Opinion

Why would Putin regret declaring this war?

Why would Putin regret declaring this war?

Retired U.S. Army Major General Mike Repass envisions a Russian campaign that could turn Ukrainian cities into rubble, creating a refugee crisis that invades border countries and destabilizes Central and Eastern Europe.

But Repass believes that while the Russians may be able to defeat Ukraine, they will not be able to keep the country occupied because Putin does not have enough forces to occupy large parts of Ukraine for long. In short, Putin has bitten more than he can chew.

Repass: The conclusion is that the Ukrainian military forces have shown themselves extremely well so far in the war. Russia will find it very difficult to subdue them, because they are ready to fight until it all seems 'useless', or Russia no longer has the resources to do so.

The Ukrainians have been challenged by Russian technology and occupied by Russian tanks, artillery, long-range precision-guided missiles, armored personnel carriers, but the terrain favors defenders, especially in northern and eastern Ukraine, though less so in the south.

I think the time is on the Russian side and they will be able to either create the conditions for peace suitable for Putin's approval, or completely destroy the Ukrainian cities and the Ukrainian army along with him.

Bergen: Why are Ukrainians fighting better than expected?

Repass: I'm not surprised how well the Ukrainian army is fighting. I am amazed at the lethargy of the Russian attack; it seems to be slow and fluctuating to the north. In the south, they seem to be making steady progress.

Putin expected the Ukrainians to capitulate as in 2014 when he invaded Crimea, but overall, NATO and the US have done a great job in training the Ukrainian military, reforming it and building a stable national defense force since 2014. The difference between then and now is that Ukraine's leadership is determined to join the West, politically, militarily and economically.

Bergen: I thought that Putin's attack on Ukraine would be like that of the US military that invaded Baghdad in 2003, and that the Russians would soon behead the Ukrainian regime.

Repass: I think that was what the world expected. So from a strategic point of view, NATO's mentality was, 'Hey, we're not going to get involved. We will not jeopardize political capital with another nuclear power '. However, now, we have another geostrategic reality in that Ukraine's defense is quite stable. I think Ukrainians are at the forefront of defending Europe's liberal democracies.

Bergen: For the Ukrainians, what weapons do NATO and the US need now? Or is it at the point where it is too late to get guns due to logistical issues?

Repass: No, it's not too late. Every Ukrainian tactical commander requires air defense and anti-tank weapons. They want air defense weapons like the Stingers or SA-7, and they want antitank weapons. They know where the enemy is. They know how to get to it, but they do not have the tools on the ground.

There is overload on the path of NATO arms shipment because the axis was opened only days ago and they have not yet reached the tactical units of Ukraine.

The second thing is because it is not a NATO operation, NATO has not formally responded to set up movement coordination centers and logistics control centers.

Bergen: Why is a 40 km long Russian convoy on the road trying to take Kiev? It seems a strange approach.

Repass: Yes. Everyone is thinking about this. The column was launched in segments. And those segments were somewhere between 50 and a few hundred vehicles at the same time. The idea was for these segments to enter a little bit, but then their compression started to happen due to war fatalities and breakdowns.

Also, if vehicles and tanks come out of that road, then they will enter a swamp. There is mud in the region that continues mostly even during the spring, starting from now for another six weeks or so.

So mobility is extremely restrained in the northern part of the country.

Bergen: Why was this so poorly planned?

Repass: Rusët nuk e kanë bërë këtë nivel planifikimi dhe ekzekutimi në asnjë nga ushtrimet e tyre stërvitore. Pra, ata janë disi të panjohur me aspektet e mëdha të manovrimit dhe mbështetjes së asaj që po përpiqen të bëjnë.

Bergen: Çfarë vjen më pas?

Repass: Një fushatë ruse për t'i shndërruar qytetet në rrënoja, duke krijuar një krizë refugjatësh, duke mposhtur kufijtë dhe kombet kufitare dhe duke destabilizuar Evropën Qendrore dhe Lindore.

Ata do të synojnë infrastrukturën qeveritare dhe më pas mjetet e komandës dhe kontrollit -- komunikimet publike, internetin, kullat e radios, kullat e telefonave celularë -- çdo gjë që mund të bëjnë për të ndërprerë komunikimet, në mënyrë që të ndajnë njerëzit nga qeveria.

Me këtë fushatë ata duan të krijojnë tronditje dhe panik masiv në shoqëri për të krijuar sfida komplekse për pushtetin dhe për të degraduar vullnetin e popullit. Tashmë rreth një milion refugjatë kanë kaluar kufijtë nga një popullsi prej rreth 41 milionë. Kjo do të rritet ndjeshëm. Do të keni disa milionë njerëz që hyjnë në perëndim.

Bjellorusia dhe Rusia ka të ngjarë të shpallin ligjin ushtarak dhe ata do të jenë në gjendje të shtypin të gjitha llojet e diskursit publik, mediave, internetit dhe të zvogëlojnë çdo potencial për rezistencë ose përpjekje për grusht shteti brenda vendeve të tyre.

Ata ka të ngjarë të kombinojnë forcat, të lëvizin për të mbyllur kufirin perëndimor të Ukrainës, së pari, për të krijuar një fatkeqësi më të madhe humanitare në Ukrainë; dhe së dyti, për të ndërprerë çdo furnizim që vjen nga Perëndimi.

Unë mendoj se në atë moment, ushtria e Ukrainës, do të vazhdojë të luftojë kryesisht në perëndim të lumit Dnieper. Në vende të tjera, veçanërisht në qendrat urbane të Ukrainës, do të kemi një kryengritje. Një rezistencë do të ngrihet ndoshta e planifikuar paraprakisht, dhe ata do t'u shkaktojnë dhimbje dhe shkatërrim rusëve aq sa të munden.

Këtu hyn në lojë termi 'i patretshëm'. Rusët mund të jenë në gjendje të konsumojnë Ukrainën, por ata nuk mund ta tresin atë. Do të jetë shumë e dhimbshme për ta mbajtur atë, dhe përfundimisht ata do të duhet ta pështyjnë. Në thelb, kostoja e okupimit është shumë e madhe në krahasim me përfitimet.

Rusët mund të kontrollojnë përfundimisht zonat urbane, por ka zona të mëdha mes tyre -- 50 kilometra, 80 kilometra larg njëri-tjetrit -- ku nuk ka asgjë. Ka shumë fshatra të vegjël dhe qytete të vogla që nuk kontrollohen nga rusët.

Shkatërrimi do të tmerrojë Evropën dhe Amerikën e Veriut. Argumenti i mosndërhyrjes përfundimisht do të anashkalohet nga problemi i vuajtjes njerëzore. Dhe më pas, potencialisht një koalicion i vullnetarëve mund të imponojë diçka si për shembull një vijë e një zone ndalim-fluturimi ose strehë të sigurta për refugjatët dhe qytetarët e zonave kryesore metropolitane.

Bergen: Pra, ato strehë të sigurta mund të duken paksa si lloji i strehës së sigurt që SHBA themeloi në Kurdistan në Irak në vitin 1991?

Repass: Po, diçka e tillë, në Ukrainën perëndimore.

Bergen: Cili është minimumi që Putini dëshiron të arrijë në Ukrainë?

Repass: E vetmja gjë kritike që Putini do të ketë, është kontrolli i Kanalit të Krimesë së Veriut.

Bergen: Pse?

Repass: Sepse kur ai pushtoi Krimenë dhe Donbasin në vitin 2014, ukrainasit mbyllën burimin e Kanalit të Krimesë së Veriut në lumin Dnieper. Ata janë mbështetur në ujërat nëntokësore në Krime deri në atë kohë, dhe më pas ujërat nëntokësore janë tharë. Pra, Putini nuk ka pasur ujë të freskët në Krime deri më tani. Ajo që ai gjithashtu donte të kishte është një urë tokësore nga Donbasi për në Krime. Ai në thelb do të kishte kontrollin e të gjithë territorit në lindje të lumit Dnieper, duke shkuar deri në Kiev dhe më pas duke u shtrirë në veri dhe lindje deri në Donbas. Nëse Putin kap mjaftueshëm territor në lindje të lumit Dnieper, atëherë ai është i gatshëm të bëjë pazare për gjithçka tjetër. Por edhe me territorin gjeografik që sapo përshkrova, rreth 175,000 trupat e Putinit të vendosura aktualisht në dhe rreth Ukrainës nuk janë të mjaftueshme për të mbajtur kontrollin e asaj gjeografie.

Bergen: Sa fuqi punëtore do t'i duhej Putinit për të kontrolluar territorin?

Repass: Vështirë të thuhet.

Rusët duhet të kenë mjaft njerëz për të detyruar 41 milionë njerëzit në Ukrainë të bashkëpunojnë me qeverinë ruse. Pra, nuk e di se si Putini mund të jetë në gjendje ta arrijë këtë.

Unë mendoj se demokracitë liberale perëndimore kanë një detyrim moral për të mbështetur një komb që lufton për pavarësinë e tij. Nëse jo këtu, çfarë duhet të mendojë Gjeorgjia dhe Azerbajxhani nga ndrojtja jonë përballë së keqes? Me siguri Tajvani do jetë i radhës.

Unë besoj se sulmi i Rusisë ndaj Ukrainës është rasti kur shtetet e forta ushtarakisht janë pre e atyre më të dobëta. Pak prej nesh mendonin se do të ishim në këtë pikë, por ja ku jemi. Çfarë do të bëjmë tani?

History has been ruthless with nations when they tolerate such aggression. The concepts of territorial integrity and democracy cannot end at NATO's borders. Should the rest of the world be left to wolves while there is only one safety island in the middle?