Opinion

Attempting to justify violence as an expression of political infertility

Attempting to justify violence as an expression of political infertility

Nertil Jole

When Cervantes wrote his famous book "Don Quixote of Mancha", he did not know that in Albania in 2021 would be the President of the Republic a similar "cavalier" character, who during his mission to "protect" democracy and the Constitution would face the "windmills," which he regarded as "giants of evil." But soon the real character resembling that of the book, found himself slammed by the "wings of the mill", or in other words, by the general public and the international community, mainly the American embassy.

In the first speech after the election as President of the Republic in the Albanian Parliament, he swore that during his high office he would work to mitigate the polarization of the political climate in the country. In fact the opposite was proved every day of the exercise of his duty. He soon replaced national unity with that of the opposition, and did not even tire one day of the systematic insistence on escalating the polarization of the country's conflicting political climate, as the last hope for political survival.

We all remember when, right from the election as Head of State, he rolled up his sleeves, and as a "true knight" called on Albanians to take up arms. Like his ally in 1997. And no wonder he still continues to have the key words of "institutional" engagement, the "First Lady" party's election campaign, or if we refer once again to the book, "Dobqinë e Tobozës ”.
.
This was in fact the first signal to predict what the curve of his mission in the Office of the President would be. All the actions and decisions that followed showed a completely one-sided behavior, which surpassed with incomparable records to the most partisan example of the predecessor in that task.

Diskursi i tij aspak presidencial e thellësisht politik, nuk është vetëm shenjë e mungesës së ekuilibrit human për arsye të ditura, por më kryesorja është dëshmi që Shqipëria më në fund po e përmbyll ciklin e tranzicionit me politikanë cirqesh që luajnë me "zjarrin" për të djegur të ardhmen dhe fatet e saj, duke e konsoliduar rrugën e pakthyeshme të shkëputjes nga e shkuara, nëpërmjet jetësimit të shumëpritur të reformës në drejtësi.

Edhe pse e paprecedente në asnjë vend të botës që një President i Republikës të angazhohet aktivisht e publikisht drejtpërsëdrejti në një fushatë elektorale, sjellja e pajustifikueshme e tij para disa ditësh në zyrat e një partie politike dhe dhuna që pa ndonjë habi mund të përdorë edhe në ditët në vijim, meriton të marrë një përgjigje europiane me qetësi e drejtësi, duke shprehur vullnetin e lirë në zgjedhjet e 25 Prillit, për t’u ndarë qytetarisht nga përpjekja e shëmtuar e atyre që njollosin fytyrën e Shqipërisë dhe që dëshpërimisht përpiqen të pengojnë përafrimin e saj me familjen e vendeve europiane.

Ajo që unë më së shumti e vlerësoj shqetësuese, nuk është sjellja e turpshme e Presidentit të Republikës, por njehsimi me dhunën dhe agresionin i segmenteve të caktuara të shoqërisë. Solidarizimi me këtë sjellje tragjikomike e disa “kalorësve” të tjerë apo ndonjë grupimi politik, që i shkojnë nga pas marrëzisë së tij antishqiptare, është thjesht prova që na ofrohet në dritën e diellit për dallimin e qartë mes alternativave politike që garojnë në këto zgjedhje.

Any politician, especially an opposition leader who justifies violence by making mistakes in every public appearance, and any painted voice of this "tallavaje" orchestra that roars in the evenings in the media benches, is the most meaningful expression of political and intellectual infertility to He characterizes all of them as angry revenge for rejecting the result of the April 25 elections at the beginning of the election campaign. And this not because all the polls show it, but because the wisdom of this people challenged so many times by evil, can not yet be trampled on in 2021.

Therefore, despite this quixotic theater that will most likely accompany us during these two months, I am confident that the future of Albania will win as the only denominator that unites us all without political differences.

* Tiranapost.al.