Opinion

A financial hole or PD promises for electoral effect?

A financial hole or PD promises for electoral effect?

By Plator Nesturi / Recently, the Democratic Party also drafted an electoral program for the April 25 elections, and this is of course commendable. Firstly, because for a few years now, the Democratic Party has been entering as the institutional path of an electoral race that has long since abandoned them, and where, of course, ideas should be confronted and not tent oppositions. Now every economics expert has at least one concrete material on which he can analyze this product whether it is based on achievable promises or on the basis of populist statements for the effect of votes.

In fact, expert criticism was not absent from their first disclosure. The promise of tax cuts, starting with the tax, the increase in salaries for teachers and health workers, the increase in pensions or the idea of ??additional monthly payments for newborns, seem tempting to the eyes of voters, but not convincing for economics experts that can be realized. According to them, these initiatives, along with other promises announced by the DP, would create a financial hole of 600 million euros since the first year of government. And the DP is still unclear how this money that will be distributed will be raised. If the tax reduction is claimed, the redistribution scheme in this form towards the business and the citizen does not seem at all feasible. On the contrary, a genuine economic adventure that could lead the country into a deeper crisis. Thus, according to experts, if the DP when it came out in opposition left a financial hole of over 300 million euros that were recovered from the socialist government, if this economic plan is implemented, it risks only these ideas, without adding any other failure that may occur. , will create a new financial hole of over 1 billion and 200 million euros at the end of the mandate, if the DP comes to power. Accounts are made of where this situation leads… will create a new financial hole of over 1 billion and 200 million euros at the end of the mandate, if the DP comes to power. Accounts are made of where this situation leads… will create a new financial hole of over 1 billion and 200 million euros at the end of the mandate, if the DP comes to power. Accounts are made of where this situation leads…

While presenting the economic program of the Democratic Party at the press conference, Lulëzim Basha several times tried to express that these are not promises but a work plan of the ruling Democratic Party. However, what stood out was that exactly Basha, who aspires to be the prime minister, had absorbed very little of this program, so much so that in the questions of journalists, the interventions of PD experts such as Tabaku and Teliti had to be made. It is normal for a party leader or prime minister to be surrounded by experts who make programs or design reforms, but if these projects do not inspire you internally and create conviction for the path you follow, these are not leadership traits, much less a prime minister. next that declares it will make profound transformation.

Gjithësesi, duke vijuar linjën e tyre çfarë u deklarua lidhur me programin që nxori PD, nuk mund të mos vëresh dhe aspekte të tjera. Në botë ndiqen dy lloj modelesh ekonomike, njëri që kërkon të krijojë një shtet të fortë nëpërmjet taksave, dhe modeli tjetër që ul fuqinë e shtetit dhe tenton të rrisë bisnesin nëpërmjet uljes së taksave. Në rastin konkret PD sipas asaj që shpall synon uljen e taksave dhe forcimin e bisnesit e të fuqisë blerëse. Nëse shkon me këtë ide, atëhere së pari duhet të falenderojë maxhorancën e sotme socialiste se ka forcuar shtetin nëpërmjet taksave, nëse ka ndërmend t’i rishpërndajë këto vlera. Dhe këtu bie ndesh me deklaratat e saj për rënien ekonomike. Ndryshe duhet të tregojë se me çfarë “çelësi magjik “ edhe do të ringrejë financat, edhe do ngrejë ekonominë, edhe do ulë taksat, edhe që do të rishpërndaje më rritje rrogash, edhe që ky nuk do të jetë dështim. Veç nëse e gjitha kjo është për efekt elektoral dhe që s’ka asnjë projekt konkret qeverisjeje.

Sipas ekspertëve, FMN dhe Banka Botërore kanë këshilluar që të mos ketë ulje të taksave. Kjo si për efekt të rritjes ekonomike ku duhet ende një shtet i fortë për të ndërhyrë, ashtu dhe për vetë dëmet që ka sjellë pandemia në ekonominë tonë. Në qoftë kështu, dhe marrim në konsideratë se PD fiton zgjedhjet, atëherë kur qevria e re do të ulet në tryezë me partnerët dhe FMN, lista prej 16 pikash që ka paraqitur PD për ekonominë mund të katandiset e shumta në 5-6 pika të realizueshme, pasi ato që do të kenë të bëjnë me ulje të taksave apo të rritjeve jashtë standartit të pagave do të skartohen si të detyrueshme nga ekspertët e FMN.

Ndësa pyetet se do të gjenden paratë për të kryer këto operacione financiare që ndikojnë shumë në shifra në buxhetin e shtetit, nga ekspertët e PD që kanë hartuar programin theksohet se këto para do të gjenden duke prishur kontratat koncesionare. Pa hyrë në detajet se ndryshe nga sa thuhet për forcim të bisnesit ndërkohë që kështu goditet ai bisnes që lëvron shuma prej miliona e dhjetëra mniliona eurosh, të bën përshtypje lehtësia se si prishja e tyre pa dëme kolaterale gjykatash quhet si akt i kryer. Së pari sepse një proces gjyqësor pas prishjes së tyre mund të zgjasë vite të tëra e që gjatë kësaj kohë nuk futet asnjë kokërr leku në këto projekte ekonomike. Së dyti, jo rrallë herë, gjykatat të brendshme apo dhe të huaja, kanë dënuar qeverinë për prishje të kontratës dhe ku shteti detyrohet të paguajë shifra të kripura, në këtë mënyrë në vend të vesh vetulla, nxjerr sytë, e bashkë më to dhe premtimet që ke bërë por dhe financat e shtetit. Sipas PD pretendohet se kjo mund të paraprihet dhe miratimin në kuvend të një pakete antimafia, porse konsiderimi i këtyre kontratave si “mafioze”, vetëm se ke dëshirë t’i anullosh mund të çojë në ndërlikime të tjera ligjore, që ose do të bëjnë qesharake qeverinë e PD nesër, ose duhet ta quajmë qesharak si premtim të PD sot.

Së fundmi, pa hyrë në detaje shifrash, të cilat u përket ekspertëve të ekonomisë të merren, më bën përshtypje një element që na prek të gjithëve dhe që mund të përbëjë rrezik alarmant. PD deklaron se ndërsa rrit pagën minimale në 360 mije lekë të vjetra, ul taksën e sigurimeve shoqërore në 18%. Kjo me logjikën se bisnesi nuk dëmtohet nga rritja e pagës pasi i është ulur kontributi i sigurimeve shoqërore që do të paguajë për punonjësin. Harrohet pra se ky lek i hequr nga ulja i merret direkt qytetarit që do të shërbejnë nesër për pensionin e tij. Nëse preket në këtë mënyrë drastike skema e pensioneve vetëm për efekt elektoral, kjo mund të çojë që pas disa kohësh i gjithë sistemi të hidhët në erë dhe që shteti nuk do të ketë fonde përkatëse për të paguar pensionistët. Nëse ndodh kjo ka vetëm një rrugë, që shteti të rrisë moshën për marrjen e pensionit të qytetarëve. E kjo na prek të gjithëve pasi në këtë mënyrë për të përfituar pension do të duhet të arrijmë 70 vjeç në rastin më të mirë.
In all cases, at a glance, where promises can lead to a frightening financial pit and this project results either as an economic adventure or as provocative but empty promises of electoral effect, the continuation of taking the PD program seriously will was myopia. Even irresponsibility as giving credence to populist effects could cause the economy to collapse tomorrow. In the interest of everyone, blowing up this tollombac of PD promises for campaigning, let us better admit that the opposition, unfortunately, is not yet ready for governance. We do not have to get into adventure.