat to the Alliance." While China is mentioned for the first time as one of the future challenges for NATO, even though the Alliance does not share a border line with it. That is why heads of state who are concerned about China's growing military and technological capabilities, such as Australia, Japan, South Korea and New Zealand, have been invited to attend a Summit for the first time. of NATO.

Albania needs to update and contextualize the National Security Strategy in accordance with the obligations arising from the new NATO Strategic Concept, given the activity of the above actors and their allies in the region.

The latest NATO Strategic Concept, of 2010, assessed the risk of war in Europe as low. According to this document, the most important danger for NATO was the apathy of the members, which was also expressed in the non-fulfillment of financial obligations. At that time, Europe believed that it had settled the accounts once and for all.

Mirëpo, goditja sizmike e shkaktuar nga agresioni rus në Ukrainë ndryshoi gjithçka. Reagimi i NATO-s e befasoi Kremlinin, i cili prej kohësh përpiqej t’i vendoste shtetet e Aleancës kundër njeri-tjetrit duke rrëmuar në diferencat mes tyre. NATO u tregua e shpejtë në dislokimin e trupave shtesë në shtetet baltike dhe në Rumani, në mbështetje të krahëve të saj lindorë dhe jugorë. Ndërsa një pjesë e aleatëve vendosën të mbështesin ushtarakisht Ukrainën. Gjermania i tha lamtumirë politikës së saj tradicionale në fushën e sigurisë dhe të mbrojtjes. Një tjetër surprizë për Rusinë ishte vendimi i Finlandës dhe Suedisë për të hequr dorë nga politika e mosangazhimit dhe për të nisur procedurat e anëtarësimit në NATO.

Meqë SHBA-ja duhet të kujdeset dhe të përdorë një pjesë të burimeve të saj në Indo-Paqësor, Europa pritet të mbajë një ngarkesë më të rëndë në lidhje me mbrojtjen kolektive. Kësisoj, Europa duhet të përgatitet për të qenë përgjigja e parë ndaj krizave në periferi të NATO-s, duke dëshmuar përgjegjësi më të madhe strategjike europiane, në vend të autonomisë strategjike, të kërkuar para fillimit të luftës nga Presidenti francez Macron.

Mjedisi i ri i sigurisë në Europë kërkon shpenzime shtesë ushtarake duke shkuar përtej objektivit të vendosur në Samitin e Uellsit të vitit 2014. Objektivi i dikurshëm i shpenzimit të 2% të Produktit të Brendshëm Bruto për nevojat ushtarake, tani konsiderohet më shumë si një "dysheme", sesa një "tavan". Prandaj, në Madrid, udhëheqësit e NATO-s do të zotohen sërish si për politikat që kanë të bëjnë me shkurajimin, ashtu edhe për mbrojtjen.

Samiti i Madridit pritet të intensifikojë mbështetjen ndaj Ukrainës me qëllim transformimin tërësor të ushtrisë së saj me pajisje moderne të NATO-s. Megjithëse anëtarësimi i Ukrainës dhe Gjeorgjisë u premtua në Samitin e Bukureshtit në vitin 2008, ky proces nuk është materializuar.

Samiti pritet të rikonfirmojë gjithashtu mbështetjen ndaj partnerëve si Gjeorgjia dhe Bosnje Hercegovina përmes mbështetjes politike e praktike për fuqizimin e qëndrueshmërisë së tyre për të parandaluar çdo agresion të mundshëm.

Pavarësisht kontekstit të mësipërm, stërvitjes “Defender 21” të zhvilluar vjet në Shqipëri me synim rritjen e ndërveprueshmërisë mes forcave aleate; faktit që Bosnja figuron në agjendën e Samitit; duhet thënë se pak ka ndryshuar politika për krahun jugor të NATO-s, ku përfshihet edhe Ballkani Perëndimor.

Nisur nga nevoja e garantimit të një mjedisi të sigurtë përkundrejt çdo agresioni të mundshëm, NATO është e pranishme në Kosovë dhe në Bosnje Hercegovinë, sikundër ka shtuar investimet në rajonin tonë për çështjet e sigurisë. Megjithatë, NATO nuk ka ndërmarrë ende asnjë nismë që do të ankoronte përfundimisht në gjirin e saj shtetet të cilat synojnë anëtarësimin.

The Western Balkans is a region where transatlantic democracies have the greatest range of leverage and the most powerful diplomatic and military means, not only to prevent and curb violence and aggression, but to create an environment conducive to democratic progress. The fact that the West is united as never before since the end of the Cold War should be used as an opportunity to conclude the process of anchoring the region to NATO, as the best opportunity for a secure region.