Opinion

Putin's plan is failing in ways he could not have imagined

Putin's plan is failing in ways he could not have imagined

By Simon Schama / States are built with hardware, but nations work with software. What is most necessary for the life or death of a nation-state, we are discovering, through the bloody test of Ukraine. The hardware of state power consists of armies, bureaucracies, security police, imposing buildings, horrible prisons.

National software is something less tangible, but no less powerful: the stubbornness of loyalty under extreme stress; kinship of misfortune; outburst of patriotic emotions; family strength; the flourishing of civic pride even when neighborhoods are fenced or destroyed; inadequate resistance to the truth; and, no less, the transformative experience of creating, in the midst of hardships, an unforgettable national epic.

The 60 km Russian caravan, stuck in the mud, trapped by inflated tires, lack of fuel and food, is the latest embodiment of the dumb device: a corrosive, inevitable destructive dinosaur, breathing from the fire of its absorbing horror oxygen, but also powerless and incapable, in spite of her death, of achieving any politically strategic goal.

This does not mean, of course, that monstrous atrocities such as depriving cities such as Mariupol of the most basic human needs - water and sanitation - will not be committed on the road to Putin's imperial impasse. Countless small acts of challenge, a daily surprise - no doubt for the Kremlin as for the rest of the admiring world - are all over the internet: villagers wearing Ukrainian flags, blocking tanks and armored vehicles, leaving soldiers lead them confused about what to do next with the crowd, the grateful applause of which they were told to wait.

Bodies that do not find it difficult to fire missiles at distant and invisible targets retreat shortly before shooting grandmothers and teens. Despite the grotesque inequality in military resources between the invaders and the invaders, there have been battles where the supposedly greatest force has suffered the worst. Of course, this does not alleviate the destructive power of the invaders' fire, as it is capable of turning Ukrainian cities into piles of ashes and smoldering rubble.

Mizoria barbare e atyre operacioneve – e krijuar shprehimisht për të terrorizuar një popullsi civile dhe duke u bërë gjithnjë e më monstruoze ndërsa loja përfundimtare e parashikuar e Kremlinit është e frustruar – tashmë ka arritur të prodhojë një valë baticore prej një milion refugjatësh që vërshojnë nëpër kufijtë perëndimorë, për të mos përmendur turma të dëshpëruara të të zhvendosurve brenda vendit. Megjithatë, edhe kjo do të dëshmojë një fitore pirroike, pasi diaspora ukrainase do të rrënjosë karakterizimin e regjimit të Putinit si vrasës gjenocidal.

Brezat nuk do të falin dhe as nuk do të harrojnë. Hardueri i pushtimit rus mund të jetë funksional, por softueri i narrativës së tij është kapur. Çfarëdo pushteti që mund të ketë autokracia e Putinit mbi pritjen ruse të "historisë", provat që vërshojnë në internet tregojnë shënjestrimin e civilëve në mënyrë të pashlyeshme.

Dhe, a nuk e vuri re askush në Kremlin se karakterizimi i një populli të qeverisur nga një president hebre si nazist mund të çojë në mosbesim? Dhe si u përmirësua saktësisht kjo fushatë "denazifikimi" nga një sulm raketor që goditi memorialin e Holokaustit në Babyn Yar? Kundër këtyre gabimeve, presidenti Volodymyr Zelensky i informuar për sulmin, dha përgjigjen e menjëhershme që ishte “Kjo është Rusia. Urime.” Është llogaritur se çdo ditë e pushtimit po i kushton Rusisë më shumë se 20 miliardë dollarë. Fushata në fund mund të përfundojë nga hemorragjia e parave. Por po aq, nëse jo më e dëmshme për perspektivat e saj, mund të jetë edhe zhgënjimi i rekrutëve të Putinit. Sa më shumë që këto trupa të ekspozohen ndaj zjarrit dhe armiqësisë së ukrainasve, aq më shumë konfuzë do të bëhen ata.

Thuhet se Napoleoni ka vlerësuar se suksesi i çdo fushate ishte një e katërta që i atribuohej numrave dhe materialit dhe tre të katërtat e moralit. Nëse kjo qëndron mirë në Ukrainë, problemet me të cilat përballet Putini sapo kanë filluar. Pushtimi afatgjatë, i cili është alternativa e vetme e mundshme ndaj Blitzkrieg-it të dështuar, do t'i shtojë numrit e të rinjve që kthehen në Rusi të plagosur ose në çanta trupash, ndërsa një kryengritje e pazgjidhshme po pushton vendin. Në një ese të vitit 2021, Putin bëri të ditur se ai nuk mendonte se Ukraina ishte në të vërtetë një vend.

Por lufta ka ngulitur në Ukrainë identitetin e saj epik me mish, gjak dhe lot në mënyra që ai nuk mund ta imagjinonte. Jo vetëm që do të dështojë, por dështimi do t'i hajë fuqinë e tij absolute. Trupat e zhgënjyera që ktheheshin nga fronti lindor në Luftën e Parë Botërore patën një rol vendimtar për të luajtur në revolucionet e 1917. Dhe jo më pak befasuese dhe kurajoze se rezistenca në Ukrainë, ka qenë shpërthimi i protestave në Shën Petersburg dhe Moskë.

Është e vërtetë se shumica e rusëve që marrin lajmet e tyre nga televizioni shtetëror nuk do të preken kurrë nga turmat e të rinjve në qytetet e mëdha. Në vend që të servirte një tufë gënjeshtrash, Kremlini do të kishte bërë më mirë të kishte urdhëruar rekrutët e tij, dhe veten e tij, të lexonin Luftë dhe Paqe.

On the eve of Borodino, Prince Andrei Bolkonsky says war is not chess; "Success never depends. . . in position, in equipment, or even in numbers, and at least in position ”. "For what, then?" someone asks. "For the feeling that is in me and in him. . . and to every soldier. " Leo Tolstoy, who had seen the war up close, was right. That is why, in the end, the Russian occupation of Ukraine will also be Putin's terrible defeat.

* Article published in The Financial Times

Simon Schama is a contributing editor at the Financial Times