Opinion

A note about Europe that we have in our veins

A note about Europe that we have in our veins

Former Minister of Foreign Affairs, Ditmir Bushati, in a note on Facebook makes a historical parallel to Skënderbeu and now. It is in a few lines a concise lecture on our relationship as Albanians with the European ideal and with all the signs that history has as a proof of European authenticity, but that the past, no matter how glorious, is not enough - says Bushati.

" Our ties with Europe have their roots in ancient history from the time of ancient Greece and Rome. And then, in the Middle Ages when during the 15th century our ancestors from witnesses turned into protagonists of European history, playing a role irreplaceable for the protection of Christianity and European
values.Gergj Kastriot's political alliances with the European powers of the time were the sparks of the deeply European spirit of the Albanians of that time.Skanderbeg marked politically only the expression of our ancient European affiliation.
Later, these political signs were followed by the spiritual development of our people where prominent pens like Barleti, Buzuku, Budi, Bogdani, Bardhi and later a golden constellation of Albanian intelligence like De Rada, Naim Frashëri, Mjeda, Asdreni, Fishta and many others, were based on the values ??and spirit of the European renaissance to design the model of the future Albanian society.
The Latin alphabet of the Albanian language, one of the oldest Indo-European languages, clearly shows the point of importance of our society, towards the west.
Even in the dark period of the communist dictatorship, prominent pens of intellectuals such as Ernest Koliqi, Eqrem Çabej, Mitrush Kuteli, Petro Marko, Lasgush Poradeci, Father Zef Pllumi, Ismail Kadare, Dritëro Agolli and others, were the European breath of Albania.
The Arbëresh of Southern Italy, one of the earliest Albanian diasporas are also the human photograph of the European spirit of the Albanians.
Our living memory proves that our connection with Europe has in fact been and remains organic.
For this reason, the beginning of political and social changes in the early 90's under the slogan "We love Albania like all of Europe" was not a finding of any marketing company, but an expression of the aspiration of generations to return politically where we have been part of time spiritually.
Këtë vit ne festojmë Ditën e Europës në një kontekst tjetër si rezultat i agresionit rus kundër Ukrainës. Pakkush e mendonte këtë luftë në Europën e vitit 2022, pas luftrave të përgjakshme në ish-Jugosllavi. Vështirë ta rrokte imagjinata një tjetër eksod biblik në Europë, pas atij që përjetuan motrat e vëllezërit tanë në Kosovë, si ai që po ndodh me ukrainasit, të cilët duan të shpëtojnë nga kthetrat e luftës.
Ndaj, sot në Ditën e Europës, çdokush prej nesh mund të pyesë: A quhet i përfunduar projekti europian teksa një pjesë organike e tij mbetet ende jashtë? Përgjigja është: JO!
Kemi pandehur se jemi me fat që gjendemi në zemër të qytetërimit europian. Mbase te e pandehura qëndron edhe gabimi ynë sepse ka një vijë të hollë ku ndahet realiteti nga imagjinata. Nuk mjafton të thuash se para 2000 vjetësh kur kufiri i Europës ishte diku në veri të Italisë së sotme, ne kuvendonim në forume krahas grekëve e romakëve të lashtë. Platoni ishte fqinj, Jul Cezari caktonte Apoloninë si vend për edukimin e Oktavianit dhe ne i binim kryq e tërthor Mare Nostrumit.
E kaluara sado e lavdishme të ketë qenë nuk përbën justifikim për tashmen. Duhet ta meritosh atë.
Europa është një bashkim që simbolizon lirinë dhe barazinë, respektin për të drejtat e njeriut, solidaritetin, sundimin e së drejtës dhe synon që permes procesit të anëtarësimit të shteteve që dëshmojnë vendosmëri politike për të përqafuar këto vlera, të bëhet më e fortë dhe më konkurruese në skenën ndërkombëtare.
Ismal Qemali në rrugëtimin e tij historik për mëvetësinë e Shqipërisë e shpjegonte në mënyrë elokuente fjalën “komb”, që në shqip do të thotë “nyje”. Një nyjë që të bëhet në fyt. Për shqiptarët e mi – thoshte plaku i urtë – përpara se të jetë një ide, një thelb historik, kombi është një nyje, një lëmsh që mblidhet në gjoks, që të shtrëngon, gati një dhimbje.
Well, in the European family we will go as a nation, as a node, carrying with us the legacy of the ancestors and the promise to the descendants. Happy Europe Day! EuropeDay2022. "